USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Нобелівський комітет оголосив лауреатів премії з хімії

Нагороду присудили Мунгі Г. Бавенді, Луї Е. Брюсу та Олексію Єкімову
Нобелівський комітет оголосив лауреатів премії з хімії
Нобелівський комітет оголосив лауреатів премії з хімії
Джерело: The Nobel Prize

Нобелівський комітет оголосив лауреатів премії з хімії. Перемогу здобули Мунгі Г. Бавенді, Луї Е. Брюс та Олексій Єкімов за відкриття та синтез квантових точок.

"Нобелівська премія з хімії 2023 року присуджується за відкриття та розробку квантових точок, наночастинок настільки дрібних, що їх розмір визначає їхні властивості. Ці найменші компоненти нанотехнологій тепер поширюють світло від телевізорів і світлодіодних ламп, а також можуть допомагати хірургам, коли вони видаляють пухлинну тканину", – йдеться на сайті комітету.

Зазначається, що цьогорічним лауреатам Нобелівської премії з хімії вдалося створити настільки малі частинки, що їхні властивості визначаються квантовими явищами. Частинки ж, які називаються квантовими точками, зараз мають велике значення в нанотехнологіях, ідеться у повідомленні.

"Квантові точки мають багато захоплюючих і незвичайних властивостей. Важливо те, що вони мають різний колір залежно від свого розміру", – сказав голова Нобелівського комітету з хімії Йохан Аквіст.

Які дослідження проводили науковці?

Зазначається, що фізики давно знали, що в теорії залежні від розміру квантові ефекти можуть виникати в наночастинках, але в той час було майже неможливо працювати з нанорозмірами. Тому мало хто вірив, що ці знання знайдуть практичне застосування.

Однак на початку 1980-х років Олексію Єкімову вдалося створити залежні від розміру квантові ефекти в кольоровому склі. Колір походить від наночастинок хлориду міді, і Єкімов продемонстрував, що розмір частинок впливає на колір скла через квантові ефекти.

Кілька років потому Луї Брюс був першим ученим у світі, який довів квантові ефекти, що залежать від розміру, у частинках, що вільно плавають у рідині.

У 1993 році Мунгі Бавенді здійснив революцію в хімічному виробництві квантових точок, у результаті чого було отримано майже ідеальні частинки. Така висока якість була необхідна для їх використання в програмах.

"Тепер квантові точки освітлюють комп’ютерні монітори та екрани телевізорів на основі технології QLED. Вони також додають нюанси світлу деяких світлодіодних ламп, і біохіміки та лікарі використовують їх для картографування біологічних тканин", – йдеться у повідомленні.

Дослідники вважають, що в майбутньому квантові точки зможуть сприяти створенню гнучкої електроніки, крихітних датчиків, більш тонких сонячних елементів і зашифрованого квантового зв’язку.

Що відомо про лауреатів?

Монгі Г. Бавенді народився 1961 року в Парижі (Франція). У 1988 році був доктором філософії в Чиказькому університеті (Іллінойс, США). Згодом став професором Массачусетського технологічного інституту (MIT), (Кембридж, Массачусетс, США).

Луї Е. Брюс народився 1943 року в Клівленді (Огайо, США). Був доктором філософії 1969 року в Колумбійському університеті (штат Нью-Йорк, США). Є професором Колумбійського університету (Нью-Йорк, США).

Олексій Єкімов є вихідцем з Росії. У 1945 році він народився у колишньому СРСР. Працював доктором філософії в Фізико-технічному інституті імені Іоффе у Санкт-Петербургу. З 1999 року він живе у Сполучених Штатах та працював в компанії Nanocrystals Technology Inc (штат Нью-Йорк, США).

Нобелівська премія

Нобелівська премія є однією з найпрестижніших міжнародних премій, яку щорічно присуджують за видатні наукові дослідження, революційні винаходи або значний внесок у культуру чи розвиток суспільства.

Раніше ми повідомляли, що Нобелівський комітет оголосив лауреата премії з фізіології та медицини. Перемогу здобули Каталін Каріко та Дрю Вайсман за відкриття щодо модифікацій нуклеозидних основ – саме це дозволило розробити ефективні мРНК-вакцини проти COVID-19.

Також Нобелівський комітет оголосив лауреатів премії з фізики. Премію присудили П'єру Агостіні, Ференцу Краушу та Анн Л'Ульє за створення методів вивчення динаміки електронів у речовині.

Читайте також:
Українці отримали Міжнародну дитячу премію миру за розробку застосунку для дітей-біженців Українці отримали Міжнародну дитячу премію миру за розробку застосунку для дітей-біженців
Нобелівський комітет оголосив лауреатку премії з економіки Нобелівський комітет оголосив лауреатку премії з економіки
Нобелівський комітет оголосив лауреата премії миру Нобелівський комітет оголосив лауреата премії миру
Нобелівський комітет оголосив лауреата премії з літератури Нобелівський комітет оголосив лауреата премії з літератури