USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Нобелівський комітет оголосив переможців у галузі фізики

Премію присудили за вивчення електронів та природи світла
Нобелівський комітет оголосив переможців у галузі фізики

Нобелівська премія з фізики

Джерело: The Nobel Prize

Нобелівський комітет оголосив лауреатів премії з фізики. Премію присудили П'єру Агостіні, Ференцу Краушу та Анн Л'Ульє за створення методів вивчення динаміки електронів у речовині.

Що відомо про внесок науковців

"Трьох лауреатів Нобелівської премії з фізики 2023 року відзначено за експерименти, які дали людству нові інструменти для дослідження світу електронів всередині атомів і молекул. Вони продемонстрували спосіб створення надзвичайно коротких імпульсів світла, які можна використовувати для вимірювання швидких процесів, в яких електрони рухаються або змінюють енергію", – йдеться на сайті комітету.

Внесок лауреатів уможливив дослідження процесів, які є настільки швидкими, що раніше їх було неможливо простежити.

Так, лауреати премії з фізики створили досить короткі спалахи світла, щоб зробити знімки надзвичайно швидкого руху електронів. Анн Л'Ульє виявила новий ефект від взаємодії лазерного світла з атомами в газі.

При цьому Агостіні та Крауш продемонстрували, що цей ефект можна використовувати для створення більш коротких імпульсів світла, ніж це було можливо раніше.

Відтак, внесок науковців зробив можливим дослідження процесів, які є настільки швидкими, що раніше їх було неможливо простежити.

"Тепер ми можемо відкрити двері у світ електронів. Атосекундна фізика дає нам можливість зрозуміти механізми, якими керують електрони. Наступним кроком буде їх використання", – сказала Єва Олссон, голова Нобелівського комітету з фізики.

Науковці зазначають, що є потенційні можливості застосування в багатьох різних областях. В електроніці, наприклад, важливо розуміти та контролювати, як електрони поводяться в матеріалі. Атосекундні імпульси також можна використовувати для ідентифікації різних молекул, наприклад, у медичній діагностиці.

Новини за темою: Нобелівський комітет оголосив переможців у галузі медицини

Що відомо про лауреатів?

П'єр Агостіні – професор Університету штату Огайо, Коламбус, США.

Ференц Крауш – директор Інституту квантової оптики Макса Планка в Гархінгу та професор Мюнхенського університету Людвіга-Максиміліана, Німеччина.

Анн Л'Уйє – професор Лундського університету, Швеція.

Нобелівська премія

Нобелівська премія є однією з найпрестижніших міжнародних премій, яку щорічно присуджують за видатні наукові дослідження, революційні винаходи або значний внесок у культуру чи розвиток суспільства.

Цьогоріч 2 жовтня у Стокгольмі (Швеція) та Осло (Норвегія) стартував Нобелівський тиждень. Першим оголошували лауреата у галузі фізіології й медицини, далі стануть відомі імена переможців у галузі хімії, літератури, миру та економіки.

Читайте також:
Українці отримали Міжнародну дитячу премію миру за розробку застосунку для дітей-біженців Українці отримали Міжнародну дитячу премію миру за розробку застосунку для дітей-біженців
Нобелівський комітет оголосив лауреатку премії з економіки Нобелівський комітет оголосив лауреатку премії з економіки
Нобелівський комітет оголосив лауреата премії миру Нобелівський комітет оголосив лауреата премії миру
Нобелівський комітет оголосив лауреата премії з літератури Нобелівський комітет оголосив лауреата премії з літератури