USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Росія розпочала пропагандистську кампанію серед німецькомовних і закликає воювати в Україні

Приблизно 400 тисяч російських німців проживають у РФ
значок
Значок із зображенням німецького та російського прапорів
Джерело: скріншот

Росія розгорнула пропагандистську кампанію, спрямовану проти тих, хто розмовляє німецькою мовою, для своєї армії і найманців ПВК "Вагнер". Про це пише The Telegrapf і вказує, що Путін хоче використати етнічні меншини як гарматне м'ясо.

Видання повідомляє, що останніми місяцями в організаціях, які представляють інтереси етнічних німців у Росії, спостерігалася пропаганда війни, при цьому приділяючи особливу увагу залученню молоді.

"Це викликає занепокоєння й потенційне збентеження для Німеччини, оскільки Росія фактично використовує німецьку культуру як зброю проти України. Німеччина також бореться зі шпигунством вдома, у змовах за участю громадян, що мають підвійне російсько-німецьких громадянство, включаючи нещодавню змову в Баварії з метою підірвати військові об’єкти, які надають підтримку Україні", – йдеться у публікації.

Приблизно 400 тис. російських німців проживають у РФ. Вони зазнавали переслідувань за часів Радянського Союзу досі зазнають маргіналізації з боку Кремля.

Журналісти ознайомилися з агітаційним матеріалом Томського обласного російсько-німецького будинку, на якому зображено переплетені прапори Німеччини та Росії. Він закликає етнічних німців робити пожертви на користь збройних сил і відвідувати безкоштовні провоєнні концерти.

Крім того, російсько-німецькі молоді чоловіки масово стикалися із закликами підписатися на "Вагнера", а один лідер російсько-німецької громади насміхався з них, доводячи, що вони не боягузи.

"Пропагандистський матеріал вперше виявило "Товариство німців Запоріжжя", група етнічних німців, які проживають в Україні, закликала своїх російських колег до кампанії проти вторгнення. Суспільство сподівається, що уряд Німеччини вживе заходів щодо використання її мови та культури у військовій пропаганді. У нещодавньому листі до Організації з безпеки та співробітництва в Європі вони написали: "Ми публічно звернулися до етнічних німців Російської Федерації, закликавши їх відмовитися від участі у війні проти України", – додає видання.

У "Товаристві німців Запоріжжя" також наголосили, що етнічні німці в Росії зазнали жахливих знущань під час Другої світової війни, і заявили, що зараз держава "чинить те саме" в Україні. Група висловила занепокоєння тим, що російські німці, які виступають проти війни, не змогли попросити притулку в Німеччині, і що групи, які виступають проти війни Путіна, були змушені переїхати до Грузії та США.

Водночас журналісти зазначають, що до моменту вторгнення в Україну Путін здебільшого уникав призову в армію москвичів або представників середнього класу, натомість значною мірою покладався на такі етнічні групи, як буряти з Південно-Східного Сибіру.

Окупанти сформували добровольчий корпус, куди увійшли колишні вагнерівці

Додамо, ще з лютого Росія стала формувати добровольчий корпус у складі 18 тисяч осіб, куди увійшли колишні вагнерівці.

За словами начальника Головного управління розвідки Міністерства оборони України генерал-майора Вадима Скібіцького, це, зокрема, всі колишні вагнерівці, керує цим міністерство оборони. І представники корпусу діють в районі Авдіївки.

Також і на території Білорусі перебуває менше тисячі бойовиків ПВК "Вагнер" і їх використовують як інструкторів. У розвідці Міноборони Великої Британії пояснювали, що, скоріш за все, в Білорусі перебувало менше тисячі вагнерівців, тоді як у період найбільшої присутності після червня 2023 року їх там було близько 8 тисяч.

Читайте також:
Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ
У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн
Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону
Росія допомогла КНДР відновити економіку Росія допомогла КНДР відновити економіку