USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Росія змінила тактику наступу і планує посилювати його, – розвідка Естонії

РФ перегруповує сили, в Естонії оцінили можливості нового наступу загарбників
ЗСУ
Росія може посилити наступ
Джерело: Володимир Зеленський

Російські війська посилили тиск на українські підрозділи і можна очікувати подальшої активізації бойових дій. Про це заявив командувач Центру розвідки Міноборони Естонії полковник Антс Ківіселг.

"Ситуація в Україні загострюється. Загальна інтенсивність боїв знову зросла порівняно з попереднім тижнем приблизно на чверть. Росія намагається повернути собі ініціативу на всіх лініях фронту, але попри це серйозних змін на лінії фронту не відбулося", – сказав Ківіселг.

Полковник повідомив, що основний фокус російського наступу, як і раніше, спрямований на район Авдіївки, де йшли найбільш інтенсивні бої. Очільник розвідки Естонії повідомив, що водночас Росія змінила свою наступальну тактику – від прямих атак піхоти вона перейшла до ударів на далекі дистанції, що істотно ускладнило перегрупування українських частин, а також створення та поліпшення оборонних позицій.

Росія може готувати нові наступи

"Посилення застосування вогню із закритих позицій можна помітити і на інших ділянках фронту. Росія чинить тиск і на Бахмутському та Мар'їнському напрямках. На північній стороні Бахмута і південному напрямку Мар'їнки Російська Федерація також домоглася незначних успіхів", – зазначив Ківіселг.

Очільник військової розвідки також уточнив, що Росія почала перегрупування своїх збройних сил, а це може означати, що найближчими тижнями в Україні можуть початися ще більш інтенсивні наступи.

Полковник додав, що в жорстоких боях, які тривали протягом усього цього тижня, російські частини, за різними оцінками, втратили близько 10 тисяч пораненими і вбитими, що є досить значною цифрою.

Новини за темою: В Україні нова фаза війни: Головне з інтерв’ю Зеленського AP

Як розвідка Естонії оцінює оборону України

Говорячи про становище ЗСУ, полковник Ківісельг заявив, що оборона України, як і раніше, не пробита.

"Збройні сили України, як і раніше, утримують два плацдарми на річці Дніпро – як у населених пунктах Кринці, так і в Поймі. Це своєю чергою змусило Росію перекинути додаткові війська в цьому напрямку", – наголосив він.

На його думку, низька або недостатня згуртованість російських сил завдала їм великої кількості втрат у нових районах бойових дій. Це означає, що частини, з якими вони не тренувалися разом, не знають району бойових дій, потрапляють на мінні поля і як результат зазнають втрат.

Про ситуацію на фронті

В Україні на фронті протягом доби відбулось 77 бойових зіткнень. Сили оборони продовжують утримувати позиції на лівобережжі Дніпра в Херсонській області, відбивають атаки окупантів по всій лінії зіткнення, обстановка залишається складною.

Війська РФ завдали 27 ракетних та 27 авіаційних ударів, здійснили 49 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях українських захисників та населених пунктах.

З початку доби російські окупанти завдали удару по Україні, застосувавши 20 крилатих ракет повітряного базування Х-101/Х-555, балістичну ракету "Іскандер-М" та 6 зенітних керованих ракет С-300. Силами та засобами ППО ЗСУ було знищено 14 крилатих ракет Х-101/Х-555.

Внаслідок терористичних атак загарбників є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Протягом доби підрозділами ракетних військ ЗСУ було завдано ураження по трьох районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та одній станції РЕБ російських окупантів.

Раніше ми повідомляли, що ЗСУ атакували російські позиції в смузі дерев на південь від Степового поблизу Авдіївки та відновили втрачені позиції. Також українські військові зайняли позицію на острові Білогрудний на східному (лівому) березі Херсонської області. 

Нагадаємо, близько третини українців оцінюють загрозу ракетного удару по їхньому населеному пункту як високу. Найбільше таких серед мешканців Києва (57%), а також прифронтових та деокупованих територій (близько 42%). Натомість військові дії на території свого населеного пункту вважають дуже ймовірними лише 10%, але серед деокупованих і прифронтових областей так вважають до 20%. Водночас кількість українців, які взагалі виступають проти оголошення тривог, не перевищує 5%.

Читайте також:
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму