USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 6 9 8 4 0 (+1120)
USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95

Вучич заявив, що не підпише угоди про нормалізацію відносин із Косово

Учора Сербія і Косово погодили план дій на шляху до нормалізації відносин
Вучич
Джерело: відкриті джерела

Президент Сербії Александар Вучич відмовляється підписувати угоду про нормалізацію відносин із Косово незважаючи на те, що напередодні обидві країни погодили відповідний план. Про це повідомляє Reuters.

У суботу, 18 березня, верховний представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель повідомив, що Вучич і прем'єр Косово Альбін Курті узгодили кроки з нормалізації відносин на зустрічі з представниками Європейського Союзу на озерному курорті в Північній Македонії. Однак на зустрічі не підписували жодних документів.

"Я не хотів підписувати ні угоду про імплементаційний додаток минулої ночі, ні угоду, яку підтримує ЄС. Я не хочу підписувати жодні міжнародні юридично зобов'язуючі документи з Косово, тому що Сербія не визнає його незалежність.

Новини за темою: Росія розпалює конфлікт між Косово та Сербією через невдачі у війні проти України

При цьому він зазначив, що Сербія хоче мати нормальні відносини з Косово: "Ми хочемо подорожувати, ми хочемо вести бізнес, ви не можете жити ізольовано за 100-метровими стінами".

План Косово і Сербії

Згідно з цим планом Сербія більше не заперечуватиме проти членства Косова в будь-якій міжнародній організації, а Косово дає згоду на створення нового органу, який матиме право говорити від імені всіх 10 муніципалітетів Косова, де серби становлять більшість.

Крім того, обидві країни зобов'язуються підтримувати вступ одна одної до ЄС, а також "продовжать діалог за посередництва Євросоюзу для укладення юридично зобов'язуючої всеосяжної угоди про нормалізацію відносин".

Європейський Союз зі свого боку пообіцяв організувати донорську конференцію для створення пакета інвестиційної та фінансової допомоги для обох країн, а виділення фінансової допомоги залежатиме від кроків щодо поліпшення зв'язків.

Пізніше Вучич заявив, що готовий ухвалити концепцію Угоди про нормалізацію відносин із Косово, запропоновану Францією і Німеччиною, а пізніше про це сказав і прем'єр Косово Альбін Курті.

Потім президенти Сербії і Косова на зустрічі в Брюсселі попередньо підтримали план нормалізації відносин, розроблений Францією і Німеччиною.

Читайте також:
Сербія отримала нову партію зброї від Росії, попри міжнародні санкції, – AP Сербія отримала нову партію зброї від Росії, попри міжнародні санкції, – AP
Ексгенерал СБУ Наумов вийшов із сербської в'язниці, – ЗМІ Ексгенерал СБУ Наумов вийшов із сербської в'язниці, – ЗМІ
Протести в Бєлграді: До акції щодо незгоди з результатами голосування на парламентських виборах доєдналися студенти Протести в Бєлграді: До акції щодо незгоди з результатами голосування на парламентських виборах доєдналися студенти
Протести в Сербії: Демонстранти намагалися штурмувати мерію Белграда, поліція застосувала силу. Фото, відео Протести в Сербії: Демонстранти намагалися штурмувати мерію Белграда, поліція застосувала силу. Фото, відео