USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Перекриті дороги та затримані мітингарі: Вірмени на протестах закликають уряд прем'єра Пашиняна піти у відставку

Протести розпочалися 19 квітня, після того, як Вірменія та Азербайджан домовилися про делімітацію кордону
Вірменія протести_4

Протести у Вірменії

Джерело: скріншот

Десятки тисяч вірмен вже кілька тижнів виходять на акції протесту в центрі Єревана на тлі закликів вірменського архієпископа Баграта Галстаняна. Протестувальники перекривають вулиці й вимагають, щоб прем'єр-міністр Нікол Пашинян пішов у відставку, повідомляє "Радіо Азатутюн".

Як пише видання, зранку мітингувальники перекрили близько трьох десятків вулиць Єревана від Центру до проспекту Мясникяна і Тбіліського шосе. Крім того, були перегороджені автомагістралі Єреван-Севан, Арарат і Апаран, міждержавна дорога Вірменія-Грузія, Вірменія-Іран.

Проте акції тривали недовго, втрутилася поліція: одних вивели силою, інших затримали.

"Станом на 17:00 вже затримали понад 170 протестувальників. Сьогодні, 13 травня, за дев'ять годин затримали більше людей, ніж за попередні два дні протестів разом. Зокрема, мітингувальників затримали за невиконання законної вимоги міліціонера.Дехто з протестувальників стверджував, що міліція застосовувала силу, доставляючи їхніх друзів до відділку", - пише видання з посиланням на дані МВС.

Натомість у МВС повідомляють, що стежать за акціями. І вже призначили службові розслідування щодо двох випадків. Водночас всіх затриманих відпустили.

Новини за темою: Вірменія може заборонити трансляцію російських каналів, – Пашинян

У чому сенс протестів?

Священнослужитель Галстанян є лідером Тавуської єпархії Вірменської апостольської церкви. Архієпископа підтримує вірменська церква і він звинувачує адміністрацію Пашиняна в некомпетентності та неправильному управлінні та в тому, що Азербайджан відвоював регіони Нагірного Карабаху.

Звертаючись до тисяч прихильників, які зібралися 9 травня на площі Республіки в Єревані, Галстанян дав Пашиняну одну годину на те, щоб оголосити про свою відставку.

"Ви більше не маєте жодної влади в Республіці Вірменія", – сказав Галстанян, використовуючи ту саму фразу, яку Пашинян адресував своєму попереднику, тодішньому прем’єр-міністру Сержу Саркісяну, під час масштабних протестів шість років тому, які завершилися зміною влади.

Водночас Галстанян заявив, що готовий протягом наступної години зустрітися з Пашиняном, щоб обговорити "всі умови його відставки", що викликало вітальні вигуки натовпу та скандування "Нікол зрадник!" і "У відставку!".

Коли термін минув, а Пашинян не відповів, Галстанян сказав, що проведе ніч на площі. Також закликав своїх прихильників знову зібратися на тому ж місці наступного дня та попросив запастися терпінням "ще два-три дні", поки він вивчить можливість імпічменту Пашиняну в парламенті.

Разом з тим політичні соратники та прибічники Пашиняна критикували Галстаняна під час протестів протягом останніх двох тижнів.

Коли почалися мітинги?

Протести розпочалися 19 квітня, після того, як Вірменія та Азербайджан домовилися про делімітацію кордону. У межах цього процесу Єреван віддав Баку чотири села Тавушської області, які з 1990-х років перебували під контролем Вірменії. До речі, протести тривали і наприкінці квітня.

Наприкінці березня прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив про готовність влади передати чотири села під контроль Азербайджану на тлі виникнення спірних питань та побоювань відновлення бойових дій із Баку.

Офіційний Баку заявив, що повернення його земель, які також включають кілька анклавів, повністю оточених територією Вірменії, є необхідною передумовою для мирної угоди, щоб покласти край тридцятилітньому конфлікту навколо регіону Нагірного Карабаху, який азербайджанська армія повернула у вересні минулого року.

Угоду привітали Сполучені Штати Америки та Європейський союз, а також прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян, якого опозиційні політики звинуватили у відмові від території без належних гарантій. Жителі Тавуського району висловили стурбованість тим, що демаркація кордону заблокує їм доступ до сільськогосподарських угідь і залишить їх оточеними територією Азербайджану.

Новини за темою: Азербайджан та Вірменія домовились про обмін полоненими та подальші відносини

Варто додати, що ще в лютому Вірменія та Азербайджан звинуватили один одного в завданні ударів. Зокрема, вранці 13 лютого в Міноборони Вірменії заявили, що військові Азербайджану відкрили вогонь зі стрілецької зброї по вірменських позиціях, внаслідок чого є поранені. Напередодні ж через обстріл з боку Вірменії був поранений азербайджанський прикордонник.

Читайте також:
В Албанії протестувальники закидали коктейлями Молотова будівлю уряду та мерії В Албанії протестувальники закидали коктейлями Молотова будівлю уряду та мерії
Білорусь таємно постачала зброю Азербайджану, попри партнерство з Вірменією по ОДКБ, – ЗМІ Білорусь таємно постачала зброю Азербайджану, попри партнерство з Вірменією по ОДКБ, – ЗМІ
Вірменія вийде з ОДКБ, – прем'єр Пашинян Вірменія вийде з ОДКБ, – прем'єр Пашинян
Європейські чиновники обговорюють з Україною транзит газу з Азербайджану замість російського Європейські чиновники обговорюють з Україною транзит газу з Азербайджану замість російського