USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Нобелівський комітет оголосив лауреата премії з літератури

Нагороду отримав норвезький письменник Йон Фоссе
Нобелівський комітет оголосив лауреата премії з літератури
Нобелівський комітет оголосив лауреата премії з літератури
Джерело: The Nobel Prize

Нобелівський комітет оголосив лауреата премії з літератури. Нагороду присудили норвезькому письменнику Йону Фоссе "за його новаторські п’єси та прозу, які висловлюють невимовне".

"Його величезний творчий доробок, написаний нюношком (одна з двох письмових форм сучасної літературної норвезької мови, – ред.), що охоплює різноманітні жанри, складається з великої кількості п’єс, романів, поетичних збірок, есеїв, дитячих книжок і перекладів. Хоча сьогодні він є одним із найбільш популярних драматургів у світі, він також стає все більш визнаним завдяки своїй прозі", – йдеться на сайті комітету.

Зазначається, що його дебютний роман Raudt, sart, такий же бунтарський, як і емоційно гострий, порушував тему самогубства і багато в чому задав тон його пізнішій творчості.

"Європейський прорив Фоссе як драматурга стався з постановкою Клодом Регі в Парижі 1999 року його п’єси Nokon kjem til å komme. Навіть у цьому ранньому творі з його темами страхітливого очікування та руйнівних ревнощів, незвичайність Фоссе цілком очевидна", – кажуть у пресслужбі Фонду Нобеля. 

У своєму радикальному скороченні мови та драматичної дії він виражає найпотужніші людські почуття тривоги та безсилля в найпростіших повсякденних термінах. Саме завдяки цій здатності викликати у людини втрату орієнтації та тому, як це парадоксально може забезпечити доступ до глибшого досвіду, близького до божественного, його почали вважати основним новатором у сучасному театрі, додають автори.

Що відомо про Фоссе?

Йон Фоссе народився 1959 року в Хаугесунді на західному узбережжі Норвегії. Його вважають одним із представників постмодернізму в норвезькій літературі. 

Він пише романи, новели, вірші, книжки для дітей, а також есе і п'єси. Його твори перекладено на понад сорок мов.

Постановки п'єс Фоссе роблять у багатьох країнах світу, зокрема у Німеччині, Франції, США та Японії.

Нобелівська премія

Нобелівська премія є однією з найпрестижніших міжнародних премій, яку щорічно присуджують за видатні наукові дослідження, революційні винаходи або значний внесок у культуру чи розвиток суспільства.

Раніше ми повідомляли, що Нобелівський комітет оголосив лауреатів премії з хімії. Перемогу здобули Мунгі Г. Бавенді, Луї Е. Брюс та Олексій Єкімов за відкриття та синтез квантових точок.

Читайте також:
Українці отримали Міжнародну дитячу премію миру за розробку застосунку для дітей-біженців Українці отримали Міжнародну дитячу премію миру за розробку застосунку для дітей-біженців
Нобелівський комітет оголосив лауреатку премії з економіки Нобелівський комітет оголосив лауреатку премії з економіки
Нобелівський комітет оголосив лауреата премії миру Нобелівський комітет оголосив лауреата премії миру
Чи доречним є присудження Нобелівської премії вихідцю з Росії: Журналісти звернулися до Шведської академії наук Чи доречним є присудження Нобелівської премії вихідцю з Росії: Журналісти звернулися до Шведської академії наук