USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Туберкульоз, хвороба Паркінсона, цукровий діабет: Міноборони оновило перелік захворювань, які звільняють від мобілізації

Наказ зі змінами набуде чинності 4 травня
Мобілізація

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Міністерство оборони України оновило список захворювань, за якими визначається придатність до військової служби. Зміни до наказу №402 до Положення про військово-лікарську експертизу (ВЛК) у Збройних силах України (положення про ВЛК) затвердили 27 квітня і пов'язані з тим, що відзавтра, 4 травня, скасовується статус "обмежено придатний".

У змінах викладено розклад хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби, служби у військовому резерві. Нові нормативні акти набудуть чинності 4 травня одночасно з набуттям сили законом про скасування статусу обмежено придатних.

У новому розкладі хвороб є такі категорії:

  • Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку.
  • Непридатні до військової служби з переоглядом через 6–12 місяців.
  • Придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони.
  • Тимчасово непридатні. Потребують лікування, відпустки, звільнення від виконання службових обов’язків.
  • Тимчасово непридатні. Потребують лікування.

Хто непридатний до служби?

Згідно з наказом, непридатними до військової служби визнаються громадяни, які мають:

  • інфекційні захворювання, що не піддаються лікуванню;
  • вірусні інфекційні захворювання центральної нервової системи;
  • вірусні інфекційні ураження шкіри, протозойні захворювання, гельмінтози;
  • хворі на туберкульоз;
  • пацієнти з усіма видами хронічних вірусних гепатитів;
  • пацієнти з низкою онкологічних захворювань із метастазами та неможливістю радикального хірургічного лікування;
  • пацієнти зі швидко прогресуючими захворюваннями крові та кровотворних органів, захворюваннями щитоподібної залози, всіма видами цукрового діабету зі значними порушеннями функцій;
  • низкою захворювань центральної нервової системи, зокрема церебральним паралічем і паралітичними синдромами;
  • хворобою Паркінсона, розсіяним склерозом;
  • пацієнти з низкою прогресуючих очних захворювань, захворювань серцево-судинної системи, дихальної системи та низкою судинних захворювань;
  • пацієнти з тяжкими та стійкими розладами психіки та поведінки, низкою захворювань сечостатевої системи тощо.

Що має робити ВЛК?

Нове положення в законі також визначає, що штатні ВЛК мають перевіряти відповідність рішень, ухвалених позаштатними ВЛК, встановленому діагнозу.

Під час встановлення діагнозу насамперед враховуватимуть результати фізикального обстеження та спеціальних досліджень, а в разі невідповідності результатів актуального обстеження проводитимуть загальний консиліум.

ВЛК ухвалюють постанови у тому числі на виїзних засіданнях та в окремих випадках (лікування за кордоном) – дистанційно.

Документацію ведуть у паперовій або в електронній формі із застосуванням удосконаленого електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису, електронної печатки та електронної позначки часу.

Разом з тим члени ВЛК не повинні обмежувати доступ до інформації, що не є таємною чи конфіденційною. І не мають надавати будь-яку завідомо неповну або неправдиву інформацію з метою введення в оману.

Важливим є й те, що члени ВЛК, яким у зв’язку з виконанням професійних або службових обов’язків стало відомо про хворобу, медичне обстеження, огляд та їх результати, інтимну і сімейну сторони життя громадянина або будь-яку конфіденційну та іншу інформацію з обмеженим доступом, що стала відомою у зв’язку з виконанням ним своїх повноважень, не мають права розголошувати ці відомості, крім передбачених законом випадків.

Новини за темою: Скасування статусу "обмежено придатний": Що чекає на військових та куди звертатися

А як з тими, хто звільнений з військової служби?

Особи, звільнені з військової служби, визнані непридатними до військової служби, можуть повторно оглядати ВЛК районних, міських ТЦК та СП за місцем перебування на військовому обліку після обов’язкового обстеження у спеціалізованих закладах охорони здоров’я з метою підтвердження або зміни встановленого діагнозу.

Направляє на обстеження лікар – член ВЛК районного, міського ТЦК та СП, про що вносить відповідний запис у реєстр ЕСОЗ. 

Під час дії правового режиму воєнного стану кожний військовозобов’язаний прибуває на медичний огляд ВЛК з результатами рентгенологічного обстеження органів грудної клітки.

ЕКГ виконується після 40-річного віку та за наявності медичних показань. Інші лабораторні та інструментальні дослідження виконуються за показанням.

Постанова ВЛК ТЦК та СП про ступінь придатності військовозобов’язаного до військової служби, прийнята в облікових цілях в мирний час, дійсна протягом п’яти років з дня закінчення медичного огляду. А постанова ВЛК районних, військкоматів про ступінь придатності військовозобов’язаного до військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період дійсна протягом одного року з дня закінчення медичного огляду.

Коли видають постанови "тимчасово непридатний до військової служби"?

Постанови "тимчасово непридатний до військової служби (вказати дату повторного огляду)" видають не пізніше п’ятиденного строку з дня закінчення медичного огляду, направляються з метою контролю до ВЛК обласних (Київського та Севастопольського міських) ТЦК та СП.

Копія довідки ВЛК з підписом про ознайомлення та датою видається особі, яка пройшла медичний огляд. Після проведення обстеження складається Акт дослідження стану здоров’я і подається до ВЛК ТЦК та СП на розгляд.

Також загальний час безперервного перебування військовослужбовців у закладах охорони здоров’я (установах), у відпустці для лікування у зв’язку з хворобою та/або відпустці для лікування після поранення (контузії, травми або каліцтва) зі збереженням грошового та матеріального забезпечення не може перевищувати дванадцять місяців поспіль.

У разі визнання військовослужбовця ВЛК непридатним до військової служби, документи про його звільнення з військової служби можуть бути надіслані посадовій особі, яка видає наказ про звільнення, до виписки військовослужбовця із закладу охорони здоров’я (установи).

Медичний огляд ВЛК з метою визначення потреби у тривалому лікуванні проводиться не пізніше ніж через чотири місяці від початку лікування.

Якщо військовослужбовець звільняється з військової служби, то постанову про їхню потребу у відпустці для лікування у зв’язку з хворобою або у відпустці для лікування після поранення (контузії, травми або каліцтва) ВЛК не приймає.

Крім того, в постанові ВЛК зазначається строк, необхідний для оформлення та затвердження свідоцтва про хворобу, але не більше 30 календарних днів з дня закінчення медичного огляду.

Ще раз про мобілізацію

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про мобілізацію. Дія закону розпочнеться 18 травня.

Основні пункти документа ми роз'яснювали тут.

Читайте також:
Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ
Незаконно отримав понад 2,6 млн грн нібито як військовополонений: Перед судом постане правоохоронець з Луганщини Незаконно отримав понад 2,6 млн грн нібито як військовополонений: Перед судом постане правоохоронець з Луганщини
ВСП провела перевірку в 59-ій бригаді, як і просила ВСП провела перевірку в 59-ій бригаді, як і просила "Пташка": Частину командування притягнули до відповідальності
Закон про мобілізацію підштовхнув зайняти людей активну позицію і почати шукати себе в українському війську, - речник Міноборони Закон про мобілізацію підштовхнув зайняти людей активну позицію і почати шукати себе в українському війську, - речник Міноборони