USD
НБУ
39.72
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.81
Готівка
43.15
Втрати орків: 4 8 4 0 3 0 (+1740)
USD
НБУ
39.72
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.81
Готівка
43.15

МВФ оцінив цьогорічні потреби України у зовнішньому фінансуванні у 32 млрд доларів

Загальні виплати Україні за програмою наразі склали 4,5 мільярда доларів
МВФ

МВФ

Джерело: відкриті джерела

Потреби України у фінансуванні дефіциту державного бюджету залишаться суттєвими у 2024 році. І цьогоріч складають 32 млрд доларів донорської підтримки, сказала на брифінгу у Вашингтоні директорка Міжнародного валютного фонду з комунікацій Джулі Козак.

Щодо України, то вона нагадала, що в грудні правління завершило другий перегляд програми EFF, забезпечивши виплату близько 900 мільйонів доларів. А загальні виплати Україні за програмою на сьогодні склали 4,5 мільярда доларів.

"За попередніми оцінками, Україні знадобиться фінансування у розмірі близько 42 млрд доларів, включаючи офіційну донорську підтримку у розмірі близько 32 млрд доларів", – сказала директорка МВФ з комунікацій.

Водночас зауважила на важливості того, щоб донори та партнери України забезпечили виконання своїх фінансових зобов'язань. І щоб Україна отримала фінансування, необхідне для підтримки макроекономічної стабільності в країні.

"Українська економіка також продовжує демонструвати надзвичайну стійкість, хоча й зазнає надзвичайно високого рівня невизначеності. Тому продовження сильної відповідальності та імпульс реформ будуть мати важливе значення. Останній прогноз, який ми оприлюднили в грудні, передбачав, що зростання у 2023 році становитиме 4,5%, і команда знову перегляне прогноз у контексті нашого оновлення WEO, а також у контексті їхніх поточних дискусій з владою", – пояснила Козак.

Також відзначила досягнення України в значному прогресі в зниженні інфляції. У 2022 році інфляція становила майже 27 відсотків, а у 2023-му очікується, що вона становитиме 6%.

Новини за темою: Вимога МВФ: Уряд розширив можливості підприємців для отримання держпідтримки

Допомога МВФ

Чотирирічна програма Міжнародного валютного фонду для України стартувала 3 квітня 2023 року, коли Мінфін отримав транш від фонду у 2,7 млрд доларів. Цьому передував майже рік складних дискусій. Ще влітку 2022-го більшість співробітників Фонду категорично відкидали можливість програми для України, що перебуває в стані війни.

У червні минулого року Україна успішно пройшла перший перегляд програми, отримавши другий транш на 900 млн доларів. 13 листопада МВФ повідомив про досягнення угоди на рівні персоналу (SLA) за оновленим переліком економічної та фінансової політики для другого перегляду програми EFF.

Фонд заявив, що усі кількісні критерії ефективності на кінець червня та індикативні цілі на кінець вересня виконали. Більшість структурних маяків також досягли. Співпраця з міжнародними партнерами є критично важливою для України, оскільки внутрішніх надходжень до бюджету вистачає лише на фінансування оборони та безпеки.

Новини за темою: Україна виконала ще два маяки за програмою співпраці з МВФ

Раніше ми писали, що місія МВФ починає обговорення заходів з представниками української влади щодо другого перегляду програми розширеного фінансування (EFF). Серед іншого мав обговорюватися стан виконання Україною взятих на себе зобов’язань.

А на початку листопада Україна та Міжнародний валютний фонд досягли угоди на рівні персоналу щодо другого перегляду механізму розширеного фінансування. Це відкрило шлях до отримання Україною траншу на суму близько 900 мільйонів доларів.

Читайте також:
Довгострокові гарантії безпеки для України від ЄС: Зобов'язання лишатимуться в силі і будуть переглянуті не пізніше ніж через 10 років Довгострокові гарантії безпеки для України від ЄС: Зобов'язання лишатимуться в силі і будуть переглянуті не пізніше ніж через 10 років
ЄС остаточно схвалив ЄС остаточно схвалив "торговельний безвіз" для України
Упав за 12 км від Путіна: Стали відомі деталі перших застосувань українського дрона Упав за 12 км від Путіна: Стали відомі деталі перших застосувань українського дрона "Лютий"
Держсекретар США впевнений, що Україна здатна утримати лінію фронту на сході Держсекретар США впевнений, що Україна здатна утримати лінію фронту на сході