USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 9 3 6 9 0 (+1400)
USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50

ЗСУ атакують під Авдіївкою, відновили частину втрачених позицій

Під Авдіївкою тривають важкі бої біля коксохіму і в промзоні
ЗСУ
ЗСУ атакують під Авдіївкою
Джерело: Володимир Зеленський

ЗСУ атакували російські позиції в смузі дерев на південь від Степового, поблизу Авдіївки та відновили втрачені позиції. Також українські військові зайняли позицію на острові Білогрудний на східному (лівому) березі Херсонської області. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Зазначається, що російські війська вели наступальні операції вздовж лінії Куп’янськ – Сватове – Кремінна, але не досягли жодних підтверджених успіхів 4 грудня. Російський "воєнкор" заявив, що війська РФ атакували на південь від Лиману Першого (12 км на північний схід від Куп’янська) та поблизу Першотравневого.

Український Генштаб повідомив, що російські війська безуспішно атакували поблизу Синьківки та Петропавлівки і поблизу Серебрянського лісництва, Тернів та Білогорівки. Міноборони РФ стверджувало, що українські сили атакували поблизу Синьківки на Куп'янському напрямку та поблизу Торського, Ямполівки, Діброви.

Новини за темою: ЗСУ просунулись на лівобережжі Херсонщини, – ISW

Донецька область

Український Генштаб заявив про невдалі атаки росіян поблизу Богданівки, Іванівського, Кліщіївки та Андріївки. Генштаб ЗСУ також підтвердив, що українські війська продовжують штурмові дії на південному фланзі Бахмута. Опубліковані 4 грудня геолокаційні кадри показують, що російські війська нібито просунулися поблизу водосховища на північ від Авдіївки. "Воєнкори" РФ стверджували, що тривають важкі бої поблизу Авдіївського коксохімічного заводу і в промисловій зоні.

Генштаб ЗСУ також повідомив про невдалі наступальні операції росіян на схід від Новокалинового і Новобахмутівки, а також поблизу самої Авдіївки, Степового, Сіверного і Первомайського. Українські сили нещодавно контратакували поблизу Авдіївки та відновили втрачені позиції. Опубліковані 4 грудня геолокаційні кадри показують, як українські війська атакують російські позиції в смузі дерев на південь від Степового приблизно 1 грудня. Генштаб ЗСУ заявив, що українські сили відбили російські атаки поблизу Мар’їнки та Новомихайлівки.

Південь

Російські війська продовжували наземні атаки в районі кордону Донецько-Запорізької областей, але 4 грудня не мали жодних успіхів. Генштаб ЗСУ повідомив, що українські війська відбили російську атаку поблизу Старомайорського (9 км на південь від Великої Новосілки). Російські джерела стверджували, що війська РФ продовжують атакувати ліси поблизу Старомайорського.

"Воєнкори" РФ стверджували, що ЗСУ атакували російські сили на захід від Роботиного та поблизу Новопрокопівки і Вербового. Міноборони РФ також заявило, що росіяни нібито відбили українську наземну атаку поблизу Нестерянки (12 км на північний захід від Роботиного). Російський блогер заявив, що українські сили готуються посилити обстріли біля Вербового, коли погода покращиться.

Генштаб ЗСУ повідомив, що українські сили відбили російські атаки на південь від Роботиного та в районі Новопокровки. 4 грудня українські війська продовжили наземні операції на східному (лівому) березі Херсонської області і нещодавно зайняли підтверджену позицію на острові Білогрудний на південний захід від Херсона.

Геолокаційні кадри, опубліковані 30 листопада, 1 грудня та 3 грудня, показують, як українські війська вступають у бій із російськими військами у населеному пункті Білогрудове, що свідчить про те, що окупанти, ймовірно, контролюють більшу частину острова і що українські сили нещодавно зайняли позиції поблизу населеного пункту. Російський блогер стверджував, що українські сили просунулися на південь від Кринок. Інші "воєнкори" повідомляли, що там тривають бої.

Український військовий оглядач Костянтин Машовець заявив, що російське угруповання військ "Дніпро" в Херсонській області користується поганою погодою для перегрупування та зосереджує основні засоби проти українського плацдарму в Кринках.

Новини за темою: Окупанти брешуть про "активну оборону" в Авдіївці, – ISW

Ситуація на фронті станом на 5 грудня

За даними Генштабу ЗСУ, російські загарбники за підтримки авіації намагалися прорвати оборону українських військових на Авдіївському напрямку, проте безуспішно.

"Загалом ворог завдав 8 ракетних та 68 авіаційних ударів, здійснив 87 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах", – йдеться в повідомленні українського Генштабу.

Минулої доби російські окупанти завдали авіаційного удару по Україні, застосувавши 2 керовані ракети Х-59 та 22 ударних БПЛА типу Shahed-136/131. Силами та засобами протиповітряної оборони України 14 ворожих дронів та 1 керовану ракету Х-59 знищено. Також з початком поточної доби російські окупанти знову завдали авіаційного удару по Україні, застосувавши БПЛА типу Shahed-136/131. Наслідки щодо атаки уточнюються.

Авіаційних ударів зазнали Петропавлівка, Іванівка, Піщане Харківської області; Новоєгорівка, Серебрянське лісництво Луганської області; Спірне, Виїмка, Кліщіївка, Андріївка, Авдіївка, Часів Яр, Олександропіль, Новомихайлівка, Урожайне, Старомайорське Донецької області; Новодарівка та Кам'янське Запорізької області. Під артилерійським вогнем опинилися понад 100 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

Новини за темою: Росіяни застосували проти ЗСУ хімзброю на Сватівському й Бахмутському напрямках. Чим небезпечний хлорпікрин

Бойові дії на різних напрямках

  • На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.
  • На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в Бєлгородській області.
  • На Куп’янському напрямку українські захисники відбили 10 атак ворога в районах Синьківки та Петропавлівки Харківської області.
  • На Лиманському напрямку Сили оборони відбили 11 атак противника в районах Серебрянського лісництва, Білогорівки Луганської області та Тернів Донецької області.
  • На Бахмутському напрямку наші воїни відбили 11 атак ворога в районах Богданівки, Кліщіївки та Андріївки Донецької області. Сили оборони України продовжують штурмові дії південніше Бахмута Донецької області, завдають ворогу втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.
  • На Авдіївському напрямку українські захисники продовжують стримувати ворога, який не полишає спроб оточити Авдіївку. Наші воїни стійко тримають оборону, завдаючи ворогу значних втрат. Сили оборони успішно відбили 18 атак противника в районах східніше Новобахмутівки, Степового, Авдіївки, Сєверного Донецької області.
  • На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області, де нашими захисниками відбито 18 атак.
  • На Шахтарському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів.
  • На Запорізькому напрямку Сили оборони відбили всі атаки ворога, який намагався відновити втрачене положення в районах південніше Роботиного Запорізької області.
  • На Мелітопольському напрямку Сили оборони України продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.
  • На Херсонському напрямку Сили оборони надалі утримують зайняті позиції на лівобережжі Дніпра, продовжують вести контрбатарейну боротьбу, наносять вогневе ураження по тилах противника.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала 10 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 2 – по зенітно-ракетних комплексах противника.

Новини за темою: В Україні нова фаза війни: Головне з інтерв’ю Зеленського AP

Втрати РФ

Втрати Росії у війні в Україні на ранок вівторка, 5 грудня, склали 1030 окупантів, загальна кількість втрат російської армії з початку вторгнення складає 333 840 військових. Крім того, ЗСУ знищили 7 танків, 15 БПЛА та 15 ББМ.

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 до 05.12.23 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 333 840 (+1030) осіб ліквідовано;
  • танків – 5587 (+7) од.;
  • бойових броньованих машин – 10 416 (+15) од.;
  • артилерійських систем – 7987 (+26) од.;
  • РСЗВ – 913 од.;
  • засоби ППО – 605 (+3) од.;
  • літаків – 323 од.;
  • вертольотів – 324 од.;
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 6032 (+15) од.;
  • крилаті ракети – 1570 (+1) од.;
  • кораблі/катери - 22 од.;
  • підводні човни – 1 од.;
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 10 483 (+32) од.;
  • спеціальна техніка – 1148 (+7) од.

Нагадаємо, погані погодні умови продовжують сповільнювати темпи українських та російських бойових дій по всій лінії фронту, але не зупиняють їх повністю. Речник командування Сухопутних військ Збройних сил України підполковник Володимир Фітьо заявив, що окупанти активно застосовують авіацію на Бахмутському напрямку, коли це дозволяє погода. На роботу артилерії на цьому напрямку погода значно не впливає.

Водночас противник наростив виробництво високоточних ракет та запустив у себе збірку іранських "Шахедів". Останні, ймовірно, і стануть основним елементом російських терористичних атак на енергосистему.

Читайте також:
Кожне рішення Заходу про допомогу ухвалюється з запізненням на рік, - Зеленський Кожне рішення Заходу про допомогу ухвалюється з запізненням на рік, - Зеленський
Росія розпочала пропагандистську кампанію серед німецькомовних і закликає воювати в Україні Росія розпочала пропагандистську кампанію серед німецькомовних і закликає воювати в Україні
Націоналізація Націоналізація "покинутого" житла на ТОТ України: РФ хоче вкрасти понад 13 тисяч домівок
Направлення на ВЛК можуть з'явитись в додатку Направлення на ВЛК можуть з'явитись в додатку "Резерв+"