USD
НБУ
39.67
Готівка
40.05
EUR
НБУ
43.08
Готівка
43.55
Втрати орків: 4 9 5 0 7 0 (+1380)
USD
НБУ
39.67
Готівка
40.05
EUR
НБУ
43.08
Готівка
43.55

Ізраїль відмовляється від застарілих Patriot, проте навряд чи передасть їх Україні, – аналітики

Експерти стверджують, що Ізраїль не тільки не надає допомогу, а й мовчить щодо реекспорту озброєння
Patriot Ізраїля
Patriot від ЦАХАЛ
Джерело: Defense Express

Повітряні сили Ізраїлю планують попрощатися зі своїми застарілими ЗРК Patriot. Невдовзі батареї замінять на досконалі засоби протиповітряної оборони, проте "зайві" Patriot, Ізраїль навряд чи передасть Україні, припускають аналітики DEFENSE EXPRESS.

Експерти стверджують, що Ізраїль не лише не надає допомогу, а й поки триває мовчазне блокування щодо реекспорту озброєння.

"У цих умовах єдиний можливий варіант, якщо Сполучені Штати Америки просто викуплять ці ЗРК та проведуть обмін за доволі складними схемами. Наприклад, Вашингтон може поставити ці чотири батареї на модернізацію, внаслідок чого можливо вивільнити щось з власних", – аналізують аналітики.

Також вказують: якщо для США це буде неприпустимо, можуть передати батареї до Іспанії чи Греції. А ті країни вже своєю чергою повинні б передати власні ЗРК до України. Адже й так експлуатують аналогічну версію PAC 2.

Що передувало?

Напередодні пролунали заяви, що системи Patriot більше не потрібні Ізраїлю і країна планує відмовитися від них.

"Американські комплекси припадають пилом десятиліттями, й Ізраїль використовував їх лише кілька разів", – писав Times of Israel.

ЗРК хочуть деактивувати протягом двох місяців, а їхнє місце займуть David's Sling ("Праща Давида") разом з відомим "Залізним куполом".

Однак "поки незрозуміло, що станеться з батареями Patriot, які дуже потрібні Україні, яка прагне захистити своє небо від російських ракет", зазначає видання.

Зауважимо, Patriot вдало працювали проти деяких ракет Scud, випущених з Іраку по Ізраїлю під час війни в Перській затоці 1991 року. Система американського виробництва офіційно надійшла на озброєння Ізраїлю тоді ж. Однак вперше зробила перехоплення тільки 2014 року, збивши безпілотник ХАМАС, запущений із Сектора Гази.

Протягом наступного десятиліття система перехопила лише близько 10 цілей, включаючи сирійські винищувачі, які порушили повітряний простір Ізраїлю у 2014-му і 2018 роках.

Новини за темою: Як шукають системи Patriot для України? Аналітики розібрали ймовірні варіанти Німеччини

Patriot для України

Про те, що Україна потребує Patriot, неодноразово говорив президент Володимир Зеленський.

19 квітня 2023 року на той час міністр оборони Олексій Резніков підтвердив, що перші системи ППО Patriot прибули до нашої країни.

До речі, сучасна ракета-перехоплювач системи Patriot коштує близько 4 млн доларів за заряд, а пускові установки – майже 10 млн доларів кожна.

Разом з тим не так давно посол України в США Оксана Маркарова в ефірі телемарафону заявляла, що перенести виробництво ЗРК Patriot до України абсолютно реально. 

"Є багато компаній, я зараз говорю не про Patriot, а про інші спроможності, які вже розпочали будівництво чи спільні проєкти з українськими вдома. Будемо активно працювати, щоб це стосувалося всіх спроможностей, включно з такими складними, як Patriot", – заявила дипломатка.

До того ж, за її словами, таке завдання стоїть і від президента, і від міністра оборони.

Читайте також:
Міноборони законтрактувало озброєння на 237 мільярдів гривень, але потрібно щонайменше у два рази більше, – Безрукова Міноборони законтрактувало озброєння на 237 мільярдів гривень, але потрібно щонайменше у два рази більше, – Безрукова
Жінки-медики тепер не можуть працевлаштуватися як невійськовозобов’язані Жінки-медики тепер не можуть працевлаштуватися як невійськовозобов’язані
Наступ окупантів на Сумщину не слід виключати, – Демченко Наступ окупантів на Сумщину не слід виключати, – Демченко
Кожне рішення Заходу про допомогу ухвалюється із запізненням на рік, – Зеленський Кожне рішення Заходу про допомогу ухвалюється із запізненням на рік, – Зеленський