USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Нобелівський комітет оголосив лауреата премії миру

Нагороду отримала Наргес Мохаммаді з Ірану
Нобелівську премію миру отримала Наргес Мохамаді
Нобелівську премію миру отримала Наргес Мохамаді з Ірану
Джерело: The Nobel Prize

Нобелівський комітет оголосив лауреата Нобелівської премії миру 2023 року. Премію отримала Наргес Мохаммаді з Ірану за її боротьбу проти гноблення жінок в Ірані та за просування прав людини і свободи для всіх.

"Норвезький Нобелівський комітет вирішив присудити Нобелівську премію миру 2023 року Наргес Мохаммаді за її боротьбу проти гноблення жінок в Ірані та за просування прав людини і свободи для всіх. Її відважна боротьба принесла величезні особисті втрати. Загалом режим заарештовував її 13 разів, п'ять разів засуджував і засудив до 31 року в'язниці та 154 ударів батогом. Пані Мохаммаді все ще перебуває у в'язниці", – зазначив комітет.

Що відомо про лауреатку?

Мохаммаді бореться проти систематичної дискримінації та гноблення жінок, за право жінок жити повноцінним і гідним життям, а також за свободу вираження поглядів і право на незалежність. В Ірані за таке загрожує переслідування, ув'язнення, тортури і навіть смерть.

У 2011 році Мохаммаді вперше затримали та ув'язнили за її зусилля, спрямовані на допомогу ув'язненим активістам та їхнім родинам. Через два роки після звільнення під заставу Мохаммаді занурилася в кампанію проти застосування смертної кари. Іран вже давно входить до числа країн, які щорічно страчують найбільшу частку своїх жителів.

Відтак, вже у 2015 році Мохаммаді знову затримали. Повернувшись до в'язниці, вона почала виступати проти систематичного застосування тортур і сексуального насильства щодо політичних в'язнів, особливо жінок. Під час протестів, що відбувалися в Ірані минулоріч, Мохаммаді з в'язниці висловлювала підтримку демонстрантам і організовувала акції солідарності серед співкамерників.

У відповідь тюремна влада запровадила ще суворіші умови – заборонили приймати дзвінки та відвідувачів. Однак Мохаммаді вдалося передати на волю статтю, яку опублікував New York Times, – "Чим більше з нас вони затримають, тим сильнішими ми стаємо".

Претенденти на премію

Як повідомляє пресслужба Нобелівського комітету, цьогоріч на здобуття премії визначили 351 претендента, з них 259 людей та 92 організації. Це друга найбільша цифра за історію премії. Рекордна кількість – 376 кандидатів – була подана у 2016 році. Вісім років поспіль кількість номінантів перевищує 300.

Як пише Reuters, серед ймовірних номінантів 2023 року були президент України Володимир Зеленський і російський політик в ув'язненні Олексій Навальний. 

Нобелівська премія

Нобелівська премія є однією з найпрестижніших міжнародних премій, яку щорічно присуджують за видатні наукові дослідження, революційні винаходи або значний внесок у культуру чи розвиток суспільства.

Цьогоріч 2 жовтня у Стокгольмі (Швеція) та Осло (Норвегія) стартував Нобелівський тиждень. Першим оголошували лауреата у галузі фізіології й медицини, далі стали відомі імена переможців у галузі фізики, хімії, літератури. Також будуть названі лауреати в галузі економіки.

Читайте також:
Українці отримали Міжнародну дитячу премію миру за розробку застосунку для дітей-біженців Українці отримали Міжнародну дитячу премію миру за розробку застосунку для дітей-біженців
Нобелівський комітет оголосив лауреатку премії з економіки Нобелівський комітет оголосив лауреатку премії з економіки
Нобелівський комітет оголосив лауреата премії з літератури Нобелівський комітет оголосив лауреата премії з літератури
Чи доречним є присудження Нобелівської премії вихідцю з Росії: Журналісти звернулися до Шведської академії наук Чи доречним є присудження Нобелівської премії вихідцю з Росії: Журналісти звернулися до Шведської академії наук