USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 9 5 0 7 0 (+1380)
USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50

Справа Коломойського: Оголосили в розшук ексголову Приватбанку Дубілета

Раніше Дубілета оголошували в розшук в іншій справі Приватбанку
Олександр Дубілет
Олександр Дубілет
Джерело: відкриті джерела

Національне антикорупційне бюро оголосило в розшук колишнього голову правління ПриватБанку Олександра Дубілета, а також його ексзаступницю Людмилу Шмальченко у справі олігарха Ігоря Коломойського щодо організації заволодіння 9,2 млрд гривень банку. Про це поінформували в пресслужбі НАБУ.

"Національне антикорупційне бюро України розшукує підозрюваного у кримінальному провадженні Дубілета Олександра Валерійовича, 25.10.1962 року народження, який розшукується у кримінальному провадженні від 06.03.2017 за підозрою у вчиненні злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 28 ч. 1 ст. 366 КК України", – йдеться у повідомленні.

Витяг з НАБУ
Джерело: НАБУ

Раніше Дубілета оголошували в розшук в іншій справі ПриватБанку, яку нині направили до суду. А його ексзаступниця знаходилася в Україні під заставою в 50 млн гривень.

Історія судової тяганини

ПриватБанк перейшов у державну власність 21 грудня 2016 року у зв'язку з неплатоспроможністю. Держава отримала 100% у його капіталі, фінустанову докапіталізували на суму 116,8 млрд гривень. Наприкінці червня 2017 року Кабмін вирішив докапіталізувати банк ще на 38,5 млрд гривень на підставі пропозицій НБУ і висновку незалежного аудитора – компанії EY.

У грудні 2019 року колишній голова правління ПриватБанку Олександр Дубілет подав позов до Господарського суду Києва, щоб визнати недійсними договори купівлі-продажу акцій банку. Відповідачами по справі були ПриватБанк, Мінфін, Фонд гарантування вкладів і треті особи – Нацбанк та Кабмін.

Новини за темою: Коломойський залишається в СІЗО. Суд відхилив апеляцію його адвокатів

Дубілет намагався оскаржити договір купівлі-продажу акцій неплатоспроможного ПриватБанку, внаслідок якого держава набула у власність 100% акцій банку та витратила на його докапіталізацію понад 155 млрд гривень.

2 червня 2021 року Господарський суд Києва закрив провадження по цій справі. Ексголова правління ПриватБанку оскаржив це рішення.

11 жовтня 2021 року Північний апеляційний господарський суд задовольнив апеляційну скаргу Дубілета та направив справу до суду першої інстанції для продовження розгляду. У відповідь Кабінет міністрів України, ПриватБанк та Міністерство фінансів України подали касаційні скарги на рішення суду апеляційної інстанції. 

В лютому цього року Велика палата Верховного суду залишила в силі ухвалу суду першої інстанції згідно з якою колишні власники ПриватБанку не зможуть повернути акції банку, які перейшли у власність держави.

Що відомо про Дубілета?

Олександр Дубілет народився 25 жовтня 1962 року в Дніпропетровську.

1984 року з відзнакою закінчив Дніпропетровський металургійний інститут за фахом "Економіка підприємства".

2000-й – захистив кандидатську дисертацію на тему "Стратегічне планування діяльності комерційного банку в умовах перехідної економіки". Кандидат економічних наук.

Новини за темою: Формувати реєстр олігархів під час війни недоречно, – заступник голови ОП

Трудову діяльність розпочав на посаді економіста, а згодом майстра Нижньодніпровського трубопрокатного заводу імені К. Лібкнехта. З 1988 року – комерційний директор на підприємстві з виробництва металоконструкцій.

У ПриватБанку працював з перших років існування установи: у 1992–1994 роках очолював ва­лютний департамент, після чого отримав підвищення й був призначений першим заступником голови правління банку.

З 1997-го по 2016 рік – голова правління КБ "ПриватБанк". Як топменеджер фінустанови володів невеликим пакетом акцій банку – 0,464 % від загального числа.

У 2004 році в межах восьмої загальнонаціональної програми "Людина року – 2003" Дубілета визнали "Фінансистом року". У тому ж році посів 74-те місце зі 100 найвпливовіших громадян України за версією журналу "Кореспондент" – як керівник одного з трьох найбільших банків України.

2017 року після націоналізації ПриватБанку разом із сином Дмитром Дубілетом, Володимиром Яценком та іншими топменеджерами ПриватБанку засновує Monobank.

До 23 лютого 2021 року був співвласником ТОВ "Фінтех бенд", продав свою частку (33,74 %, – ред.) сину Дмитру Дубілету, який, до речі, – колишній директор з інформаційних технологій ПриватБанку, співзасновник Monobank, ексміністр Кабінету міністрів України.

Дмитро Дубілет

Джерело: Уніан

Інший син Олексій Дубілет – співвласник ТОВ "Фінтех бенд".

Олексій Дубілет
Джерело: відкриті джерела

Читайте також:
ДТП у Броварах: Майбоженка взяли під варту без можливості внесення застави ДТП у Броварах: Майбоженка взяли під варту без можливості внесення застави
Замість будівництва метро на Виноградар поклав кошти на депозит: Підрядник заробив на відсотках понад 139 млн гривень Замість будівництва метро на Виноградар поклав кошти на депозит: Підрядник заробив на відсотках понад 139 млн гривень
Мін'юст арештував майно ексголови Верховного суду Мін'юст арештував майно ексголови Верховного суду
Окупанти б’ють рекорд: Лише за березень суди РФ винесли майже 700 вироків за втечу зі служби Окупанти б’ють рекорд: Лише за березень суди РФ винесли майже 700 вироків за втечу зі служби