USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

В Україні може зрости рівень захворювання на сказ, – санлікар

У контактний спосіб людей найчастіше інфікують сказом коти, собаки, лисиці та вовки
сказ
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Наразі в Україні в наявності вже є 50 тис. доз вакцин від сказу, отриманих від міжнародних партнерів і ВООЗ. Про це повідомив заступник міністра охорони здоров'я, головний санітарний лікар Ігор Кузін на брифінгу.

Водночас Кузін прогнозує зростання поширення сказу.

За його словами, щорічно по допомогу в разі укусів тварин в Україні звертається близько 56–58 тис. осіб, із них вакцинації потребують майже 22 тис. осіб. Зокрема, у 2023 році в Україні було зафіксовано один летальний випадок від сказу, а з початку 2024 року – ще один.

Згідно з ухваленими протоколами для профілактики захворювання на сказ, людина в разі контакту з твариною зобов'язана отримати п'ять уколів за спеціальною схемою.

З чим пов’язані випадки захворювання?

Голова Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергій Ткачук зазначив, що зростання поширення сказу серед тварин пов’язано з війною. Зокрема, в першому кварталі 2023 року було зафіксовано 190 пунктів, де було зафіксовано спалахи сказу, а в першому кварталі 2024-го таких пунктів було вже 369.

Сказ фіксується в усіх регіонах, але найбільше в прифронтових регіонах.

Як людина може заразитись сказом?

Людина може заразитися сказом від інфікованої тварини через:

  • укус;
  • подряпину та мікроушкодження шкіри;
  • потрапляння зараженої слини на слизові оболонки.

У контактний спосіб людей найчастіше інфікують коти й собаки – з-поміж свійської фауни, а в дикій природі – лисиці та вовки.

Особливу небезпеку становлять безпритульні тварини, зокрема собаки, для яких укус є інстинктивною реакцією для захисту території, членів зграї або здобуття їжі.

Симптоми сказу у людей

Початкові симптоми сказу – підвищення температури та біль, а також незвичні або незрозумілі відчуття поколювання, пощипування чи печіння у місці пошкодження. Після появи симптомів захворювання практично завжди закінчується летально. У процесі поширення вірусу центральною нервовою системою розвивається прогресивне смертельне запалення головного і спинного мозку.

Є дві форми цього захворювання: активний і паралітичний сказ.

Для людей з активним сказом характерні гіперактивність, гідрофобія (боязнь води) та інколи аерофобія (боязнь протягів або свіжого повітря). Смерть настає за кілька днів у результаті кардіореспіраторної зупинки.

На паралітичний сказ припадає близько 30% усіх випадків захворювання у людей. Ця форма сказу триває довше за попередню із легшим перебігом. М’язи поступово паралізуються, починаючи з місця укусу чи подряпини. Повільно розвивається кома, і настає смерть.

Лікування від сказу

У разі інфікування людини показані негайна госпіталізація і введення антирабічної вакцини. Таких щеплень має бути п’ять: у день звернення до лікаря (0-й день), а потім на 3-й, 7-й, 14-й і 28-й дні.

Читайте також:
Про роботу ВЛК та мобілізацію медиків, – міністр охорони здоров'я України Про роботу ВЛК та мобілізацію медиків, – міністр охорони здоров'я України
Професійна свобода лікарям та їхня персональна відповідальність перед пацієнтом: Що зміниться в Україні після впровадження медичного самоврядування Професійна свобода лікарям та їхня персональна відповідальність перед пацієнтом: Що зміниться в Україні після впровадження медичного самоврядування
Заступника глави МОЗ часів Скалецької підозрюють в незаконному вилученні органів у хворих, – ЗМІ Заступника глави МОЗ часів Скалецької підозрюють в незаконному вилученні органів у хворих, – ЗМІ
Купірування та видалення пазурів: Раді пропонують заборонити оперувати тварин для Купірування та видалення пазурів: Раді пропонують заборонити оперувати тварин для "краси"