USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

В Україні нова фаза війни: Головне з інтерв’ю Зеленського AP

Україна хоче наростити внутрішнє виробництво зброї
Зеленський

Володимир Зеленський

Джерело: AP photo

Війна з Росією перебуває на новому етапі і очікується, що зима ускладнить бойові дії після літнього контрнаступу, який не приніс бажаних результатів через постійну нестачу зброї та сухопутних сил. Про це заявив президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю AP.

Однак, незважаючи на невдачі, він сказав, що Україна не здасться.

"У нас нова фаза війни і це факт. Зима в цілому – це нова фаза війни", – уточнив глава держави.

Чи задоволений президент контрнаступом

На запитання, чи задоволений він результатами контрнаступу, відповів комплексно.

"Дивіться, ми не відступаємо, я задоволений. Ми воюємо з другою (найкращою) армією в світі, я задоволений, – сказав він, маючи на увазі російських військових. Але додав: Ми втрачаємо людей, я незадоволений. Ми отримали не всю зброю, яку хотіли, я не можу бути задоволений, але я також не можу занадто скаржитися".

Проте, за його словами, Україна не отримала всієї необхідної зброї від союзників, а обмеження в розмірі її військової сили перешкоджали швидкому просуванню.

"Ми хотіли швидших результатів. З цієї точки зору, на жаль, ми не досягли бажаних результатів. І це факт. Не вистачає сил, щоб швидше досягти бажаних результатів. Але це не означає, що ми маємо здаватися", – наголосив український лідер.

Зеленський уточнив, що за останні кілька місяців були і деякі позитивні висновки. Зокрема, Україні вдалося досягти поступових територіальних здобутків проти краще озброєного та укріпленого ворога.

Крім того, потужність Чорноморського флоту Москви була зменшена після українських атак, які пробили ППО та завдали ударів по його штабу в окупованому Криму.

Чи вплине війна в Ізраїлі на допомогу Україні

Зеленський також висловив побоювання, що війна Ізраїлю та ХАМАСу загрожує затьмарити конфлікт в Україні, оскільки конкуруючі політичні програми та обмежені ресурси ставлять під загрозу потік західної військової допомоги Києву.

Зазначається, що ці занепокоєння посилюються хвилюванням, яке неминуче виникає під час виборів у США, і його потенційними наслідками для його країни, навколо якої міжнародне співтовариство значною мірою згуртувалося після вторгнення Росії 24 лютого 2022 року.

Водночас запаси боєприпасів закінчуються, що загрожує призупинити бойові дії українських військових, пише видання.

"Ми вже бачимо наслідки зміни (уваги) міжнародної спільноти через трагедію на Близькому Сході. Тільки сліпий цього не впізнає... Розумієте, увага дорівнює допомозі. Відсутність уваги означає відсутність допомоги. Ми боремося за кожну частинку уваги", – сказав він.

Внутрішнє виробництво боєприпасів

Зеленський заявив, що не зациклюється на минулому, а зосереджується на наступному етапі – нарощуванні внутрішнього виробництва зброї. На це виділяється значна частина бюджету України, але нинішнього виробництва недостатньо, щоб переломити хід війни. Тепер глава держави розраховує на те, щоб західні союзники, включаючи США, запропонували вигідні кредити та контракти для досягнення цієї мети.

Коли він востаннє зустрічався з президентом США Джо Байденом, членами Конгресу та іншими високопосадовцями, звернувся з одним терміновим закликом: дайте Україні дешеві кредити та ліцензії на виробництво американської зброї.

"Дайте нам ці можливості, і ми побудуємо. Яких би зусиль і часу нам не знадобилося, ми це зробимо, і зробимо це дуже швидко".

Половина американців вважають, що на Україну витрачається занадто багато

Недавнє опитування AP у США показало, що майже половина американців вважають, що на Україну витрачається занадто багато. Дедалі більше республіканців виступають проти спрямування додаткової допомоги, і незрозуміло, чи буде і коли буде схвалено Конгресом запит Білого дому про додаткову допомогу.

На запитання про це Зеленський прямо відповів, що "вибір американців – це вибір американців".

Але глава держави стверджував, що, допомагаючи Україні, американці допомагають і собі.

"У випадку України, якщо стійкість сьогодні зазнає невдачі через брак допомоги та нестачу зброї та фінансування, це означатиме, що Росія, скоріше за все, вторгнеться в країни НАТО, – сказав він. – І тоді американські діти будуть воювати".

Раніше

Командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський заявляв, що вважає, що зима не сповільнить контрнаступ України, а найбільший прорив Києва ще попереду. І що для успіху контрнаступу українським військам потрібно принаймні дійти до міста Токмак.

А британська розвідка вважає, що з початком зими не варто очікувати суттєвих змін на Східному фронті України. Наразі на лінії бойового зіткнення відсутні будь-які перспективи. 

Водночас у Сухопутних військах назвали одне з головних завдань ЗСУ взимку.

Читайте також:
Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується
Зеленський ветував закон, який дозволяв роботодавцям звільнити працівника за колабораціонізм Зеленський ветував закон, який дозволяв роботодавцям звільнити працівника за колабораціонізм
Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки
Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову