USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Протести в Бєлграді: До акції щодо незгоди з результатами голосування на парламентських виборах доєдналися студенти

Це сталося після того, як поліція застосувала сльозогінний газ, щоб розігнати натовп біля мерії
протести Сербія_2
Мітингувальники
Джерело: Радіо Свобода

Студентські групи приєдналися до прихильників опозиції в антиурядових демонстраціях у центрі столиці Сербії 25 грудня. Мітингарі заблокували вулиці біля урядових будівель на знак протесту проти ймовірних фальсифікацій під час виборів на минулих вихідних, повідомляє регіональна служба "Радіо Свобода".

Це сталося після того, як поліція застосувала сльозогінний газ, щоб розігнати натовп біля мерії.

"Студентські лідери вимагали від влади надати доступ до списків виборців для перевірки права голосувати учасників виборів 17 грудня після того, як спостерігачі вітчизняних та європейських організацій висловили сумніви щодо справжності багатьох бюлетенів", – пише видання.

Протягом ночі десятки людей були затримані і щонайменше семеро поліцейських отримали поранення в Белграді, коли спецназ намагався перешкодити сотням прихильників опозиції увійти до будівлі міської ради.

Деякі з протестувальників вступили в бійку з поліцією біля мерії, розбиваючи вікна, ламаючи двері та намагаючись силою проникнути всередину.

Мітингувальники
Джерело: Радіо Свобода

Чого вимагають протестувальники?

Учасники акції вимагали визнати недійсними результати виборів до парламенту Сербії.

Як відомо, на початку листопада Вучич розпустив парламент Сербії і призначив нові парламентські та місцеві вибори на 17 грудня 2023 року. За результатами голосування перемогу здобула керівна "Сербська прогресивна партія". Водночас опозиція заявила про фальсифікацію виборів.

Спостерігачі ОБСЄ підтвердили порушення на виборах у Сербії.

Новини за темою: Сербський президент Вучич розпустив парламент і призначив позачергові вибори: Що відомо?

Президент Сербії Александар Вучич назвав протест спробою повалити уряд. І заявив, що понад 35 людей заарештували. А також анонсував нові затримання.

"Це була спроба насильницького захоплення державних установ", – говорив Вучич.

І назвав протестувальників "хуліганами" й "марнославними революціонерами", а також скликав термінове засідання Ради національної безпеки.

Про вибори

Попередні вибори до парламенту в Сербії відбулися у квітні 2022 року. Наступні за графіком мали бути у 2026-му.

Раніше ми повідомляли, що у Сербії восени відбудуться дострокові вибори. Зазначалося, що опозиція дотиснула Вучича.

Попередньо Александар Вучич відмовлявся підписувати угоду про нормалізацію відносин із Косово, попри те, що обидві країни погодили відповідний план.

Новини за темою: Президент Сербії образився на ЄС через підтримку України
Читайте також:
Нову Каледонію сколихнули протести проти французького конституційного законопроєкту про місцеві вибори Нову Каледонію сколихнули протести проти французького конституційного законопроєкту про місцеві вибори
Перекриті дороги та затримані мітингарі: Вірмени на протестах закликають уряд прем'єра Пашиняна піти у відставку Перекриті дороги та затримані мітингарі: Вірмени на протестах закликають уряд прем'єра Пашиняна піти у відставку
Протести у Грузії: В Мін'юсті країни припустили, що за нападами на активістів можуть стояти самі організатори  Протести у Грузії: В Мін'юсті країни припустили, що за нападами на активістів можуть стояти самі організатори
"Найцікавіше почнеться після вето": Політолог стосовно законопроєкту про "іноагентів" у Грузії