USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Спалах гепатиту А на Вінниччині: Ситуацію визначили як надзвичайну на рівні області

У Вінниці продовжується дистанційне навчання
гепатит А
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

На Вінниччині в результаті спалаху гепатиту А визначили ситуацію як надзвичайну на рівні області. У регіоні посилили контроль за прибиранням та дезінфекцією громадського транспорту, під тимчасовою забороною також ярмарки й масові заходи з реалізації продукції домашнього виробництва, поінформували в пресслужбі Міністерства охорони здоров'я.

За інформацією відомства, крім того, органи місцевої влади посилюють контроль за дотриманням санітарно-гігієнічних вимог та протиепідемічних правил на ринках міста і області.

"У Вінниці продовжується дистанційне навчання. Це ж стосується і позашкільного навчання, спортивних та мистецьких гуртків. Відповідне рішення ухвалили на засіданні обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Епідемічна статистика показує, що джерело інфікування досі продовжує існувати – причинами спалаху гепатиту А можуть бути харчові продукти або питна вода", – йдеться в повідомленні.

Тож на цих факторах зараз сфокусували роботу лікарів-епідеміологів, які розслідують спалах.

"Наразі у лікарнях області залишаються 144 пацієнти, 32 дорослих та 10 дітей вже виписали. За результатами позачергового засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій спалах визначено як надзвичайну ситуацію природного характеру обласного рівня. Тому у регіоні посилено протиепідемічні заходи: зокрема, тимчасово обмежили продаж товарів домашнього виробництва на ринках, додаткові перевірки проводять на підприємствах, робота яких повʼязана з обслуговуванням населення, харчовими продуктами та іншими епідемічно небезпечними сферами", – додав головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Новини за темою: В Україні зафіксований новий різновид штаму COVID-19 "Омікрону" – "Еріс"

Також в області триває вакцинація медиків, лікарів екстреної медичної допомоги та фахівців громадського здоров’я, задіяних у ліквідації спалаху вірусного гепатиту А.

Мобільні бригади почали щеплення близького оточення пацієнтів з підтвердженим діагнозом, зокрема сімей, які проживають спільно або близьких, з ким контактували напередодні захворювання.

Що треба знати про гепатит А?

Гепатит А – це вірусне захворювання, що вражає печінку та може мати як легкий, так і тяжкий перебіг. Вірус гепатиту А передається внаслідок вживання забруднених харчів або води, через недотримання особистої гігієни, а також у сім’ях, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім’ї.

Тому важливо пам'ятати про профілактику гепатиту А. Дотримання гігієни під час приготування їжі, миття овочів і фруктів перед їдою допоможе запобігти передачі вірусу через їжу. Не використовуйте воду з неперевірених джерел. Будь-яку не бутильовану воду слід обов’язково кип’ятити перед вживанням. Крім того, не забувайте про правила особистої гігієни: ретельне миття рук з милом і теплою водою після відвідування туалету, перед їдою і після контакту зі сміттям – допомагає уникнути та запобігти зараженню. 

Інкубаційний період вірусного гепатиту А зазвичай триває 14–28 днів.

Серед найпоширеніших симптомів: слабкість, підвищена температура, діарея, блювота, жовтяниця.  

Читайте також:
В Україні може зрости рівень захворювання на сказ, – санлікар В Україні може зрости рівень захворювання на сказ, – санлікар
Туберкульоз, хвороба Паркінсона, цукровий діабет: Міноборони оновило перелік захворювань, які звільняють від мобілізації Туберкульоз, хвороба Паркінсона, цукровий діабет: Міноборони оновило перелік захворювань, які звільняють від мобілізації
Напад на поліцейських на Вінниччині: Зловмисникам допомагали інші військові Напад на поліцейських на Вінниччині: Зловмисникам допомагали інші військові
В Україні активізувалися кліщі: Як вберегтися від хвороби Лайма і що робити при укусі? В Україні активізувалися кліщі: Як вберегтися від хвороби Лайма і що робити при укусі?