USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Наслідки демографічної кризи в Україні: Де шукати трудовий резерв після війни

Демографічна криза була проблемою для України ще до початку повномасштабного вторгнення
люди
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Україна має значний трудовий резерв, однак українські підприємці все частіше скаржаться на складнощі у пошуку працівників. А після війни питання пошуку нових трудових ресурсів все одно постане, зазначають фахівці.

Зокрема, експерти кажуть, що в разі залучення сотень мільярдів доларів інвестицій у відбудову економіки в країні може просто не виявитися достатньо людей, щоб ці інвестиції освоїти. Після війни країна зіткнеться з жорсткою демографічною кризою, яка має всі шанси перетворитися на загрозу національній безпеці.

"Демографічна криза була проблемою для України ще до початку повномасштабного вторгнення. Урядовці визначали, що зменшення кількості людей працездатного віку, падіння народжуваності та збільшення середнього віку населення створювали потужний тиск на державну пенсійну систему. В умовах, коли кількість отримувачів пенсій перевищуватиме кількість працюючого населення, державі не буде з чого виплачувати пенсії", – свідчать дані досліджень.

Ще один наслідок демографічної кризи, за оцінками спеціалістів, – скорочення армії, яке буде неминучим в умовах зменшення кількості населення та необхідності виконувати соціальні зобов’язання держави перед пенсіонерами.

Відтак, у довгостроковій перспективі Україна так чи інакше потребуватиме залучення додаткових трудових ресурсів.

На кого можна розраховувати?

Перш за все на українців, які виїхали за кордон після початку великої війни. Хоча більша частина біженців налаштовані повернутися додому за умов, що це буде безпечно, проте частка тих, хто пристосовується до життя у новій країні, поступово зростає.

Новини за темою: Штучний інтелект навряд чи знищить більшість робочих місць: Звіт ООН

За даними дослідження Центру економічної стратегії (ЦЕС), серед передумов повернення українських біженців додому крім завершення війни є ще й економічні фактори. Найвагоміші з них – наявність достойно оплачуваної роботи та вищий рівень життя. Крім цього, декого з них стимулюватиме повернутися додому припинення пільгового режиму перебування у новій країні чи неможливість знайти там доступне житло.

"Додому можуть не повернутися 1,3–3,3 мільйона людей. Навіть за умови, якщо демографічна ситуація в Україні повернеться до свого довоєнного стану, цей стан все ще буде кризовим. Саме тому у довгостроковій перспективі Україні необхідно змагатися за трудові ресурси на глобальній арені та залучати в економіку мігрантів з інших країн", – йдеться в дослідженні ЦЕС.

Якщо в країну почнуть надходити інвестиції, створюватимуть нові підприємства, де будуть відповідально ставитися до своїх працівників та пропонуватимуть їм високий рівень зарплат, то з часом трудові мігранти з інших країн самі почнуть приїздити до України.

Новини за темою: В Україні зафіксували рекордну кількість вакансій від початку повномасштабного вторгнення: Найчастіше шукали SMM-ників та шиномонтажників

"У випадку значних інвестицій у відбудову України з різних джерел – дефіцит робочої сили буде мінімізований. За капіталом прийдуть і люди – як наші тимчасові біженці, так і працівники з сусідніх країн та країн Азії", – вважає координатор експертних груп Економічної експертної платформи Олег Гетман.

Економіст додає, що створення сприятливих умов для залучення інвестицій та створення нового бізнесу – це виклик для держави, над яким бажано починати працювати вже зараз. Зокрема, проводити необхідні для євроінтеграції реформи, аби країна могла отримати безперешкодний доступ для одного з найбільш платоспроможних ринків збуту у світі.

Новини за темою: "Наш шлях в тому, щоб розумні українці працювали в агросекторі, рухали його вперед". Розмова з засновником Українського аграрного ліцею Андрієм Дикуном

Відзначимо, влітку Кабінет міністрів України схвалив рішення розширити програму "єРобота". Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду.

"Програма "єРобота" має надзвичайний потенціал, а тому уряд буде її розширювати. Зокрема, ми запустили гранти для створення ветеранського бізнесу", – сказав Шмигаль.

Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот