USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Ізраїль офіційно оголосив воєнний стан. Що це означає

Востаннє це робили 50 років тому під час Війни Судного дня
уряд Ізраїлю
Урядовці Ізраїлю
Джерело: відкриті джерела

Уряд Ізраїлю підтримав офіційне запровадження у країні воєнного стану. Все почалося з того, що терористична група ХАМАС, бойовики якої від ранку 7 жовтня завдали масованого ракетного удару по країні, захопила заручників. До того ж головний речник Армії оборони Ізраїлю, контрадмірал Даніель Хагарі підтвердив, що кількість загиблих перевищила 500 людей і, як очікується, буде зростати. Армія оборони Ізраїля зробила заяву, що атакувала військові об'єкти та оперативні штаби бойовиків ХАМАС у Секторі Гази, в боях також були вбиті ізраїльські солдати, а ізраїльських заручників можна обміняти на палестинських в'язнів, припускає командир терористів ХАМАС, повідомляє Times of Israel.

"Політико-безпековий кабінет вчора ввечері (7 жовтня, – ред.) затвердив воєнний стан", – йдеться у повідомленні Офісу прем’єр-міністра країни.

В Офісі пояснили, що це рішення ухвалили відповідно до статті 40 Основного Закону про уряд. Відтак ізраїльська армія має право проводити "значну військову діяльність".

"Війна, нав’язана Державі Ізраїль через смертоносний терористичний напад із Сектора Гази, почалася 7 жовтня 2023 року о 06:00", – кажуть в уряді.

Як пояснює The Times of Israel, таке рішення надає декларації правовий статус відповідно до Основного Закону про уряд, у пункті 40 якого зазначається, що країна не може розпочати війну без рішення уряду. Востаннє це робили 50 років тому під час Війни Судного дня.

Перший етап війни закінчується

Після тривалої наради прем'єр-міністр Біньямін Нетаньяху заявив, що Ізраїль вступив у довгу та важку війну, перший етап якої вже завершується знищенням більшості бойовиків, які проникли в країну.

За його словами, уряд ухвалив рішення припинити постачання електроенергії, палива та товарів у Сектор Гази.

Політик також сказав, що Армія оборони Ізраїлю створила закриту зону в районі Сектору Гази, вхід до закритої військової зони для мирних громадян заборонено.

Постраждалі та жертви

За даними МОЗ Ізраїлю, в результаті бойових дій в Ізраїлі відомо про понад 500 загиблих і понад 2 тис. поранених, в Секторі Гази – понад 300 загиблих і близько 2 тис. поранених. Очікується, що ця цифра збільшуватиметься.

Більшість із постраждалих госпіталізували до різних медичних закладів країни. 

Читайте також:
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
Міністр юстиції пояснив, чому Україна досі не оголосила стан війни Міністр юстиції пояснив, чому Україна досі не оголосила стан війни
Ізраїль відмовляється від застарілих Patriot, проте навряд чи передасть їх Україні, – аналітики Ізраїль відмовляється від застарілих Patriot, проте навряд чи передасть їх Україні, – аналітики
Мобілізація по-новому, зміни в ПДР та старт НМТ-2024: Які зміни принесе українцям травень? Мобілізація по-новому, зміни в ПДР та старт НМТ-2024: Які зміни принесе українцям травень?