USD
НБУ
39.40
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.34
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 5 3 0 0 (+1040)
USD
НБУ
39.40
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.34
Готівка
42.90

Верховний суд підтвердив неможливість повернення ПриватБанку колишнім власникам

Судова тяганина продовжувалась із 2019 року
Приватбанк

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Велика палата Верховного суду залишила в силі ухвалу суду першої інстанції згідно з якою колишні власники ПриватБанку не зможуть повернути акції банку, які перейшли у власність держави. Про це на своїй сторінці у Facebook написав голова НБУ Андрій Пишний.

Він наголосив, що завдяки нинішній ухвалі буде закрито ще понад 40 подібних судових справ.

"Їх ініціювали колишні власники, щоб незаконно повернути собі ПриватБанк. І це в той час, коли держава витратила на порятунок банку від фінансового краху, спричиненого діями тих же колишніх власників, понад 155 мільярдів гривень", – зазначив голова Нацбанку.

Історія судової тяганини

У грудні 2019 року колишній голова правління ПриватБанку Олександр Дубілет подав позов до господарського суду Києва, щоб визнати недійсними договори купівлі-продажу акцій банку. Відповідачами по справі були ПриватБанк, Мінфін, Фонд гарантування вкладів і треті особи – Нацбанк та Кабмін.

Дубілет намагався оскаржити договір купівлі-продажу акцій неплатоспроможного ПриватБанку, внаслідок якого держава набула у власність 100% акцій банку та витратила на його докапіталізацію понад 155 млрд гривень.

2 червня 2021 року господарський суд Києва закрив провадження по цій справі. Ексголова правління ПриватБанку оскаржив це рішення.

11 жовтня 2021 року Північний апеляційний господарський суд задовольнив апеляційну скаргу Дубілета та направив справу до суду першої інстанції для продовження розгляду. 

У відповідь Кабінет міністрів України, ПриватБанк та Міністерство фінансів України подали касаційні скарги на рішення суду апеляційної інстанції. 

У травні 2022 року суди поновили свою роботу і в результаті 15 лютого 2023 року Велика палата Верховного суду підтримала правову позицію уряду, Національного банку, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, ПриватБанку та Міністерства фінансів.

Раніше ми писали, що за 10 місяців 2022 року прибуток українських банків скоротився більш ніж у п'ять разів. Першість по прибутках утримує ПриватБанк з прибутком у 17,8 млрд гривень. Це на 33% менше, аніж торік. Але загалом саме частка Привату складає 59% прибутку усіх банків з додатковим капіталом.

Читайте також:
Засновник криптовалютної біржі Binance Чжао сяде у в'язницю на чотири місяці Засновник криптовалютної біржі Binance Чжао сяде у в'язницю на чотири місяці
У Росії до 25 років в'язниці засудили українця, звинувативши його в підпалі залізничного обладнання У Росії до 25 років в'язниці засудили українця, звинувативши його в підпалі залізничного обладнання
Уряд США дозволив проводити розрахунки з російськими банками. Тимчасове послаблення стосується сфери енергетики Уряд США дозволив проводити розрахунки з російськими банками. Тимчасове послаблення стосується сфери енергетики
У справі міністра Сольського ще до трьох підозрюваних застосували запобіжні заходи У справі міністра Сольського ще до трьох підозрюваних застосували запобіжні заходи