USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

У Секторі Гази – гуманітарна катастрофа

В ООН закликали до гуманітарного припинення вогню, щоб забезпечити доставку гуманітарної допомоги для всієї території Сектора Гази
Сектор Гази

Наслідки удару ЦАХАЛ по Сектору Гази

Джерело: The Associated Press

До Сектора Гази прибула перша колона з 20 вантажівок Організації Об'єднаних Націй, щоб забезпечити місцеве населення гуманітарною допомогою, яка лише початковим заходом. Про це йдеться у спільній заяві Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), Всесвітньої продовольчої програми (ПРООН), Фонду у галузі народонаселення та Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ).

Зазначається, що понад 1,6 мільйона людей гостро потребують гуманітарної допомоги.

"Найбільший ризик становлять вразливі групи населення, а діти вмирають з тривожною швидкістю і позбавлені права на захист, їжу, воду та медичну допомогу", – йдеться у заяві.

Крім того, в ООН закликали до гуманітарного припинення вогню, щоб забезпечити доставку гуманітарної допомоги для всієї території Сектора Гази.

"Гуманітарна ситуація в Секторі Гази була критичною ще до останніх бойових дій. Нині вона катастрофічна. Світ повинен робити більше", – йдеться у заяві Організації Об'єднаних Націй.

Разом з тим речник генерального секретаря ООН Стефан Дюжаррік повідомив, що 20 вантажівок з гуманітарною допомогою, які в'їхали до Сектора Гази, не були піддані перевірці на наявність зброї. Вони могли бути допущені по спрощеній процедурі. Всі допомога була передана представникам Червоного Хреста для роздачі людям.

Дюжаррік додав, що надалі такий підхід не буде використовуватися, і невідомо, коли буде дозволено в'їзд більшої кількості вантажівок.

Ситуація в Секторі Гази

За оновленими даними UNRWA, станом на 19 жовтня кількість внутрішньо переміщених осіб у Секторі Гази оцінюють приблизно в 1 мільйон. Люди живуть у дедалі жахливіших умовах.

Сектор Гази переживає повне відключення електроенергії, що поставило основні служби охорони здоров’я, водопостачання та санітарії на межу колапсу. Лікарні мають лише кілька годин електроенергії щодня, тому змушені раціонально витрачати запаси палива. Вони також стикаються з гострою нестачею ліків і крові.

TImes of Israel пише, що міжнародні посередники кілька днів доставляли гуманітарну допомогу до Рафаху (це місто на кордоні з Єгиптом, – ред.), але досі нічого не було доставлено до міста Газа, яке перебуває під інтенсивним ізраїльським бомбардуванням уже майже два тижні.

Після тривалого відключення води в Ізраїлі заявили, що згодні відновити постачання, однак палестинська сторона не впевнена у правдивості таких заяв.

Що відомо про вторгнення ХАМАСу в Ізраїль?

7 жовтня бойовики угруповання ХАМАС розпочали вторгнення в Ізраїль. Терористи захопили велику кількість заручників – як мирних мешканців, так і військових.

8 жовтня Ізраїль оголосив про початок війни. Востаннє це робилось 50 років тому – під час Війни Судного дня.

Пізніше прем'єр-міністр Біньямін Нетаньягу заявив, що Ізраїль вступив у довгу та важку війну, перший етап якої вже завершується знищенням більшості бойовиків, які проникли в країну. За його словами, уряд ухвалив рішення припинити постачання електроенергії, палива та товарів у Сектор Гази.

Читайте також:
Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
Сьогодні День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни: Серед Праведників народів світу – понад 2,5 тисячі українців Сьогодні День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни: Серед Праведників народів світу – понад 2,5 тисячі українців
На Харківщині йдуть активні дії. Прориву української оборони немає На Харківщині йдуть активні дії. Прориву української оборони немає