USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Сербський президент Вучич розпустив парламент і призначив позачергові вибори: Що відомо?

Позачергові вибори мають відбутися 17 грудня
Вучич
Джерело: відкриті джерела

Сьогодні президент Сербії Александар Вучич розпустив парламент і призначив дострокові парламентські вибори на 17 грудня. Про це повідомляє Reuters.

Зазначається, що парламентські вибори збігаються із місцевими і проходитимуть в 65 муніципалітетах, включаючи столицю Белград.

У виданні кажуть, що Вучич робить це з метою зміцнення своєї влади, вибираючи шляхи нормалізації відносин із Косово, що є головною передумовою для членства в Європейському Союзі.

Експерти вважають, що це голосування та відсутність робочого парламенту дозволять Вучичу виграти час і відкласти рішення щодо відносин із незалежним і в основному албанським Косово, яке Сербія все ще вбачає як свою південну провінцію, йдеться у матеріалі.

"Ми живемо в часи, коли для всіх нас є необхідністю об'єднатися в боротьбі за життєво важливі інтереси Сербії, в яких ми зазнаємо тиску як через нашу позицію щодо Косово, так і через інші регіональні та глобальні питання", – сказав Вучич після підписання указу.

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн під час візиту до Белграда у вівторок, 31 жовтня, висловила думку, що і Сербія, і Косово повинні підвищити зусилля для нормалізації відносин після останнього загострення, якщо вони хочуть приєднатися до блоку.

"Сербії також потрібно приєднатися до санкцій Заходу щодо Росії через її вторгнення в Україну, боротьби з корупцією і організованою злочинністю, реформи економіки, поліпшення судової системи, бізнес-клімату і сприяти дотриманню прав людини", – зазначають автори.

Коментатори кажуть, що крок Вучича також спрямований на зміцнення його власних рядів і реформування правлячої Сербської прогресивної партії (СНС), популярність якої впала після місяців протестів опозиції після двох масових розстрілів у травні.

"За даними белградського опитувальника Stata, альянс, який очолює СНС, набере близько 44% голосів і змушений буде шукати союзників для формування більшості у 250-місцевому парламенті. Центристський опозиційний блок "Проти насильства", до якого входять ліві, зелені та центристські партії, має близько 38% голосів", – йдеться в публікації.

Очікується, що ультранаціоналістичні та проросійські партії разом отримають близько 11% голосів, заявили в Stata минулого місяця.

"Вучич, який минулого року забезпечив собі другий п'ятирічний термін на посаді президента, відстав від посади голови СНС в травні, але він все ще має значний вплив на політику партії", – кажуть автори.

Також вони додають, що опозиційні партії та правозахисні групи звинувачують Вучича, СНС та її союзників у автократії, пригніченні свободи ЗМІ, фальсифікації виборів, насильстві проти політичних опонентів, корупції та зв’язках з організованою злочинністю. Вучич і його союзники відкидають звинувачення.

Після підписання указу Вучич заявив, що для Сербії важливо "зберегти мир, стабільність і внутрішню єдність та продемонструвати демократію".

"Ця кампанія – це можливість представити різні ідеї, програми, політику.., але вони ніколи не повинні загрожувати важливим інтересам Сербії", – резюмував він.

Попередні вибори до парламенту в Сербії відбулися у квітні 2022 року. Наступні за графіком мали відбутися у 2026-му.

Раніше ми повідомляли, що у Сербії восени відбудуться дострокові вибори. Зазначалося, що опозиція дотиснула Вучича.

Попередньо Александар Вучич відмовлявся підписувати угоду про нормалізацію відносин із Косово, незважаючи на те, що напередодні обидві країни погодили відповідний план.

Читайте також:
Нову Каледонію сколихнули протести проти французького конституційного законопроєкту про місцеві вибори Нову Каледонію сколихнули протести проти французького конституційного законопроєкту про місцеві вибори
Зеленський залишиться легітимним президентом після 21 травня, – Мін'юст Зеленський залишиться легітимним президентом після 21 травня, – Мін'юст
Сполучені Штати визнають Путіна президентом Росії, – Держдеп Сполучені Штати визнають Путіна президентом Росії, – Держдеп
Україна не бачить підстав для визнання Путіна легітимним президентом РФ: Заява МЗС щодо так званої Україна не бачить підстав для визнання Путіна легітимним президентом РФ: Заява МЗС щодо так званої "інавгурації" Путіна