USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Нобелівський комітет оголосив лауреатку премії з економіки

Нагороду присудили професорці Гарвардського університету Клаудії Голдін
Нагороду присудили професорці Гарвардського університету
Нагороду присудили професорці Гарвардського університету
Джерело: The Nobel Prize

Нобелівський комітет оголосив лауреатку премії з економіки. Нагороду присудили американській професорці Гарвардського університету Клаудії Голдін "за те, що вона покращила розуміння результатів ринку праці жінок".

"Цьогорічна лауреатка з економічних наук Клаудія Голдін представила перший вичерпний звіт про заробітки жінок та їхню участь на ринку праці протягом століть. Її дослідження розкриває причини змін, а також основні джерела гендерного розриву, що залишився", – йдеться на сайті комітету.

Зазначається, що Клаудія Голдін переглянула архіви та зібрала дані зі США за понад 200 років, що дозволило їй продемонструвати, як і чому гендерні відмінності в доходах і рівнях зайнятості змінювалися з часом.

"Голдін показала, що участь жінок на ринку праці не мала висхідної тенденції протягом усього цього періоду, а натомість утворювала U-подібну криву. Участь заміжніх жінок зменшилася з переходом від аграрного до індустріального суспільства на початку дев'ятнадцятого століття, але потім почала збільшуватися зі зростанням сфери послуг на початку двадцятого століття. Голдін пояснила цю закономірність як результат структурних змін і еволюції соціальних норм щодо жіночих обов’язків щодо дому та сім’ї", – зазначається у повідомленні.

Автори додають, що протягом двадцятого століття рівень освіти жінок постійно зростав, і в більшості країн з високим рівнем доходу він зараз значно вищий, ніж у чоловіків. Голдін продемонструвала, що доступ до протизаплідних таблеток відіграв важливу роль у прискоренні цих революційних змін, пропонуючи нові можливості для планування кар’єри.

"Попри модернізацію, економічне зростання та зростання частки зайнятих жінок у двадцятому столітті, протягом тривалого періоду часу розрив у доходах між жінками та чоловіками майже не зникав", – додають автори.

За словами Голдін, частково це пояснюється тим, що освітні рішення, які впливають на кар’єрні можливості протягом життя, приймаються у відносно молодому віці. Якщо очікування молодих жінок формуються на основі досвіду попередніх поколінь – наприклад, їхніх матерів, які не поверталися на роботу, поки діти не виросли – тоді розвиток буде повільним.

"Історично так склалося, що більшу частину гендерного розриву в доходах можна пояснити відмінностями в освіті та виборі професії. Однак Голдін показала, що основна частина цієї різниці в заробітках зараз припадає на жінок, які працюють в одній професії, і що вона в основному виникає з народженням першої дитини", – йдеться у повідомленні.

Голова комітету з премії з економічних наук Якоб Свенссон наголосив, що "Розуміння ролі жінки в праці є важливим для суспільства. Завдяки новаторському дослідженню Клаудії Голдін ми тепер знаємо набагато більше про чинники, що лежать в основі, і про те, які бар’єри, можливо, потрібно буде усунути в майбутньому".

Що відомо про лауреатку?

Клаудія Голдін народилася 1946 року в Нью-Йорку. Вона є доктором філософії 1972 року в Чиказькому університеті (Іллінойс, США).

Зараз Голдін працює професором Гарвардського університету (Массачусетс, США).

Нобелівська премія

Нобелівська премія є однією з найпрестижніших міжнародних премій, яку щорічно присуджують за видатні наукові дослідження, революційні винаходи або значний внесок у культуру чи розвиток суспільства.

Раніше ми повідомляли, що Нобелівський комітет оголосив лауреата премії миру.

Премію отримала Наргес Мохаммаді з Ірану за її боротьбу проти гноблення жінок в Ірані та за просування прав людини і свободи для всіх.

Читайте також:
Українці отримали Міжнародну дитячу премію миру за розробку застосунку для дітей-біженців Українці отримали Міжнародну дитячу премію миру за розробку застосунку для дітей-біженців
Нобелівський комітет оголосив лауреата премії миру Нобелівський комітет оголосив лауреата премії миру
Нобелівський комітет оголосив лауреата премії з літератури Нобелівський комітет оголосив лауреата премії з літератури
Чи доречним є присудження Нобелівської премії вихідцю з Росії: Журналісти звернулися до Шведської академії наук Чи доречним є присудження Нобелівської премії вихідцю з Росії: Журналісти звернулися до Шведської академії наук