USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Коломойському повідомили про підозру у заволодінні понад 9,2 млрд гривень "ПриватБанку"

Це вже четвертий епізод у справі заволодіння коштами "ПриватБанку"
Ігор Коломойський
Ігор Коломойський
Джерело: відкриті джерела

Колишньому кінцевому бенефіціарному власнику "ПриватБанку" Ігорю Коломойському та ще п’ятьом членам організованої ним групи повідомили про підозру у заволодінні коштами фінансової установи на суму понад 9,2 млрд гривень. Про це повідомили на офіційному сайті Національного антикорупційного бюро України.

Зазначається, що, за даними слідства, у січні – березні 2015 року Ігор Коломойський, який на той момент був на посаді голови Дніпропетровської облдержадміністрації, розробив план заволодіння коштами "ПриватБанку" з метою подальшого фінансування підконтрольної офшорної компанії та збільшення власної частки у статутному капіталі банку.

Для цього банк штучно зобов’язали виплатити вказаній підконтрольній компанії понад 9,2 млрд гривень під приводом нібито зворотного викупу власних облігацій за завищеною вартістю.

Надалі частину суми у розмірі понад 446 млн гривень з метою легалізації перерахували на рахунки трьох пов’язаних юридичних осіб під виглядом операцій з купівлі-продажу цінних паперів, а згодом – на рахунки ще двох.

"Врешті-решт кошти надійшли на особовий рахунок кінцевого бенефіціара ПАТ КБ "ПриватБанк". Ними він розпорядився на власний розсуд – вніс до статутного капіталу ПриватБанку на виконання вимог Національного банку України", – зазначили в НАБУ.

Хто наразі у списку підозрюваних?

  • колишній кінцевий бенефіціарний власник ПАТ КБ "ПриватБанк", організатор групи;
  • колишній голова правління ПАТ КБ "ПриватБанк"; 
  • заступник керівника напрямку – директор департаменту міжбанківського дилінгу банку, який одночасно був довіреним представником компанії-нерезидента, пов’язаної з АТ КБ "ПриватБанк"; 
  • заступник голови правління ПАТ КБ "ПриватБанк" – директор казначейства; 
  • начальник департаменту підтримки міжбанківських операцій казначейства ПАТ КБ "ПриватБанк"; 
  • заступник керівника Департаменту з обслуговування рахунків ЛОРО банків-кореспондентів, нерезидентів головного офісу ПАТ КБ "ПриватБанк". 

Також повідомляється, що заступника керівника напрямку – директора департаменту міжбанківського дилінгу банку, який одночасно був довіреним представником компанії-нерезидента, пов’язаної з "ПриватБанком", затримали.

Ще деталі про справу:  

В НАБУ нагадали, що це вже четвертий епізод у справі заволодіння коштами "ПриватБанку". За трьома попередніми епізодами 6 вересня 2023 року обвинувальний акт скерували до суду.

Корупційні зловживання у банку розслідували різні правоохоронні органи, однак восени 2019 року генпрокурор визначив підслідність у всіх цих справах за детективами Національного антикорупційного бюро України.

Зазначається, що загальний обсяг матеріалів по всіх епізодах наразі перевищує 2500 томів, а справа є однією з наймасштабніших в історії антикорупційних органів.

Вже не перша підозра. Що ще закидають Коломойському?

Раніше ми повідомляли, що Коломойський отримав підозру у шахрайстві та легалізації майна, одержаного злочинним шляхом. Кошти олігарх виводив через власні банки.

"Встановлено, що протягом 2013–2020 років Ігор Коломойський легалізував понад пів мільярда гривень шляхом їх виводу за кордон, використовуючи при цьому інфраструктуру підконтрольних банківських установ", – йшлося у повідомленні СБУ.

Новини за темою: Суд відправив Коломойського під варту з альтернативою застави

Також 1 лютого службовці СБУ та БЕБ провели обшуки власності Коломойського, які стосувались махінацій, пов'язаних з "Укртатнафтою" та "Укрнафтою". Збитки сягнули 40 млрд гривень.

Повідомлялося, що у рамках кримінальних проваджень документуються 10 епізодів злочинної діяльності. Зокрема, це виведення великих партій нафтопродуктів на афілійовані компанії, ухилення ними від сплати податків, створення безнадійної заборгованості нафтопереробного і нафтовидобувного заводів, що призвело до знецінення та зниження вартості їхніх активів.

Читайте також:
Коломойському оголосили підозру в організації замовного вбивства Коломойському оголосили підозру в організації замовного вбивства
Міністра викрили на заволодінні державною землею. Оновлено Міністра викрили на заволодінні державною землею. Оновлено
НАБУ оголосило в розшук колишнього нардепа Руслана Демчака НАБУ оголосило в розшук колишнього нардепа Руслана Демчака
Колишнього заступника секретаря РНБО Гладковського, який закупив машини для ЗСУ за збільшеними цінами, оголосили в розшук Колишнього заступника секретаря РНБО Гладковського, який закупив машини для ЗСУ за збільшеними цінами, оголосили в розшук