USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 9 3 6 9 0 (+1400)
USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50

Протести у Грузії: В Мін'юсті країни припустили, що за нападами на активістів можуть стояти самі організатори

Ввечері у середу у Тбілісі скоїли щонайменше чотири напади на активістів та представників опозиції, які виступають проти закону про "іноагентів"
Грузія_3
Грузія, протести проти закону про іноагентів
Джерело: відкриті джерела

Міністр юстиції Грузії Раті Брегадзе припустив, що за нападами на активістів, які протестують проти закону про "іноагентів", стоять самі активісти. Про це повідомляє News Georgia.

"Я навіть не знаю, чи хтось сам себе бив, чи хтось інший застосовував до них фізичне насильство… Чому ви наполягаєте на тому, що хтось зазнав фізичного насильства з боку прихильника уряду чи когось ще? Якщо хтось і може організувати подібні заворушення, то це, звичайно, люди, які стоять за цими мітингами і які організують потужний протест у країні", – сказав Брегадзе.

Своєю чергою міністр внутрішніх справ Грузії Вахтанг Гомелаурі у розмові з журналістами засудив "усі напади".

"Звичайно, нікому не подобається насильство, особисто я не вітаю цього – ані проти опозиціонерів, ані проти громадян із боку протестувальників, ані проти журналістів. Я засуджую всі напади! Вчора ми негайно розпочали розслідування всіх фактів", – заявив він.

Що відомо про напади на активістів?

Раніше керівна партія "Грузинська мрія" анонсувала створення публічних "чорних списків" громадян, які у соцмережах відрізняються погрозами та поширенням розпалювання ненависті, тобто тих, хто є противниками закону про "іноагентів" та учасників протестних акцій.

Спікер парламенту Грузії Шалва Папуашвілі пояснив, що такий список потрібен "для загального морального засудження".

Після цього за вечір середи в Тбілісі було скоєно щонайменше чотири напади на активістів і представників опозиції, а також членів їхніх сімей, які виступають проти закону про "іноагентів". Невідомі підстерігали їх у різних точках міста. Усім знадобилася медична допомога. Нападам передували дзвінки з погрозами.

Перед цим масштабний напад було скоєно 3 травня на учасників акції на площі Героїв. Тоді нападники приїхали на кількох машинах. Декількох постраждалих доправили до лікарень.  

Скандальний закон про "іноагентів"

Нагадаємо, що парламент Грузії в середу, 1 травня, ухвалив у другому читанні скандальний законопроєкт про "іноземних агентів". Його підтримали 83 депутати. Проти нього виступили 23.

Водночас президент країни Саломе Зурабішвілі, яка дистанціювалася від політики правлячої партії "Грузинська мрія", пообіцяла накласти на законопроєкт вето, якщо його ухвалять у третьому читанні.

Новини за темою: "Найцікавіше почнеться після вето": Політолог стосовно законопроєкту про "іноагентів" у Грузії

Раніше ж прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що голосування щодо законопроєкту в третьому, остаточному читанні, відбудеться за два тижні.

Грузинська опозиція називає законопроєкт проросійським. І справді, у РФ існує такий закон, за допомогою якого путінський режим придушує права інакомислячих.

Дуже багато громадян Грузії виявилися незгодні з такою ідеєю влади. Зокрема, у вівторок, 30 квітня, протестувальники проти закону про "іноагентів" знову вийшли до стін парламенту. Там відбулися сутички, а поліція застосувала спецзасоби

Читайте також:
Нову Каледонію сколихнули протести проти французького конституційного законопроєкту про місцеві вибори Нову Каледонію сколихнули протести проти французького конституційного законопроєкту про місцеві вибори
Перекриті дороги та затримані мітингарі: Вірмени на протестах закликають уряд прем'єра Пашиняна піти у відставку Перекриті дороги та затримані мітингарі: Вірмени на протестах закликають уряд прем'єра Пашиняна піти у відставку
Президентка Грузії запропонувала відкласти дату набуття чинності закону про Президентка Грузії запропонувала відкласти дату набуття чинності закону про "іноагентів"
"Найцікавіше почнеться після вето": Політолог стосовно законопроєкту про "іноагентів" у Грузії