USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Упав за 12 км від Путіна: Стали відомі деталі перших застосувань українського дрона "Лютий"

Дрон має велику популярністю серед українських військових. Зокрема, Повітряні сили вже замовили велику партію цих БпЛА
Українські дрони-камікадзе

Українські дрони. Фото ілюстративне

Джерело: скріншот

Український дрон "Лютий", який з'явився в розпорядженні ЗСУ торік, уже вразив безліч нафтобаз і одного разу атакував район Сочі, за 12 кілометрів від якого перебував російський диктатор Володимир Путін. Про це пише "Українська правда".

Загалом, тільки на дрон "Лютий" припадає до 80% усіх точних влучань по російських нафтопереробних заводах.

"Є ще такі БпЛА як "Ніндзя", який нещодавно встановив рекорд за дальністю – 1500 кілометрів до заводу "Газпром нафтохім Салават", "Бобри", "Брама" та інші розробки. Однак у співвідношенні ціна/якість/далекість/точність "Лютій" "Поки що тримає впевнене лідерство", – ідеться в публікації.

Як зазначається, перша серійна партія дронів "Лютий" була готова наприкінці серпня 2023 року. Того ж місяця Сили спецоперацій ЗСУ вдарили різними БПЛА по базі 126-ї бригади берегової охорони Чорноморського флоту РФ у Криму в Перевальному.

А ось дальній запуск "Лютого" по Росії відбувся наприкінці вересня 2023-го. Запускали бійці дронів у Чернігівській області. Злетів він із третього разу.

"Так хотілося долетіти і влупити по москалях, що ми сідаємо втретє: літак піднімається і летить. А тоді "приліт", і не куди-небудь, а в нафтобазу біля аеродрому в Сочі. А це був єдиний аеродром тоді, який працював у росіян на Чорному морі. Це був тріумф", – згадує учасник операції.

Новини за темою: Водії, механіки та оператори дронів: В Міноборони розповіли, які вакансії є найпопулярнішими в центрах рекрутингу

Другий політ відбувся вже 1 жовтня того ж року. Тоді український дрон також прилетів у район Сочі. Під удар потрапила стоянка вертольотів, які обслуговували, зокрема, резиденцію Путіна.

"Ми влупили по їхньому вертолітному майданчику, урубали кілька вертольотів. Але ми спочатку не знали, що за день до цього там Путін зустрічався з Токаєвим. Путін був за 12 кілометрів від місця, куди прилетів другий "Февраль". Нам потім це підтвердили", – розповіли співрозмовники в розвідці.

За словами бійців, "прильоти" "Лютого" для росіян стали справжнім шоком.

На травень цього року "Лютим" оперують не тільки різного роду спеціальні та розвідувальні служби. Нещодавно велике замовлення на дрони зробили Повітряні сили ЗСУ і вже готують групи операторів для цього БПЛА.

Така масовість виробництва й оперування дронами дала змогу почати планувати масштабні спільні операції, до яких залучено одразу кілька структур.

"Найгучнішими спільними операціями кількох служб відразу стали атаки на Новолипецький меткомбінат, нафтопереробні заводи в Рязані, Нижньому Новгороді, Татарстані. Удари по рязанських об'єктах стали однією з візитівок "Лютого", – пише "УП".

Новини за темою: Україна суттєво наростила виробництво боєприпасів і наздогнала Росію за виготовленням дронів-камікадзе

До речі, раніше ми писали, що власник заводу з виробництва пластикової тари в Харківській області переїхав на Захід України й організував виробництво далекобійних дронів, які зараз завдають ударів по глибокому тилу росіян.

Варто зазначити, що після того як українська армія зіткнулася з дефіцитом боєприпасів, промисловість України зробила ставку на ударні безпілотники, які, на думку військового керівництва України, повноцінно не зможуть замінити снаряди, проте дадуть змогу військовим вражати росіян на полі бою і далеко за його межами.

Останнім часом Україна помітно досягла успіху у виробництві дронів-камікадзе. На це вказує хоча б те, що українські БпЛА стали вражати об'єкти у РФ глибоко в тилу, інколи на відстані понад тисячу кілометрів.

 
Читайте також:
Окупанти атакують Україну дронами з пінопласту та фанери Окупанти атакують Україну дронами з пінопласту та фанери
У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн
Кешбек за купівлю українських товарів може запрацювати вже у вересні Кешбек за купівлю українських товарів може запрацювати вже у вересні
Російський олігарх організував схему, за якою Росія отримувала український титан для військових потреб Російський олігарх організував схему, за якою Росія отримувала український титан для військових потреб