USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 9 3 6 9 0 (+1400)
USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50

Україна готує термінову евакуацію своїх громадян із Сектора Гази, – посол

Закінчити евакуацію посольство планує до 12 жовтня
Сектор Гази
Джерело: The Associated Press

Посольство України в Ізраїлі готує термінову евакуацію українців із Сектора Гази. Про це в ефірі телеканалу "Ми – Україна" заявив посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук.

Він наголосив, що дипломати роблять все можливе для того, щоб завершити евакуацію до початку наземної операції Ізраїлю. Оскільки тоді всі пункти пропуску до сусідніх держав будуть закриті.

Корнійчук додав, що евакуація буде завершена до четверга, 12 жовтня.

Куди можуть евакуюватися українці з Сектора Гази

Українці можуть виїхати з Сектора Гази лише до Єгипту. Там працює єдиний прикордонний пункт, який поки що відкритий.

"Зараз формуємо списки громадян, які хочуть виїхати в Єгипет через єдиний прикордонний пункт, який поки відкритий. Наші дипломати їх там зустрінуть, документують, тому що часто люди їдуть з простроченими або пошкодженими документами", – зазначив Корнейчук.

Він наголосив, що часу і в українців у Секторі Гази, і у дипломатів мало.

"Якщо ця ситуація продовжиться до початку наземної операції, то нам не вдасться навіть цього зробити, тобто нам треба діяти максимально швидко. Коли починається наземна операція, перекриваються всі кордони по периметру. І ми не зможемо навіть в Єгипет допомогти евакуюватися. Це питання годин, і тому ми працюємо 24/7", – додав він.

Для допомоги в евакуації українцям необхідно звертатися до Посольства України в Державі Ізраїль за телефоном екстреного зв’язку: +972-546-676-782; української дипустанови в м. Рамалла за телефоном: +972-59-823-93-99.

Скільки українців проживає в Секторі Гази

За словами Корнійчука, у Секторі Гази на консульському обліку стояло понад тисяча українців.

Також посол уточнив, що раніше можливості їх евакуювати не було.

Своєю чергою спікер МЗС Олег Ніколенко заявляв, що українські дипломати врятували пораненого хлопчика в Ізраїлі.

Дипломати міністерства змогли вивезти із міста Сдерот українського хлопчика, який отримав поранення під час нападу бойовиків ХАМАС. Зазначимо, що місто знаходиться поблизу Сектора Гази. Нині дитина перебуває в безпечному місці.

Також дипломатам вдалося розшукати п'ятьох українців, які вважалися зниклими на півдні Ізраїлю. Водночас з'явилася інформація про можливу загибель інших двох українців поблизу Сектора Гази. Дипломати перевіряють цю інформацію.

Міністерство зовнішніх справ також отримало інформацію про можливу загибель українця в Секторі Гази. Очікується офіційне підтвердження. 

Нагадаємо, ми писали, що військові Ізраїлю відновили контроль над усіма прикордонними містами, що межують з Газою. Однак в них досі можуть знаходитися терористи.

7 жовтня бойовики угруповання ХАМАС розпочали вторгнення в Ізраїль. Терористи захопили велику кількість заручників – як мирних мешканців, так і військових.

8 жовтня Ізраїль оголосив про початок війни. Востаннє це робилось 50 років тому – під час Війни Судного дня.

Пізніше прем'єр-міністр Біньямін Нетаньягу заявив, що Ізраїль вступив у довгу та важку війну, перший етап якої вже завершується знищенням більшості бойовиків, які проникли в країну. За його словами, уряд ухвалив рішення припинити постачання електроенергії, палива та товарів у Сектор Гази.

Читайте також:
Головний прокурор МКС запросив ордери на арешт прем'єра Ізраїлю Нетаньягу, міністра оборони країни й трьох посадовців ХАМАСу Головний прокурор МКС запросив ордери на арешт прем'єра Ізраїлю Нетаньягу, міністра оборони країни й трьох посадовців ХАМАСу
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
Ізраїль відмовляється від застарілих Patriot, проте навряд чи передасть їх Україні, – аналітики Ізраїль відмовляється від застарілих Patriot, проте навряд чи передасть їх Україні, – аналітики
Ізраїль у рамках відповіді на атаку 14 квітня завдав ударів по Ірану Ізраїль у рамках відповіді на атаку 14 квітня завдав ударів по Ірану