USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Українці отримали Міжнародну дитячу премію миру за розробку застосунку для дітей-біженців

Українські підлітки здобули перемогу серед 140 номінантів із 35 країн світу
переможниці
Команда розробниць
Джерело: KidsRights Foundation

Три українки Софія Терещенко, Анастасія Феськова та Анастасія Демченко отримали Міжнародну дитячу премію миру за розробку мобільного застосунку для допомоги дітям-біженцям. Представники України виграли цю премію вперше, повідомили в міжнародній організації із захисту прав дітей Kids Rights.

Українські підлітки здобули перемогу серед 140 номінантів із 35 країн світу. Премію дівчатам вручив лауреат Нобелівської премії миру 2015 року Уїд Бушамауї. Розробниці також отримали статуетку Нкосі, грант на навчання і проєктний фонд у 100 тисяч євро.

"Дивовижна ініціатива молодих українських лауреатів Міжнародної дитячої премії миру забезпечує суттєву потребу, але вона також викриває незручну проблему та закликає уряди захистити дітей-біженців у всьому світі", - зауважив голова фонду Kids Rights Марк Дуллаерт.

Команда розробниць

Джерело: KidsRights Foundation

Над розробкою мобільного застосунку дівчата спільно працювали ще у 2022 році. Однак після початку великої війни змінили фокус свого проєкту, щоб допомогти дітям-біженцям. І створили два мобільні застосунки, які можна завантажити в App Store.

"Один із застосунків називається "Refee", що призначений для дітей віком 4 до 11 років, допомагаючи їм знаходити потрібну інформацію, коли вони прибувають у нову країну. Другий застосунок під назвою "SVITY" орієнтований на дітей віком від 16 років, які намагаються інтегруватися в новій країні. Додаток допомагає налагодити спілкування між дітьми-біженцями та дітьми з громад, які приймають їх", - розповіли в організації.

Що відомо про Міжнародну дитячу премію миру?

Міжнародна дитяча премія миру - це ініціатива міжнародної організації захисту прав дітей KidsRights, яка відзначає видатні досягнення молоді, яка бореться за права дітей у всьому світі.

Премію започаткували у 2005 році. Щороку її вручає лауреат Нобелівської премії миру.

Нагадаємо, у жовтні Нобелівський комітет оголосив лауреата Нобелівської премії миру 2023 року. Премію отримала Наргес Мохаммаді з Ірану за її боротьбу проти гноблення жінок в Ірані та за просування прав людини і свободи для всіх.

"Норвезький Нобелівський комітет вирішив присудити Нобелівську премію миру 2023 року Наргес Мохаммаді за її боротьбу проти гноблення жінок в Ірані та за просування прав людини і свободи для всіх. Її відважна боротьба принесла величезні особисті втрати. Загалом режим заарештовував її 13 разів, п'ять разів засуджував і засудив до 31 року в'язниці та 154 ударів батогом. Пані Мохаммаді все ще перебуває у в'язниці", – зазначив комітет.

Новини за темою: Чи доречним є присудження Нобелівської премії вихідцю з Росії: Журналісти звернулися до Шведської академії наук
Читайте також:
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот
Військова допомога від США незабаром прибуде в Україну, – Блінкен Військова допомога від США незабаром прибуде в Україну, – Блінкен