USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Чи доречним є присудження Нобелівської премії вихідцю з Росії: Журналісти звернулися до Шведської академії наук

Серед переможців цьогорічної премії з хімії був виходець з Росії Олексій Єкімов
Нобелівська премія
Джерело: відкриті джерела

Журналісти звернулися до генсекретаря Шведської королівської академії наук Ганса Еллеґрена з питанням про те, чи доречно присуджувати Нобелівську премії вченому з Росії Олексію Єкімову. За його словами, премію має отримати "найдостойніша людина, незалежно від національності". Про це передає "Громадське".

Зазначається, що під час пресконференції, присвяченої оголошенню лауреатів премії з хімії, журналістка поцікавилася, чим керувалася академія наук, присуджуючи нагороду російському вченому з огляду на те, що в Україні триває війна, і відповідно, запрошуючи Єкімова на церемонію вручення та традиційний банкет. Генсекретар відповів, що академія наук не займається запрошенням лауреатів на церемонію вручення премії та банкетів і уточнив, що це прерогатива Фундації Нобеля.

"Коли справа доходить до відбору лауреатів Нобелівської премії, ми просто дотримуємося процедури визначення найбільш важливих відкриттів. Після цього ми визначаємо найважливіших учасників цих відкриттів. Не приділяючи жодної уваги національності чи будь-яким іншим факторам. Це означає, що національність тут не має значення", – сказав Еллеґрен.

При цьому додав, що така позиція відповідає заповіту Альфреда Нобеля, який сказав, що "премію має отримати найдостойніша людина, незалежно від національності".

Журналістка поставила уточнювальне запитання, чи вважають в академії наук, що Єкімова слід запросити на банкет.

"У нас немає жодної думки (з цього приводу, – ред). Ми працюємо над присудженням премій за найважливіші дослідження, а Фундація Нобеля відповідає за церемонію", – відповів Еллеґрен.

Що передувало подіям?

Попередньо, Нобелівський комітет оголосив лауреатів премії з хімії. Перемогу здобули Мунгі Г. Бавенді, Луї Е. Брюс та Олексій Єкімов за відкриття та синтез квантових точок. 

Повідомлялося, що Олексій Єкімов є вихідцем з Росії. У 1945 році він народився у колишньому СРСР. Працював доктором філософії в Фізико-технічному інституті імені Іоффе у Санкт-Петербургу. З 1999 року він живе у Сполучених Штатах та працював в компанії Nanocrystals Technology Inc (штат Нью-Йорк, США).

Читайте також:
Українці отримали Міжнародну дитячу премію миру за розробку застосунку для дітей-біженців Українці отримали Міжнародну дитячу премію миру за розробку застосунку для дітей-біженців
Нобелівський комітет оголосив лауреатку премії з економіки Нобелівський комітет оголосив лауреатку премії з економіки
Нобелівський комітет оголосив лауреата премії миру Нобелівський комітет оголосив лауреата премії миру
Нобелівський комітет оголосив лауреата премії з літератури Нобелівський комітет оголосив лауреата премії з літератури