USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Не військовий, а економіст: Що відомо про нового міністра оборони РФ Бєлоусова і що від нього чекати

В оточенні російського диктатора Бєлоусов перебуває з 2007 року
Андрій Бєлоусов - новий міністр оборони РФ
Андрій Бєлоусов
Джерело: відкриті джерела

Російський диктатор Володимир Путін вирішив прибрати Сергія Шойгу з посади міністра оборони і запропонував уряду схвалити кандидатуру Андрія Бєлоусова – людини з економічним минулим, але без будь-якого відношення до військової справи. Розповідаємо, хто він і як може вплинути на російську армію.

Призначення Бєлоусова точно стало сюрпризом, оскільки він не має жодного відношення до збройних сил. Однак в оточенні диктатора Путіна перебуває вже доволі давно – з 2007 року.

Бєлоусов – економіст, який має безпосередню причетність до поточної російської макроекономічної моделі, пише військовий портал Defense Express.

Згідно з біографією політика, у системі влади він перебуває з кінця 90-х років, коли став радником прем'єра Примакова. У 2006 році він став заступником міністра економічного розвитку і відтоді не покидав верхні ешелони російської влади. У 2012–2013 роках ненадовго очолив міністерство економічного розвитку РФ, після чого на сім років став радником Путіна.

Причина зміни Шойгу

Аналізуючи кадрові перестановки, видання зазначає, що причини, найімовірніше, полягають у тому, що Бєлоусов має налагодити роботу військово-промислового комплексу РФ. На це вказує, що у квітні 2023 року Бєлоусов очолив новостворену урядову комісію з розвитку авіаційних безпілотників.

З того ж року він активно почав роздавати вказівки щодо термінів і обсягів виробництва в цій галузі, що може свідчити про пряме доручення Путіна.

"Завдання Бєлоусова буде значно ширшим за коло питань і спроба вичавити все можливе з російського військово-промислового комплексу", – вважають аналітики.

Там зазначають, що передбачити кроки Бєлоусова складно, але недооцінювати його також не слід, оскільки він зміг величезний час протриматися в колах Путіна, залишаючись відносно маловідомою, але впливовою фігурою.

Призначення нового міністра – крок до затяжної війни

Експерти Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що Путін робить заміни керівників, зокрема в Міноборони РФ, посилюючи підготовку до затяжної війни в Україні і, можливо, готуючись до майбутньої конфронтації з НАТО.

На думку аналітиків, ці перестановки на найвищому рівні після президентських псевдовиборів у Росії переконливо свідчать про те, що Путін робить значні кроки в напрямку мобілізації російської економіки та оборонно-промислової бази.

Майже десятирічне перебування Бєлоусова на посаді міністра економіки в російському федеральному уряді та його нещодавня участь в управлінні різноманітними вітчизняними інноваційними проєктами в галузі ОПК і безпілотників добре підготували його до керівництва апаратом Міністерства оборони Росії, яке перебуває у скрутному становищі, кажуть в ISW.

"Бєлоусов має міцну репутацію ефективного технократа, а інсайдерські джерела стверджують, що він має і позитивні стосунки з Путіним", – ідеться у звіті.

Як відомо, про відставку Шойгу в російських ЗМІ говорили вже давно. Там, посилаючись на джерела в Кремлі, зазначали, що Путін не задоволений роботою міністра оборони, який "не виконує обіцянки" і не в змозі налагодити необхідну динаміку роботи російської ОПК.

При цьому під час обговорення звільнення Шойгу ніхто не передбачав призначення такого далекого від військової справи політика, як Андрій Бєлоусов.

Читайте також:
Цього року в ряди ВМС стане флагман Цього року в ряди ВМС стане флагман "Гетьман Іван Мазепа": Як його застосовуватимуть
Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька
З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна
Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі