USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

До суду скерували справу щодо колишніх топменеджерів ПриватБанку

Посадовцям банку загрожує від 8 до 12 років за ґратами
Приватбанк

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Справу щодо колишніх топменеджерів ПриватБанку – голови правління, його першого заступника, заступника, а також трьох керівників департаментів банку – скерували до суду, повідомила Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

За даними слідства, колишні топменеджери ПриватБанку у грудні 2016 року, за день до його визнання неплатоспроможним, на підставі неправдивих документів виплатили коштом банку близько 223 мільйонів гривень на користь підконтрольних та пов’язаних із ПриватБанком компаній.

Кошти перерахувались декількома траншами на дві різні компанії: 85,2 млн гривень – на рахунок однієї, пов'язаної з учасниками схеми, компанії, ще 136,8 млн гривень – на користь іншої. Надалі ці кошти учасники схеми вивели за кордон для легалізації.

"Окрім цього, встановлено, що у переддень націоналізації банку указані особи розтратили понад 8,2 млрд гривень шляхом незаконного списання зобов’язань компаній-нерезидентів перед AS Privatbank (Латвія) за рахунок коштів ПриватБанку, розміщених на кореспондентських рахунках в AS Privatbank (Латвія). Крім того, для подальшої неможливості стягнення коштів на користь ПАТ КБ "ПриватБанк" та прикриття вчиненого злочину особи організували незаконну та документально не обґрунтовану заміну боржника на підконтрольну та пов’язану з ПАТ КБ "ПриватБанк" компанію", – додали правоохоронці.

Тепер колишнім посадовцям банку загрожує від 8 до 12 років за ґратами з позбавленням права обіймати певні посади на строк до трьох років з конфіскацією майна.

Разом з тим НАБУ наголошує, що викриті факти корупційної діяльності у ПриватБанку не є вичерпними, у низці епізодів продовжується розслідування. Насамперед щодо схем виведення понад 130 млрд гривень із банку, що стало однією з підстав для його націоналізації.

Загальний обсяг матеріалів щодо всіх епізодів наразі перевищує 2500 томів, а справа є "однією з наймасштабніших в історії антикорупційних органів".

Історія судової тяганини

ПриватБанк перейшов у державну власність 21 грудня 2016 року у зв'язку з неплатоспроможністю. Держава отримала 100% у його капіталі, фінустанова була докапіталізована на суму 116,8 млрд гривень. Наприкінці червня 2017 року Кабмін вирішив докапіталізувати банк ще на 38,5 млрд гривень на підставі пропозицій НБУ і висновку незалежного аудитора – компанії EY.

У грудні 2019 року колишній голова правління ПриватБанку Олександр Дубілет подав позов до Господарського суду Києва, щоб визнати недійсними договори купівлі-продажу акцій банку. Відповідачами по справі були ПриватБанк, Мінфін, Фонд гарантування вкладів і треті особи – Нацбанк та Кабмін.

Дубілет намагався оскаржити договір купівлі-продажу акцій неплатоспроможного ПриватБанку, внаслідок якого держава набула у власність 100% акцій банку та витратила на його докапіталізацію понад 155 млрд гривень.

2 червня 2021 року Господарський суд Києва закрив провадження по цій справі. Ексголова правління ПриватБанку оскаржив це рішення.

11 жовтня 2021 року Північний апеляційний господарський суд задовольнив апеляційну скаргу Дубілета та направив справу до суду першої інстанції для продовження розгляду. У відповідь Кабінет міністрів України, ПриватБанк та Міністерство фінансів України подали касаційні скарги на рішення суду апеляційної інстанції. 

В лютому цього року Велика палата Верховного суду залишила в силі ухвалу суду першої інстанції згідно з якою колишні власники ПриватБанку не зможуть повернути акції банку, які перейшли у власність держави.

Читайте також:
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу
Уряд має забезпечити ринок збуту українського вугілля, інакше можуть зникнути цілі міста, – експерт Уряд має забезпечити ринок збуту українського вугілля, інакше можуть зникнути цілі міста, – експерт
Бізнесмен Жеваго отримав нову підозру Бізнесмен Жеваго отримав нову підозру