У новому звіті міжнародної правозахисної юридичної компанії Global Rights Compliance (GRC) йдеться про те, що коли російські танки перетнули кордон 24 лютого 2022 року, вони навмисно націлилися передусім на багаті на зерно райони та інфраструктуру виробництва харчових продуктів.

GRC виявила, що російський оборонний підрядник почав закуповувати вантажівки для перевезення зерна, а також три нові 170-метрові суховантажі ще в грудні 2021 року Це свідчить про завчасне планування розграбування українських продовольчих ресурсів "у безпрецедентних масштабах".

Росія почала захоплювати українські фермерські господарства менш ніж за тиждень після вторгнення, а на піку вивозила з окупованих територій по 12 000 тонн зерна на день.

Докази "висококоординованого рівня попереднього планування" будуть надані Міжнародному кримінальному суду (МКС), і GRC сподівається, що це призведе до першого міжнародного судового переслідування Путіна за воєнний злочин голоду як методу ведення війни.

Катріона Мердок, партнер Global Rights Compliance, вважає, що "дуже ймовірно", що Росія буде визнана винною, і якщо так, то Путін може зіткнутися зі ще одним ордером МКС на арешт.

"Росія не лише застосувала багатосторонній підхід, взявши в облогу цивільне населення, руйнуючи критично важливу інфраструктуру, а й заздалегідь спланувала захоплення і розграбування сільськогосподарської продукції в рамках підступного плану. Москва спровокувала глобальну продовольчу кризу й атакувала сільськогосподарський сектор України як тактику ведення війни", – заявила Мердок.

Що відомо про ордер на арешт Путіна

17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента РФ Путіна та російської уповноваженої з прав дітей Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у незаконній депортації та переміщенні українських дітей. Якщо вони виїдуть за територію Росії в країни, які є учасниками Міжнародного кримінального суду та ратифікували Римський статут, їх повинні заарештувати та передати до суду, повідомив генпрокурор України Костін.

Своєю чергою речниця російського МЗС Захарова заявила, що ордер МКС на арешт Путіна "не матиме для Росії жодного значення", адже країна не є учасницею Римського статуту та не зобов'язана дотримуватися рішень Міжнародного кримінального суду.

Додамо: МКС може притягти вище керівництво Росії до відповідальності за три види порушень міжнародного права: воєнні злочини, злочини проти людяності та геноцид. Депортація дітей, щодо якої видали ордер на арешт Путіна, підпадає під перший пункт.

Водночас Міжнародний кримінальний суд не може засудити за злочин агресії – факт нападу Росії на Україну. Оскільки ані Україна, ані Росія не ратифікували основоположний документ суду – Римський статут. Аби засудити РФ та Путіна за факт нападу, потрібно створити спеціальний трибунал.