USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95

Ізраїль у рамках відповіді на атаку 14 квітня завдав ударів по Ірану

Три вибухи прогриміли в районі військової бази в іранській провінції Ісфаган
Атака Ірану на Ізраїль

Атака Ірану на Ізраїль. Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

Ізраїльська армія завдала удару по Ірану у відповідь на комбіновану атаку Тегерана в ніч на 14 квітня. Про це повідомляє CNN.

Під атаку, зокрема, потрапила військова база в іранській провінції Ісфаган, де розташований один з ядерних об'єктів Ірану. Однак офіційні особи країни повідомили, що засоби ППО перехопили три безпілотники і ці об'єкти перебувають у безпеці.

Авіаудари Ізраїлю підтвердив і Вашингтон, не розкривши подробиць і масштабу операції. США також заявили, що не брали участі в ізраїльській атаці, як і обіцяли раніше.

Новини за темою: "Це оголошення війни", – президент Ізраїлю про атаку Ірану

Деталі удару по Ірану

Рано-вранці над Ісфаганом, у якому розташовані ядерні установки, було збито "мінідрони". За офіційними повідомленнями, руйнувань немає, ядерна інфраструктура не пошкоджена (це підтвердило і МАГАТЕ). Також сталися вибухи в небі над Тебрізом. Внутрішні іранські рейси було скасовано, з аеропорту в Тегерані евакуювали людей.

Агентство Reuters із посиланням на два джерела пише, що безпілотники були запущені з території Ірану.

"Іноземне джерело інциденту не підтверджено. Ми не отримували жодних зовнішніх атак і поки що більше схиляємося до проникнення, ніж до нападу", – сказав високопоставлений співрозмовник з Ірану.

Варто зазначити, що напередодні атаки Тегеран погрожував відповіддю на можливий удар Ізраїлю. В Ірані заявляли, що відповідь носитиме "максимальний рівень" – на відміну від недільної атаки, яка була "мінімальною відповіддю".

Ізраїльські медіа також повідомляють, що ударів було завдано по об'єктах в Іраку та Сирії.

Атака 14 квітня

Як відомо, в ніч на 14 квітня Іран випустив у бік Ізраїлю 185 безпілотників, 36 крилатих ракет та 110 ракет класу "земля-земля".

Ізраїльські ЗМІ стверджують, що перехоплено 99% запущених ракет та дронів. У ЦАХАЛ заявили про незначну шкоду однієї ізраїльської військової бази. Західні країни засудили іранську атаку, генсек ООН заявив, що світ не може дозволити собі ще одну війну і закликав до деескалації.

Згодом повідомлялося, що наступного тижня Палата представників США розгляне законопроєкт про підтримку Ізраїлю. Це може бути той самий законопроєкт, в якому також передбачається 60 млрд доларів на військову допомогу Україні.

Читайте також:
Українців попередили про загрозу ракетних ударів РФ на Великдень. Поліція посилює заходи безпеки біля церков Українців попередили про загрозу ракетних ударів РФ на Великдень. Поліція посилює заходи безпеки біля церков
Ізраїль відмовляється від застарілих Patriot, проте навряд чи передасть їх Україні, – аналітики Ізраїль відмовляється від застарілих Patriot, проте навряд чи передасть їх Україні, – аналітики
Заборона видачі паспортів громадянина України не вирішує питання ліквідації корупційних схем для ухилянтів Заборона видачі паспортів громадянина України не вирішує питання ліквідації корупційних схем для ухилянтів
Росія будує новий військовий аеродром під Бєлгородом. Він буде за 75 кілометрів від кордону України Росія будує новий військовий аеродром під Бєлгородом. Він буде за 75 кілометрів від кордону України