USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Нову Каледонію сколихнули протести проти французького конституційного законопроєкту про місцеві вибори

Влада регіону ввела на території комендантську годину
протести у Новій Каледонії_1
Протести в Новій Каледонії
Джерело: відкриті джерела

У Новій Каледонії (Франція) напередодні спалахнули сутички між прихильниками незалежності й поліцією. Демонстранти почали протестувати проти французького конституційного законопроєкту, спрямованого на розширення виборчого корпусу на місцевих виборах, пишуть західні ЗМІ.

Нібито мирна акція згодом переросла в заворушення на околицях столиці Нумеа. Правоохоронці розганяли мітинг, застосовуючи сльозогінний газ. Затримали 36 людей, а влада регіону ввела комендантську годину.

На території заборонили будь-які зібрання. По всій Новій Каледонії не дозволяють перевезення та носіння зброї, а також продаж алкоголю.

"З учорашнього дня (13 травня, – ред.) протестувальники підпалили кілька магазинів і автомобілів, а в соцмережах очевидці повідомляють про мародерство та арешти. Найближчими днями школи та громадські установи залишаться закритими", – зазначають журналісти.

Разом з тим депутатка парламенту Матильда ​​Панот попросила уряд відкликати закон та створити діалогову місію для виходу з конфлікту.

Протести в Новій Каледонії
Джерело: відкриті джерела

Чому протестують?

Схвалений 2 квітня в першому читанні французьким Сенатом законопроєкт про розширення автономії Нової Каледонії в травні має розглянути Нижня палата парламенту. Документ передбачає надання виборчих прав для участі в місцевих виборах особам, які проживають на території Нової Каледонії понад 10 років.

Наразі згідно з переглядом Конституції у 2007 році, право голосу мають тільки ті, хто був внесений до списків виборців на момент укладення Нумейської угоди 1998 року, в межах якої територія здобула вищий ступінь автономії, а також їхні діти.

У липні 2023 року президент Франції Емманюель Макрон відвідав Нову Каледонію і висловився на користь нового статусу островів, а у вересні прийняв у Парижі прихильників і противників незалежності архіпелагу. Три референдуми про незалежність островів закінчилися перемогою останніх.

Натомість у Єлисейському палаці заявляли, що розраховували на укладення угоди між сторонами до кінця 2023 року. У жовтні Макрон повідомляв, що має намір закріпити в Конституції країни змінений статус Нової Каледонії та Корсики, автономію яких мають розширити.

Торік також відновилися переговори про новий статус заморської території.

У центрі протестів – план надання виборчих прав приблизно 25 тисячам виборців французького походження, які постійно проживають на острові протягом принаймні 10 років. До того часу голоси всіх жителів, які не проживали на острівному домініоні до 1998 року, були "заморожені".

Новини за темою: Протести через убивство поліцейським підлітка: Через тиждень після заворушень Франція підбиває підсумки

Чим важлива Нова Каледонія для Франції?

Нова Каледонія важлива для Франції, оскільки використовується як стратегічна військова база та має запаси нікелю. Мешканці проголосували за те, щоб залишитися з Францією на трьох референдумах – у 2018-му, 2020-му та 2021 роках – Рух за незалежність бойкотував останній і заявив, що не визнає результати.

У Франції цю територію вважають стратегічно важливим політичним та економічним осередком у регіоні.

ООН називає Нову Каледонію однією із 17 несамоврядних територій, тобто таких, де процес деколонізації ще не завершився.

Територія має населення близько 270 тис. осіб і отримала широку автономію після підписання угоди Нумеа в 1998 році. Орієнтовно 39% мешканців складають представники корінної народності канаки.

Французький націоналізм доволі сильний серед етнічних європейців, і експерти кажуть, що навіть деякі канаки воліють залишатися частиною Франції.

Читайте також:
У Франції перед відкриттям Олімпіади відбулися диверсії на залізниці: Потяги скасовують У Франції перед відкриттям Олімпіади відбулися диверсії на залізниці: Потяги скасовують
Наступні зимові Олімпійські ігри відбудуться в Альпах Наступні зимові Олімпійські ігри відбудуться в Альпах
Роберту Мецолу переобрали президенткою Європейського парламенту Роберту Мецолу переобрали президенткою Європейського парламенту
В Албанії протестувальники закидали коктейлями Молотова будівлю уряду та мерії В Албанії протестувальники закидали коктейлями Молотова будівлю уряду та мерії