USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

Екологічні збитки сягають понад 3 млрд гривень: За час повномасштабного вторгнення РФ зруйнувала 35 нафтобаз в Україні

Екологічні збитки включають викиди шкідливих речовин в атмосферу й забруднення ґрунтів
нафтобаза
Палаюча нафтобаза
Джерело: відкриті джерела

Від початку повномасштабного вторгнення росіяни зруйнували 35 нафтобаз в Україні, цим самим завдали 3,3 млрд гривень збитків довкіллю. Про це повідомили в пресслужбі Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів.

У відомстві зазначили, що це, зокрема, викиди шкідливих речовин в атмосферу та забруднення ґрунтів.

"Зруйновано 35 нафтобаз, матеріальні збитки довкіллю становлять 3 309 971 049 гривень", – сказали у міністерстві.

До речі, командувач Військово-морських сил ЗСУ Олексій Неїжпапа раніше зазначав, що через агресію Росії Чорне море не можна вважати безпечним з 2003 року.

Також через окупантів понад 40% території України забруднено вибухонебезпечними предметами. Переважна більшість мін, які знаходяться на території країни, ніколи раніше не використовувалися в бойових діях.

Війна завдала екології України збитків на понад 2 трлн гривень

Загалом через повномасштабну війну збитки екології України становлять щонайменше на суму 2 трильйони гривень. Так оцінили наслідки у Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів.

"Ми рахуємо кожне знищене дерево. І кожну гривню, яку нам заплатить РФ за скоєне. Щодня продовжуємо встановлювати нові факти шкоди й руйнувань. За попередніми підрахунками, загалом шкода довкіллю складає уже понад 2 трлн гривень: це і засмічення земель, і забруднення повітря, спалені ліси, зруйновані об’єкти. Росія провокує кліматичну кризу, ядерну – через ситуацію із ЗАЕС, гуманітарну", – заявив перший заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів  Руслан Гречаник.

Чиновник наголосив, що ворог обов’язково понесе відповідальність за руйнування.

Шкоду земельним ресурсам України оцінюють майже у 500 млрд гривень

Водночас Держекоінспекція України оголосила суму шкоди, яку завдала земельним ресурсам України російська агресія – майже 500 млрд гривень. 

За даними відомства, станом на 30 листопада 2022 року внаслідок збройної агресії було забруднено понад 291 млн квадратних метрів та засмічено понад 8 млрд квадратних метрів українських земель, сума заподіяної шкоди становить 448,9 млрд гривень.

"Через війну сотні гектарів земельного фонду України засмічені відходами, забруднені шкідливими речовинами, які вивільнюються внаслідок детонування та зазнають пошкодження структури ґрунтового покриву. Зазначені чинники призводять до пошкодження сільськогосподарських угідь, неможливості проведення посівних робіт та як наслідок – до відсутності врожаю на землях, які були порушені в результаті військової агресії", – кажуть у держустанові. 

Держекоінспекція наводить дані міжнародної організації ФАО (Food and Agriculture Organization), яка діє під патронатом ООН. За їхнім повідомленням, до початку повномасштабного вторгнення Росії 20% сільськогосподарських земель України зазнали суттєвої деградації, а рівень їх розораності сягав 53% і був одним з найвищих у світі.

До прикладу: у Польщі цей показник становить 36,5%, у Німеччині – 34,1%, у США – 17,5%, у Китаї – 12%.

Яка загальна сума збитків і скільки потрібно коштів на відновлення країни

Усього за рік повномасштабного вторгнення РФ завдала збитків Україні на суму 700 мільярдів доларів. Про це заявив головний консультант відділу організаційної роботи Кабінету керівника Офісу президента Олег Гавриш. А країни – учасниці 70-ї сесії Європейської економічної комісії ООН підтримали резолюцію "Економічні та соціальні наслідки агресії Росії проти України". 

Тим часом за словами президента Володимира Зеленського, Україна віддає пріоритет трьом напрямкам у відновленні країни: енергетика, сільське господарство та питне водопостачання.

Загалом, за прогнозами Світового банку, повоєнна відбудова України коштуватиме близько 500–600 млрд євро.

Читайте також:
ЄС розглядає запровадження санкцій проти російських проєктів із виробництва СПГ ЄС розглядає запровадження санкцій проти російських проєктів із виробництва СПГ
В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт
Європарламент відмовився визнавати Путіна легітимним президентом РФ Європарламент відмовився визнавати Путіна легітимним президентом РФ
Кількість російських дронів на фронті за останні три місяці збільшилася щонайменше вдвічі, – джерела Кількість російських дронів на фронті за останні три місяці збільшилася щонайменше вдвічі, – джерела