USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

"Найцікавіше почнеться після вето": Політолог стосовно законопроєкту про "іноагентів" у Грузії

Сьогодні парламент Грузії ухвалив у другому читанні законопроєкт про "іноагентів"
Грузія_4
Грузія, протести проти закону про іноагентів
Джерело: відкриті джерела

Парламент Грузії в середу, 1 травня, ухвалив у другому читанні скандальний законопроєкт про "іноземних агентів". Про це повідомляє "Ехо Кавказу".

Законопроєкт підтримали 83 депутати, проти нього виступили – 23. Щоб документ став законом, йому ще належить пройти третє читання, а також підпис президента.

Водночас президент країни Саломе Зурабішвілі, яка дистанціювалася від політики правлячої партії "Грузинська мрія", пообіцяла накласти на законопроєкт вето, якщо його ухвалять у третьому читанні.

Раніше прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що голосування щодо законопроєкту в третьому, остаточному читанні, відбудеться за два тижні.

Найцікавіше почнеться після вето

За словами політологині-міжнародниці, ексрадниці голови Верховної Ради (2019–2021) Віри Константинової в ефірі "ТАК TV", найцікавіше почнеться, коли президент накладе на закон вето.

Як зазначають грузинські ЗМІ, у правлячої партії "Грузинська мрія" достатньо голосів, щоб подолати право вето.

Константинова наголосила на тому факті, що процес у Грузії відбувається на тлі виборів до Європарламенту.

"Тобто мені тут абсолютно здається раціональним сприймати цю ситуацію як можливість проросійських сил, або проросійськи налаштованих сил відновити контроль поки в Європейському Союзі відбувається виборчий процес, – це такий момент істини", – сказала вона.

Ситуація в Грузії

Як відомо, два тижні тому грузинський парламент ухвалив у першому читанні законопроєкт про "іноземних агентів", який грузинська опозиція називає проросійським. І справді, у РФ існує такий закон, за допомогою якого путінський режим придушує права інакомислячих.

Дуже багато громадян Грузії виявилися незгодні з такою ідеєю влади. Дії парламенту викликали хвилю протестів у Тбілісі. Учасники акцій закликають не голосувати за закон у другому читанні.

Новини за темою: У Грузії протестувальники проти закону про "іноагентів" знову вийшли на вулиці: Є сутички. Відео

Крім того, Європарламент ухвалив резолюцію щодо скандального закону про "іноагентів", який було ухвалено в Грузії в першому читанні. Там зазначили, що закон може стати каменем спотикання на шляху Грузії в європейську сім'ю.

Водночас частина європейських політиків заявили, що на тлі ухвалення цього закону Грузія віддаляється від вступу до Євросоюзу.

Більш детально про ситуацію в Грузії розповідаємо в нашому матеріалі Грузія над прірвою, яку викопали росіяни, або Той момент, коли грузинський Полішинель нарешті розкрив свій секрет.

 
Читайте також:
В Албанії протестувальники закидали коктейлями Молотова будівлю уряду та мерії В Албанії протестувальники закидали коктейлями Молотова будівлю уряду та мерії
ЄС готує обмеження для Грузії після ухвалення закону про ЄС готує обмеження для Грузії після ухвалення закону про "іноагентів"
Спікер парламенту Грузії підписав закон про Спікер парламенту Грузії підписав закон про "іноагентів"
У Грузії відмовляються підкорятися закону про У Грузії відмовляються підкорятися закону про "іноагентів". Там вже анонсували новий масштабний протест