USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Головний прокурор МКС запросив ордери на арешт прем'єра Ізраїлю Нетаньягу, міністра оборони країни й трьох посадовців ХАМАСу

Прокурор Міжнародного кримінального суду вважає всіх п’ятьох відповідальними за воєнні злочини й злочини проти людяності
Нетаньягу

Прем'єр Ізраїлю Нетаньягу

Джерело: ZN.UA

Головний прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан подав клопотання про ордери на арешт прем'єр-міністра Ізраїлю Беньяміна Нетаньягу, міністра оборони країни Йоава Галанта і трьох посадовців ХАМАСу. Про це йдеться в заяві генпрокурора.

Зазначено, що на підставі зібраних доказів прокурор МКС вважає всіх п’ятьох відповідальними за воєнні злочини й злочини проти людяності.

"Воєнні злочини були вчинені під час міжнародного збройного конфлікту між Ізраїлем і Палестиною. Та під час неміжнародного збройного конфлікту між Ізраїлем і ХАМАСом, що тривав паралельно", – сказано в заяві.

Карім Хан зауважує, що його офіс зібрав докази, які підтверджують, що Ізраїль навмисно та систематично позбавляв цивільне населення в усіх частинах Сектора Гази об'єктів, необхідних для виживання людини. Це стало можливим після запровадження повної облоги анклаву і закриття трьох пунктів перетину кордону ("Рафах", "Керем Шалом" та "Ерез"). Далі це призвело й до обмеження їжі та ліків через ці прикордонні переходи.

Тому Нетаньягу та Галанта звинувачують у мордуванні голодом, умисному заподіянні сильних страждань або серйозної шкоди тілу чи здоров’ю, навмисних нападах на цивільне населення, винищенні, переслідуванні та інших нелюдських діях як злочинах проти людяності.

"Ізраїль вчиняв ці дії, щоб ліквідувати угруповання ХАМАС, повернути заручників, яких ХАМАС викрав, і колективно покарати цивільне населення Сектора Гази, яке Ізраїль сприймав як загрозу. Цей мандат триває і включає ескалацію бойових дій і насильства з 7 жовтня 2023 року", – стверджує Хан.

Разом з тим лідера угруповання в Секторі Гази Ях’ю Сінвара, головнокомандувача військового крила ХАМАСу Мохаммеда Діаба Ібрагіма Аль-Масрі та керівника політбюро угруповання Ісмаїла Ханієха звинувачують у захопленні заручників, зґвалтуванні та інших актах сексуального насильства, катуванні, жорстокому поводженні з полоненими та посяганні на особисту гідність.

І ці три посадовці ХАМАСу несуть кримінальну відповідальність за вбивство сотень ізраїльських цивільних під час нападів, які здійснило угруповання, та захоплення щонайменше 245 заручників, наголошує генпрокурор Міжнародного кримінального суду.

Тож тепер колегія суддів МКС розгляне заяву Хана про видачу ордерів на арешт.

Реакція Ізраїлю

Водночас після заяви генпрокурора Міжнародного кримінального суду ізраїльський чиновник сказав The Times of Israel, що "безпідставний кривавий наклеп Каріма Хана на Ізраїль перетнув червону лінію в його законних зусиллях проти єврейської держави і єдиної демократії на Близькому Сході".

"Кривавий наклеп не завадить Ізраїлю захистити себе та досягти всіх своїх цілей справедливої ​​війни", – зауважив чиновник.

Видання також вказує, що Нетаньягу має опублікувати відеозвернення пізніше.

Також інше високопоставлене політичне джерело коментує ситуацію з ордером.

"Історія повторюється. Світ знову відвернувся від євреїв, як під час Голокосту. Це безпрецедентне моральне приниження, яке ставить лідерів демократичної та нормативної країни в один ряд із мерзенними вбивцями, такими як ХАМАС", – каже джерело.

Згодом з'явилася заява міністра закордонних справ Ізраїлю Ісраеля Каца про рішення генерального прокурора Міжнародного кримінального суду в Гаазі видати ордери на арешт прем'єр-міністра та міністра оборони.

"Обурливе рішення генерального прокурора Міжнародного кримінального суду в Гаазі є нестримною фронтальною атакою на жертв 7 жовтня та 128 наших заручників у Газі. У той час як вбивці та ґвалтівники з ХАМАСу вчиняють злочини проти людяності стосовно наших братів і сестер, генеральний прокурор згадує в одному ряду прем'єр-міністра та міністра оборони Ізраїлю з огидними нацистськими монстрами з ХАМАСу – історичну ганьбу, яка запам'ятається назавжди. Дав вказівку негайно створити спеціальний оперативний центр у МЗС", – стверджує Кац.

Також політик має намір поговорити з міністрами закордонних справ провідних країн світу, щоб вони виступили проти рішення прокурора і заявили, що "навіть якщо ордери будуть видані, вони не мають наміру їх виконувати щодо лідерів Ізраїлю".

Реакція ХАМАСу

Офіційний представник ХАМАСу Самі Абу-Зухрі виступив із різкою критикою проти рішення генпрокурора Хана запросити ордера на арешт ватажка ХАМАСу в Газі Ях'ю Сінвара, головнокомандувача воєнізованого крила терористичної організації Мохаммеда Діаба Ібрагіма Аль-Масрі та керівника політбюро угруповання Ісмаїла Ханієха.

Абу-Зухрі заявив ЗМІ, що це рішення "прирівнює жертв до катів". 

Події 7 жовтня 2023 року

Як відомо, торік вранці 7 жовтня  із Сектора Гази бойовики ХАМАСу завдали масованого ракетного удару по Ізраїлю. 

Над багатьма містами був дим та лунали сирени. Соцмережами ширилися світлини палаючих авто й пошкоджених будівель. Тривали вуличні бої.

Прем'єр-міністр Беньямін Нетаньягу скликав екстрене засідання Кабінету міністрів з питань безпеки. Зазначалося, що такого Ізраїль не бачив із 1970–80 років. Тоді терористи часто проникали в Ізраїль з території Лівану.

Згодом ЦАХАЛ оголосив, що "готовий до війни". Міністр оборони країни Йоав Галант затвердив призов солдатів резерву. Ізраїльські військові наказали жителям прикордонних міст залишатися вдома і заявили, що вони завдають ударів по цілях у Секторі Гази.

Варто не забувати, що конфлікт між ХАМАСом та Ізраїлем триває вже давно. Чергове загострення було навесні 2021 року. Тоді обидві сторони обмінювалися ракетними ударами. Вже наприкінці травня Ізраїль та ХАМАС домовилися про припинення обстрілів. Проте в лютому 2023 року винищувачі Армії оборони Ізраїлю завдали удару по підземному комплексу з ракетною сировиною ХАМАСу.

Також уже навесні 2024-го армія Ізраїлю завдала точкових ударів по об'єктах бойовиків ХАМАСу у східній частині міста Рафах на півдні Сектора Гази. В армії Ізраїлю закликали мирних жителів східної частини Рафаха проїхати до гуманітарної зони для отримання першої допомоги та укриття. Й ізраїльські війська взяли під контроль палестинську сторону контрольно-пропускного пункту "Рафах" у ніч на вівторок, 7 травня.

Читайте також:
Судді МКС видали ордери на арешт Шойгу та Герасимова Судді МКС видали ордери на арешт Шойгу та Герасимова
Операція Ізраїлю в Газі добігає кінця. Війська будуть перекинуті до Лівану, – Нетаньягу Операція Ізраїлю в Газі добігає кінця. Війська будуть перекинуті до Лівану, – Нетаньягу
Україна обмежує в'їзд для ізраїльтян у відповідь на такі ж дії Ізраїлю Україна обмежує в'їзд для ізраїльтян у відповідь на такі ж дії Ізраїлю
Прем'єр Ізраїлю Нетаньягу заявив про розпуск військового кабінету Прем'єр Ізраїлю Нетаньягу заявив про розпуск військового кабінету