USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Штучний інтелект навряд чи знищить більшість робочих місць: Звіт ООН

У звіті йдеться про швидкі потенційні зміни якості робочих місць
штучний інтелект

ШІ

Джерело: відкриті джерела

Звіт "Generative AI and Jobs: Глобальний аналіз потенційного впливу на кількість і якість робочих місць", показує, що більшість робочих місць і галузей лише частково піддаються автоматизації та, ймовірніше, будуть доповнені, а не замінені штучним інтелектом, зокрема ChatGPT.

Generative AI здатний створювати текст, зображення, звуки, анімацію, 3D-моделі та інші дані, які потенційно можна використати для виконання чи розширення певних завдань.

Міжнародна організація праці робить висновок, що найбільшим впливом цієї технології буде, ймовірно, не знищення робочих місць, а швидше потенційні зміни якості робочих місць, зокрема інтенсивності праці та автономності.

Новини за темою: Найбільші технологічні компанії світу позначатимуть водяним знаком контент, створений ШІ

Водночас встановлено, що канцелярська робота є категорією з найбільшим технологічним впливом. Глобальне дослідження з’ясувало, що 5,5% загальної зайнятості в країнах з високим рівнем доходу потенційно піддаються автоматизованому впливу технології, тоді як у країнах з низьким рівнем доходу ризик автоматизації стосується лише приблизно 0,4% зайнятості.

За умови правильної політики нова хвиля технологічної трансформації може запропонувати важливі переваги для країн, що розвиваються.

Дослідження показує, що потенційні наслідки Generative AI, ймовірно, суттєво відрізнятимуться для чоловіків і жінок. Технологія особливо вплине на жінок, особливо в заможних країнах. Це пов’язано з надмірним представництвом жінок у канцелярській роботі, особливо в країнах із високим і середнім рівнем доходу, оскільки у канцелярській роботі традиційно були зайняті переважно жінки.

Новини за темою: Чат-бот зі штучним інтелектом Google Bard став доступний в Україні

"Тому для політиків наше дослідження не повинно сприйматися як заспокійливий голос, а скоріше як заклик до використання політики для вирішення технологічних змін, які нас чекають", – заявили в Міжнародній організації праці.

У звіті аналітики роблять висновок, що соціально-економічний вплив штучного інтелекту значною мірою залежатиме від того, чи будуть керувати його поширення. Думка працівників, професійна підготовка та відповідний соціальний захист будуть ключовими для управління переходом до запровадження штучного інтелекту. В іншому випадку є ризик того, що лише кілька добре підготовлених країн отримають користь від нової технології.

Автори зазначають, що "результати технологічного переходу не є заздалегідь визначеними. Саме люди стоять за рішенням запровадити такі технології, і саме люди мають керувати процесом переходу".

Раніше

Американське космічне агентство NASA разом з компаніями IBM та HuggingFace розробляють модель штучного інтелекту, що допомагатиме науковцям відстежувати зміни клімату, стану лісів, повітря, прогнозувати врожайність с/г культур та інші екологічні аспекти. Про це інформує видання Engadget.

За прогнозами, вже наступного року NASA згенерує близько чверті мільйона терабайт даних про нашу планету.

Читайте також:
TikTok позначатиме контент, створений за допомогою штучного інтелекту на інших платформах TikTok позначатиме контент, створений за допомогою штучного інтелекту на інших платформах
Apple, ймовірно, покаже власний штучний інтелект на презентації в червні, – Reuters Apple, ймовірно, покаже власний штучний інтелект на презентації в червні, – Reuters
Україна використовує ШІ для боротьби з Росією: Як це відбувається? Україна використовує ШІ для боротьби з Росією: Як це відбувається?
Китай спробує зірвати цьогорічні вибори в США, Південній Кореї та Індії, використавши ШІ Китай спробує зірвати цьогорічні вибори в США, Південній Кореї та Індії, використавши ШІ