USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

У Сербії восени відбудуться дострокові вибори. Опозиція дотиснула Вучича

Офіційне рішення буде оголошене 26 травня
Вучич
Джерело: відкриті джерела

Президент Сербії Олександр Вучич погодився провести дострокові вибори у країні. Про це він заявив під час відвідування виставки незареєстрованої зброї, яку здали громадяни країни, повідомляє видання РТС. Водночас Вучич не уточнив, які це саме будуть дострокові вибори: президента чи парламенту.

Чому Вучич погодився на вибори

Виглядає так, що опозиція таки дотиснула голову держави. Адже у своїй заяві щодо виборів Вучич звертався саме до опонентів.

"Ми йдемо на вибори, найпізніше у вересні, і жодної філософії немає. Ви (опозиція, – ред.) не оберете, коли відбудуться вибори, тому що це не фонтан бажань і країна не гра, як ви собі уявляли. Якщо ви хочете поговорити, ми готові поговорити", – зазначив він.

Чому опозиція вимагала дострокових виборів

Все почалося на початку травня цього року. Тоді у двох школах, одна з яких знаходиться у столиці Сербії Белграді відбулися масові стрілянини з величезною кількістю загиблих – 17 людей, серед яких восьмеро – діти початкової школи.

Через трагедію міністр освіти Сербії Бранко Ружич подав у відставку. Школи почали охороняти співробітники поліції.

Після цього країну охопили масові мітинги. Зокрема у столиці люди на чолі з представниками опозиції вимагали відставок ключових чиновників. Президент Вучич тоді звинувачував опозицію у використанні трагедії на свою користь.

Зазначимо, це не єдині коливання, які відбуваються у країні протягом останніх місяців. Так, наприкінці минулого року між Сербією та Косово спалахнув конфлікт. За даними місцевих ЗМІ, причиною загострення стало затримання ексспівробітника косовської поліції сербського походження Деяна Пантича.

Місцеві мешканці повідомляли про стрілянину та барикади, які почали зводитися на кордоні з Косово. Тоді цей конфлікт вдалося залагодити.

Читайте також:
Разумков про вибори: Треба спочатку зробити так, щоб перемогла українська армія, а потім депутати Разумков про вибори: Треба спочатку зробити так, щоб перемогла українська армія, а потім депутати
У Польщі найбільше голосів на виборах до місцевих рад здобула опозиція, – екзит-пол У Польщі найбільше голосів на виборах до місцевих рад здобула опозиція, – екзит-пол
Президентом Словаччини став проросійський Петер Пеллегріні Президентом Словаччини став проросійський Петер Пеллегріні
Словаччина обирає президента: Стартував другий тур виборів між проросійським і прозахідним кандидатами Словаччина обирає президента: Стартував другий тур виборів між проросійським і прозахідним кандидатами