USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Естонія серйозно розглядає варіант відправки війська на тилові роботи в Україну, – радник президента

Естонія воліла б зробити такий крок у межах місії НАТО
естонські призовники
Естонські призовники. Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

В естонському уряді серйозно обговорюють можливість відправки військ на Західну Україну, щоб військові Естонії взяли на себе тилові роботи. Про це Breaking Defense сказав радник президента країни з національної безпеки Мадіс Ролл.

Він заявляє, що Естонія воліла б зробити такий крок у межах місії НАТО. Проте Таллін не виключає можливості відправки військ у межах меншої коаліції.

"Дискусії тривають. Ми повинні розглянути всі можливості й не повинні обмежувати свій розум щодо того, що можемо робити", – повідомив радник президента Естонії.

Крім того, Ролл додав, що не виключено, що країни НАТО, які виступають проти відправки військ в Україну, "з часом змінять свою думку".

Чому з'явилися коментарі Ролла?

Такі розмови виникли після того, як голова Сил оборони Естонії генерал Мартін Герем раніше зазначав, що кілька місяців тому в армії вели дискусії щодо відправки військ на захід України для виконання таких завдань, як медичне обслуговування, матеріально-технічне забезпечення або протиповітряна оборона у деяких західних містах, але ці переговори зникли після того як ця ідея стала публічним громовідводом.

Ймовірно, Герем мав на увазі обурення, яке виникло після заяви президента Франції Еммануеля Макрона про те, що західні країни повинні бути відкритими для обговорення відправки своїх військ на допомогу Україні. 

Нагадаємо, наприкінці лютого Еммануель Макрон не виключив, що європейські держави надішлють війська в Україну, але попередив, що на даному етапі немає консенсусу, бо союзники погодилися докладати більше зусиль, аби швидше доставити боєприпаси. Відповідна заява спровокувала низку відповідей союзників, які оголосили, що не мають наміру відправляти своїх солдатів на територію України.

Повторюючи Герема і Ролла, провідний естонський законодавець, голова Комітету у закордонних справах Марко Міхкельсон повідомляв журналістам, що європейські країни "повинні почати думати про коаліцію охочих", щоб більш безпосередньо допомогти Києву, потенційно за допомогою прямих бойових сил.

Новини за темою: Естонія надалі будуватиме лінію оборони на кордоні з РФ

Естонія розробила план військової стратегії Заходу для перемоги України

Слід зауважити, що на початку року Естонія підготувала для західних країн план військової стратегії, щоб допомогти Україні виграти війну. План розрахований на три роки.

Документ призначений для всіх країн – учасниць робочої групи "Рамштайн", і це своєрідний заклик, який наочно демонструє, що за умови консолідації зусиль західних країн внесок у перемогу України потрібен зовсім невеликий.

Так, ВВП усіх країн – учасниць робочої групи "Рамштайн" становить 47 трильйонів євро, з яких на допомогу Україні було спрямовано лише 0,2%. При цьому ВВП Росії оцінюється лише у 2 трильйони євро.

Також Заходу необхідно наростити виробництво оборонно-промислового сектора. Однак на прикладі Естонії для цього знадобиться два роки.

Читайте також:
Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ
У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн
Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону
Росія допомогла КНДР відновити економіку Росія допомогла КНДР відновити економіку