USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90
Втрати росіян: 6 5 9 2 2 0 (+1280)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90

Сьогодні День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни: Серед Праведників народів світу – понад 2,5 тисячі українців

Під час Голокосту, за різними оцінками науковців, у Європі було знищено близько шести мільйонів євреїв
Голокост
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

14 травня в Україні вшановують пам’ять людей, які під час Другої світової війни, ризикуючи своїм життям, рятували євреїв від нацистів. З цієї нагоди сьогодні в Україні провели низку заходів. Зокрема Національний музей історії України у Другій світовій війні організував зустріч пам'яті, де згадували жахливі події тих часів.

На заході заявили, що під час Голокосту, за різними оцінками науковців, у Європі було знищено близько шести мільйонів євреїв. З них чверть, 1,5 мільйона, – стали жертвами нацистів на території України. І цифра могла бути набагато більшою, якби не самовідданість людей, які, ризикуючи своїм життям, під час Другої світової війни рятували євреїв від неминучої смерті.

Більше ніж 2600 наших співвітчизників удостоєні Державою Ізраїль високого звання "Праведник народів світу". Це звання присвоює Ізраїльській національний меморіал Катастрофи і Героїзму "Яд Вашем" людям по всій планеті за порятунок євреїв від Голокосту. При цьому, за даними українських істориків, людей, які рятували євреїв на території України, набагато більше, ніж офіційно визнано.

Україна посідає четверте місце у світі після Польщі, Нідерландів та Франції за кількістю Праведників народів світу. Їхніми іменами названі вулиці та пам’ятники в Україні, а їхні героїчні вчинки є невід’ємною частиною уроків історії та практик вшанування пам’яті.

"Батька мого забрали в трудову колонію. Він знав, що це трудова армія. Він сказав "я євреїв спасав". А йому кажуть "а хто вас просив?" – так йому відповів військовий радянської армії, згадує пані Надія, яка є Праведником України, і тоді активно допомагала батькам рятувати євреїв. Їй на той момент було вісім років.

Зеленський – про День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни

Президент України Володимир Зеленський заявив, що почесним званням Праведників народів світу відзначені 2659 українців та українок.

"Сьогодні День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни. 2659 українців та українок відзначені почесним званням Праведників народів світу. Кожна така історія – це врятоване людське життя та особиста перемога конкретної людини над злом нацизму", – сказав Зеленський.

За його словами, у найтемніших обставинах, коли наші люди ще не могли знати, коли закінчиться війна, вони не зраджували найкращого, що є в серці кожного. Ризикуючи собою, вони рятували тих, кому нацисти несли загибель.

"Ми памʼятаємо і шануємо цю сміливість та людяність. Україна наслідує серця, які залишалися на боці добра та перемогли, і ніколи не пробачить тих, хто зараз відтворює ненависть ХХ століття й несе війни іншим народам. Життя переможе!" – наголосив президент.

Додамо, сьогодні відбувається не менш жахливе знищення українського народу. Від російських атак щодня гинуть мирні українці – пенсіонери, жінки, діти. А також у бою – захисники. Тож такі дати для українського народу вкрай важливі і, на жаль, незабутні.

Читайте також:
Чи справді росіяни планують модернізувати свої безпілотники та замінити ними Чи справді росіяни планують модернізувати свої безпілотники та замінити ними "Орлани"?
Відхід ЗСУ з Вугледара після понад двох років його захисту: Перші подробиці Відхід ЗСУ з Вугледара після понад двох років його захисту: Перші подробиці
Україна застосовує найновіші танки у Курській області, – Forbes Україна застосовує найновіші танки у Курській області, – Forbes
Ізраїль вдарив по центру Бейрута, там є загиблі Ізраїль вдарив по центру Бейрута, там є загиблі