USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Не військовий, а економіст: Що відомо про нового міністра оборони РФ Бєлоусова і що від нього чекати

В оточенні російського диктатора Бєлоусов перебуває з 2007 року
Андрій Бєлоусов - новий міністр оборони РФ
Андрій Бєлоусов
Джерело: відкриті джерела

Російський диктатор Володимир Путін вирішив прибрати Сергія Шойгу з посади міністра оборони і запропонував уряду схвалити кандидатуру Андрія Бєлоусова – людини з економічним минулим, але без будь-якого відношення до військової справи. Розповідаємо, хто він і як може вплинути на російську армію.

Призначення Бєлоусова точно стало сюрпризом, оскільки він не має жодного відношення до збройних сил. Однак в оточенні диктатора Путіна перебуває вже доволі давно – з 2007 року.

Бєлоусов – економіст, який має безпосередню причетність до поточної російської макроекономічної моделі, пише військовий портал Defense Express.

Згідно з біографією політика, у системі влади він перебуває з кінця 90-х років, коли став радником прем'єра Примакова. У 2006 році він став заступником міністра економічного розвитку і відтоді не покидав верхні ешелони російської влади. У 2012–2013 роках ненадовго очолив міністерство економічного розвитку РФ, після чого на сім років став радником Путіна.

Причина зміни Шойгу

Аналізуючи кадрові перестановки, видання зазначає, що причини, найімовірніше, полягають у тому, що Бєлоусов має налагодити роботу військово-промислового комплексу РФ. На це вказує, що у квітні 2023 року Бєлоусов очолив новостворену урядову комісію з розвитку авіаційних безпілотників.

З того ж року він активно почав роздавати вказівки щодо термінів і обсягів виробництва в цій галузі, що може свідчити про пряме доручення Путіна.

"Завдання Бєлоусова буде значно ширшим за коло питань і спроба вичавити все можливе з російського військово-промислового комплексу", – вважають аналітики.

Там зазначають, що передбачити кроки Бєлоусова складно, але недооцінювати його також не слід, оскільки він зміг величезний час протриматися в колах Путіна, залишаючись відносно маловідомою, але впливовою фігурою.

Призначення нового міністра – крок до затяжної війни

Експерти Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що Путін робить заміни керівників, зокрема в Міноборони РФ, посилюючи підготовку до затяжної війни в Україні і, можливо, готуючись до майбутньої конфронтації з НАТО.

На думку аналітиків, ці перестановки на найвищому рівні після президентських псевдовиборів у Росії переконливо свідчать про те, що Путін робить значні кроки в напрямку мобілізації російської економіки та оборонно-промислової бази.

Майже десятирічне перебування Бєлоусова на посаді міністра економіки в російському федеральному уряді та його нещодавня участь в управлінні різноманітними вітчизняними інноваційними проєктами в галузі ОПК і безпілотників добре підготували його до керівництва апаратом Міністерства оборони Росії, яке перебуває у скрутному становищі, кажуть в ISW.

"Бєлоусов має міцну репутацію ефективного технократа, а інсайдерські джерела стверджують, що він має і позитивні стосунки з Путіним", – ідеться у звіті.

Як відомо, про відставку Шойгу в російських ЗМІ говорили вже давно. Там, посилаючись на джерела в Кремлі, зазначали, що Путін не задоволений роботою міністра оборони, який "не виконує обіцянки" і не в змозі налагодити необхідну динаміку роботи російської ОПК.

При цьому під час обговорення звільнення Шойгу ніхто не передбачав призначення такого далекого від військової справи політика, як Андрій Бєлоусов.

Читайте також:
Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ
У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн
Російський олігарх організував схему, за якою Росія отримувала український титан для військових потреб Російський олігарх організував схему, за якою Росія отримувала український титан для військових потреб
Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону