USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Нобелівський комітет оголосив переможців у галузі медицини

Премію присуджено Каталін Каріко та Дрю Вайсману
Нобелівська премія з фізіології та медицини

Нобелівська премія з фізіології та медицини

Джерело: The Nobel Prize

Нобелівський комітет оголосив лауреата премії з фізіології та медицини. Перемогу здобули Каталін Каріко та Дрю Вайсман за відкриття щодо модифікацій нуклеозидних основ – саме це дозволило розробити ефективні мРНК-вакцини проти COVID-19.

Що відомо про відкриття Каталін Каріко та Дрю Вайсмана

Відкриття Каталін Каріко та Дрю Вайсмана, за які вони отримали Нобелівську премію, мали вирішальне значення для розробки ефективних мРНК-вакцин проти COVID-19 під час пандемії, яка почалася на початку 2020 року.

"Завдяки своїм новаторським відкриттям цьогорічні лауреати докорінно змінили наше розуміння того, як мРНК взаємодіє з нашою імунною системою. Вони зробили внесок у безпрецедентну швидкість розробки вакцин під час однієї з найбільших загроз для здоров’я людини в наш час", – сказали у Нобелівському комітеті.

Зазначається, що Каріко та Вайсман опублікували свої результати в основоположній статті 2005 року, яка на той час не привернула уваги, але "заклала основу для критично важливих розробок, які прислужилися людству під час пандемії COVID-19".

Що відомо про лауреатів?

Каталін Каріко народилася в місті Сольнок, Угорщина. Здобула ступінь доктора філософії в Сегедському університеті в 1982 році і до 1985 року працювала в аспірантурі Угорської академії наук у Сегеді. Потім вона проводила постдокторські дослідження в Університеті Темпл (Філадельфія) та Університеті наук про здоров'я (Бетесда).

У 1989 році була призначена доцентом в Університеті Пенсильванії, де працювала до 2013 року. Після цього стала віцепрезидентом, а згодом старшим віцепрезидентом компанії BioNTech RNA Pharmaceuticals. 

З 2021 року є професором Сегедського університету та ад'юнкт-професором Школи медицини Перельмана при Пенсильванському університеті.

Дрю Вайсман народився в Лексінгтоні, штат Массачусетс, США. Здобув ступінь доктора медицини та доктора філософії в Бостонському університеті в 1987 році. Проходив практику в медичному центрі Beth Israel Deaconess при Гарвардській медичній школі та аспірантуру в Національному інституті охорони здоров'я.

У 1997 році Вайсман заснував свою дослідницьку групу в Медичній школі Перельмана при Університеті Пенсильванії. Він є професором родини Робертс з дослідження вакцин та директором Пенсильванського інституту інновацій у галузі РНК.

Нобелівська премія

Нобелівська премія є однією з найпрестижніших міжнародних премій, яку щорічно присуджують за видатні наукові дослідження, революційні винаходи або значний внесок у культуру чи розвиток суспільства.

Цьогоріч 2 жовтня у Стокгольмі (Швеція) та Осло (Норвегія) стартував Нобелівський тиждень. Першим оголошували лауреата у галузі фізіології й медицини, далі стануть відомі імена переможців у галузі фізики, хімії, літератури, миру та економіки.

 
Читайте також:
У Харкові збудують підземні операційні та реанімаційні приміщення У Харкові збудують підземні операційні та реанімаційні приміщення
Лише в чотирьох областях України заклади охорони здоров'я забезпечені укриттями на 100%. Рейтинг Лише в чотирьох областях України заклади охорони здоров'я забезпечені укриттями на 100%. Рейтинг
"Донька не впізнала мене після поранення": Для 32-х поранених воїнів міжнародні лікарі провели в Україні реконструктивні операції на обличчі
Надія на лікування: Велика Британія почала тестувати першу у світі вакцину проти раку шкіри Надія на лікування: Велика Британія почала тестувати першу у світі вакцину проти раку шкіри