USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Німеччина погоджується з планом США використовувати заморожені російські активи для фінансування України

Очікується, що "Велика сімка" обговорить питання вже цього тижня
Німеччина

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Офіційні особи Німеччини готові підтримати план Сполучених Штатів щодо залучення майбутніх доходів від заморожених російських активів для надання допомоги Україні на суму 50 мільярдів доларів. Про це пише Bloomberg.

Зазначається, що згода Німеччина може стати "вирішальним кроком", який наблизить Вашингтон та його союзників до надання значного нового пакета допомоги Києву та забезпечення участі Сполучених Штатів Америки незалежно від результатів президентських виборів, які відбудуться у листопаді цього року.

"Офіційні особи США та ЄС заявляють, що пропозиція Сполучених Штатів набирає обертів і, як очікується, буде домінувати на переговорах між міністрами фінансів та керівниками центральних банків країн "Великої сімки", які зберуться в Стрезі (Італія) на щорічну зустріч, що розпочнеться в четвер", – зазначають у виданні.

Водночас, за словами джерел, німецькі офіційні особи не очікують жодної остаточної угоди до зустрічі лідерів G7 13–15 червня, а також не очікують реалізації угоди до наступного року.

Заморожені російські активи за кордоном

Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну низка країн-партнерів заарештувала державні активи Росії, які на той час перебували в їх країнах. Більшість цих активів зберігається в Європі в бельгійському кліринговому центрі Euroclear.

Сполучені Штати наполягали на використанні цих активів для допомоги Україні.

Так, у березні США запропонували своїм партнерам з "Великої сімки" створити спеціальний фонд для випуску облігацій на суму щонайменше 50 мільярдів доларів, забезпечених прибутками від заморожених активів Центробанку Росії. А тоді використати отримані кошти на підтримку України.

Кілька європейських країн зустріли пропозиції зі скептицизмом. Зокрема, деякі країни на чолі з Францією та Німеччиною висловили занепокоєння щодо впливу таких кроків на фінансову стабільність та привабливість євро як резервної валюти, а також щодо їхньої законності.

Новини за темою: Посли Євросоюзу погодили відправку заморожених російських активів Україні

Додамо також, що лідери країн Європейського Союзу на саміті в Брюсселі домовилися "продовжити роботу" над планом використання прибутку від заморожених активів російського Центробанку для військових потреб України. За словами голови Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн, перший 1 млрд євро від доходів від заморожених російських активів може бути виділено на закупівлю озброєння для України вже до 1 липня.

Читайте також:
Пентагон виявив бухгалтерські помилки в допомозі для України на два мільярди доларів Пентагон виявив бухгалтерські помилки в допомозі для України на два мільярди доларів
Камала Гарріс випередила Трампа - перше опитування Камала Гарріс випередила Трампа - перше опитування
У США директор Секретної служби подала у відставку через напад на Трампа У США директор Секретної служби подала у відставку через напад на Трампа
Байден передав свої повноваження щодо закону про підтримку України Мінфіну та Держдепу США Байден передав свої повноваження щодо закону про підтримку України Мінфіну та Держдепу США