USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 4 2 6 0 (+860)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

В Україні активізувалися кліщі: Як вберегтися від хвороби Лайма і що робити при укусі?

Полтавська область опинилася в епіцентрі захворювання хвороби Лайма – кліщового вірусного енцефаліту й бореліозу
укус кліща
Укус кліща. Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

В Україні у розпалі сезон кліщів, активність яких триває з квітня по жовтень. Полтавська область опинилася в епіцентрі захворювання хвороби Лайма – кліщового вірусного енцефаліту й бореліозу. Від початку 2024 року в регіоні виявили 18 хворих і це найбільший показник по Україні, причому вже не вперше.

Лікар-епідеміолог ДУ "Полтавський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України" Олександр Перцевий розповів UWN, чому ж саме Полтавщина стала лідером у захворюванні та як вберегтися від хвороби Лайма.

Перцевий пояснює, що іксодові кліщі, які живуть в траві та зрідка потрапляють на невисокі кущові рослини, можуть переносити багато хвороб. Найпоширенішими з них в Україні якраз і є вірусний енцефаліт, більш відомий, як хвороба Лайма.

"Перш за все – у Полтавській області досить сприятливі кліматичні умови для кліщів. А ще – велика кількість лісів, парків і скверів, де особливо полюбляють "полювати" кліщі. Також зросла кількість внутрішньо переміщених осіб, можливо, це також дало свій вплив на зростання кількості захворілих", – говорить лікар.

І додає, що цьогоріч зареєстрували 18 хворих, з яких 15 жінок та 3 чоловіків. Переважно більшість інфікованих проживає на території Полтавській ОТГ.

"Хвороба Лайма для Полтавщини та України в цілому є зовсім не новою. У Полтавській області випадки захворювання реєструють ще з 2018 року. Перебіг хвороби серед дитей не має особливих відмінностей від того, як переносять хворобу люди старшого віку", – продовжує Перцевий.

Разом з тим, за даними Полтавського центру контролю та профілактики хвороб, у 2023 році в області виявили 497 хворих, що на 35,5% більше, ніж 2022-го. А цьогорічні показники щодо захворювання, на 64% менше, ніж за аналогічний період минулого року. 

Новини за темою: "Хвороба X". Україні загрожує нова пандемія – як МОЗ готується до потенційного захворювання

Чим небезпечна хвороба Лайма?

Кліщовий енцефаліт (КЕ) – вірусна інфекція, що характеризується переважним ураженням центральної нервової системи. Переносниками вірусу є іксодові кліщі. Інкубаційний період хвороби найчастіше складає кілька тижнів, але іноді може збільшуватися до місяця або скорочуватися до декількох діб.

Зокрема, у третю стадію зараження простежується збій роботи нервової системи та опорно-рухового апарату. Порушені всі системи життєдіяльності людини й розвиваються незворотні ураження. Неправильно підібране лікування або його відсутність призводить до зміни загострень і ремісій. На короткі періоди симптоми і зовсім можуть повністю зникати, але знову з’явившись, вони проявляються в рази сильніше.

В Україні приблизно кожен третій кліщ є переносником бореліозу. Інфікування виникає у разі присутності кліща в шкірі щонайменше 24 години. Отже, чим менше кліщ був на людині, то менша ймовірність зараження. Від хворої людини до здорової збудники цього захворювання не передаються.

Симптоми захворювання:

  • Різке підвищення температури тіла, ломота, головний біль, слабкість, інтоксикація організму. Може тривати до двох тижнів.
  • Слабкість у кінцівках, шийних м’язах, оніміння шиї та обличчя.
  • Поява почервоніння і набряклості в ділянці грудей, шиї й обличчя, слизових оболонок горла та рота.
    Ломота у всьому тілі, болючі відчуття в суглобах і кінцівках.
  • Порушення і сплутаність, а іноді й втрата свідомості, поява галюцинацій і марення, стан коми.
  • Порушення слуху і втрата чутливості на деяких ділянках шкіри.
  • Епілептичні напади.
  • Порушення орієнтування в часі.
  • Параліч або груп м’язів, або всього тіла.
Новини за темою: В Україні деякі безкоштовні медичні послуги можуть стати платними

Як вберегтися від хвороби?

Найкращий захист від кліщового енцефаліту – це завчасна вакцинація дітей та дорослих, нагадує лікар-епідеміолог.

"Потрібно отримати три дози вакцини. Інтервал між першою та другою дозою один-три місяці, між другою та третьою – 5–12 місяців. Першу бустерну дозу вводять через три роки, наступні – кожні п'ять років після останньої бустерної дози", – зауважує Перцевий.

Медик також наводить рекомендації, як же діяти, якщо вас все-таки вкусив кліщ.

Що робити, якщо виявили на собі кліща?

  • Якнайшвидше видаліть його самостійно або зверніться до найближчого медзакладу.
  • Обробіть місце укусу хлоргексидином, водою з милом, спиртом тощо.
  • Одразу зв’яжіться із сімейним лікарем: очно чи дистанційно.
  • Отримайте рецепт на антибіотик, потрібний для знищення борелій, які, можливо, вам передалися.
  • Повністю закінчіть призначений лікарем курс антибіотиків, не перериваючи його.

"Будьте уважні до симптомів хвороби Лайма після лікування, можливо, буде потрібен другий етап терапії. Найпростішим й ефективним засобом профілактики хвороби є уникнення присмоктування кліщів", – роз'яснює Перцевий.

А щоб запобігати інфікуванням кліщовим бореліозом при відвідуванні лісів, парків та інших місць відпочинку необхідно застосовувати основні профілактичні засоби: світлий одяг (на ньому краще видно кліщів та інших комах), репеленти, що відлякують кліщів, а протягом та після прогулянки уважно оглядати шкірні покриви.

Захистити маля від укусу кліща на 100% неможливо, але ж теж можна мінімізувати цю ситуацію, підсумовує лікар-епідеміолог.

Як відомо, в Україні також зростає захворюваність на кашлюк. За перші два місяці 2024 року зафіксували 515 хворих. Чим небезпечний кашлюк і як запобігти хворобі, розповідали в матеріалі.

Читайте також:
Туберкульоз, хвороба Паркінсона, цукровий діабет: Міноборони оновило перелік захворювань, які звільняють від мобілізації Туберкульоз, хвороба Паркінсона, цукровий діабет: Міноборони оновило перелік захворювань, які звільняють від мобілізації
Надія на лікування: Велика Британія почала тестувати першу у світі вакцину проти раку шкіри Надія на лікування: Велика Британія почала тестувати першу у світі вакцину проти раку шкіри
Перші шість клінічних протоколів з лікування бойових травм пройшли затвердження МОЗ Перші шість клінічних протоколів з лікування бойових травм пройшли затвердження МОЗ
У трьох областях зловмисники намагались продати трофейне російське озброєння У трьох областях зловмисники намагались продати трофейне російське озброєння