USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Ситуація на лівобережжі Херсонщини: Підтоплення, пожежі, стан наближується до критичного

Росіяни глушать зв'язок на окупованих територіях, місцеві жителі не можуть отримувати інформацію від української влади
Затоплення на Херсонщині_4
Наслідки підриву Каховської ГЕС - підтоплені населені пункти на Херсонщині. 6 червня, 2023 року
Джерело: Херсонська ОВА

На правому березі Херсонщини після підриву дамби Каховської ГЕС ситуація не критична, але окупований лівий берег постраждав значно більше. Про це на брифінгу повідомила керівниця пресцентру Оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк.

"На правому березі критичних станів фактично не зафіксовано в тих населених пунктах, де відбувається підняття води. Зокрема, й обласний центр критично не постраждав, є підтоплення деяких мікрорайонів, житлових секторів і вулиць", – зазначила вона.

Що стосується лівого берега, там росіяни заглушили звʼязок, щоб місцеві жителі не могли отримати рекомендації від української влади. Також Гуменюк наголосила, що через підняття рівня води зросла мінна небезпека. Тому місцевим жителям не варто евакуюватися самими.

"Не думаю, що окупанти спокійно спостерігатимуть, як мирні жителі будуть евакуюватися з лівого берега на правий, тому не раджу ризикувати. Набагато краще виїхати більш углиб лівого берега і там організувати евакуацію", – пояснила Гуменюк.

Новини за темою: В Україні почали будувати водогін до постраждалих через підрив Каховської ГЕС областей

Також є інформація щодо того, що на лівому березі окупанти обіцяють евакуювати людей з підтопленого села Піщанівка, проте мешканців Олешківської громади, які намагаються виїхати самостійно через підрив росіянами Каховської ГЕС, не випускають. Про це повідомив олешківський міський голова Євген Рищук, передає "Укрінформ".

"Ситуація на 13 годину. Ріст води йде – підтоплення, якщо години півтори-дві тому у місті Олешки майже води не було, а зараз вже затоплені кілька вулиць… йде підтоплення – невисоке, але є", – каже Рищук.

Також він зазначив, що почав зникати зв'язок. За його словами, це значить, що зникає електроенергія. Також за тими фото та відео, які він отримує з місць, видно підтоплення газорозподільчих вузлів і підтоплення трансформаторних підстанцій.

Водночас у ДСНС заявили, що вже евакуювали тисячу людей.

У Міністерстві енергетики розповіли, що є ризик підтоплення енергооб'єктів на Херсонщині, зокрема Херсонської ТЕЦ.

"Через підтоплення в місті вже знеструмлено майже 12 тисяч споживачів (район Острів), можливі проблеми з водопостачанням. Готуються превентивні антикризові заходи", – йдеться в повідомленні.

Сьогодні

"Укргідроенерго" отримало від РНБО та уряду завдання пробурити додаткові свердловини в Херсонській і Миколаївській областях для отримання прісної води.

Кривий Ріг отримає воду завдяки перекиданню її з дніпровського каскаду.

Нагадаємо, російські війська вночі 6 червня підірвали Каховську ГЕС

Відзначимо, що загалом через повномасштабну війну збитки екології України становлять щонайменше на суму 2 трильйони гривень. 

Читайте також:
Окупанти посилили штурми на півдні України, щоб здобути чергові Окупанти посилили штурми на півдні України, щоб здобути чергові "перемоги" до свят, – Плетенчук
Ворог залишається активним: Плетенчук розповів про стратегію росіян на Херсонському напрямку Ворог залишається активним: Плетенчук розповів про стратегію росіян на Херсонському напрямку
Взяття під контроль ЗСУ острова Нестрига підвищить якість контрдиверсійних заходів, – Плетенчук Взяття під контроль ЗСУ острова Нестрига підвищить якість контрдиверсійних заходів, – Плетенчук
Радикальною альтернативою відновлення Каховського водосховища є відмова від будівництва нової греблі на місці зруйнованої, – еколог Радикальною альтернативою відновлення Каховського водосховища є відмова від будівництва нової греблі на місці зруйнованої, – еколог