USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

В якомусь сенсі Вовчанськ перетворюється на Бахмут чи Мар'їнку, – глава поліції Харківщини

Ситуація на Харківському напрямку залишається складною
ЗСУ

ЗСУ. Фото ілюстративне

Джерело: Володимир Зеленський

Певною мірою Вовчанськ у Харківській області перетворюється на Бахмут чи Мар'їнку. Про це зазявив в ефірі телемарафону керівник поліції Харківщини Володимир Тимошко.

За словами правоохоронця, росіяни використовують тактику випаленої землі: спочатку йде обстріл певної території артилерією, КАБами, випалюється все живе, потім вони заходять на цю територію. 

"За ці три дні Вовчанськ постраждав так, як не страждав з 2022 року. Кількість КАБів зашкалює. Це бомба вагою 250, а то й 500 кг, яка може знести багатоповерховий будинок... Постраждає будь-який місцевий, який лишається неевакуйованим", – сказав Тимошко.

Ситуація на Харківському напрямку

За інформацією СтратКом ЗСУ, станом на 14:00 13 травня на Харківському напрямку ворог не припиняє наступальні дії та здійснив 11 атак, наразі триває два бойових зіткнення.

"Противник не припиняє спроб витіснити підрозділи Сил оборони із займаних позицій. Мав частковий успіх в районі населеного пункту Лук’янці. Просування ворога зупинено. Противник завдав вісім авіаційних ударів в районах населених пунктів Уди, Вовчанськ, Липці, Графське та Веселе Харківської області", – йдеться у повідомленні.

Водночас для посилення військ ЗСУ на Харківський напрямок перемістили завчасно створені резерви. Залежно від розвитку обстановки, нарощування угруповання триватиме.

Разом з тим на Куп’янському напрямку наші воїни відбивають атаки в районах населених пунктів Синьківка, Петропавлівка, Берестове, Харківської області; Стельмахівка, Андріївка – Луганської області. Відбулося 19 бойових зіткнень в районах Синьківка, Іванівка, Берестове, Стельмахівка, Новоігорівка, Макіївка.

З початку доби, додають у СтратКомі, втрати ворога на Харківському напрямку становлять 97 осіб, втрати озброєння і військової техніки – вісім одиниць.

Новини за темою: "Фортифікації побудували, але не так щільно": Влада про ситуацію в прикордонні Харківщини

Окупанти беруть у полон цивільних

До того ж у Вовчанській громаді під час наступальних дій російської армії окупанти насильно утримували та продовжують утримувати людей у підвалі. Місцевих помістили до приміщення 11 травня.

Деяким з них 13 травня вдалося втекти та дістатись до волонтерів. Наразі люди перебувають у безпеці, повідомили в пресслужбі Харківської обласної прокуратури.

Потерпілі розповіли, що під час перебування у підвалі вони чули розмови російських військовослужбовців про те, що мирне населення потрібно розстріляти. Також людей примушували надавати окупантам медичну допомогу.

"Вказані дії представників держави-агресорки є прямим порушенням Конвенції про захист цивільного населення під час війни, підписаної у м. Женеві 12.08.1949, учасниками якої є, зокрема, Україна та Російська Федерація", – наголосили в прокуратурі.

Бої навколо Вовчанська

Нині російські окупанти посилили обстріли на північному напрямку Харківської області, зокрема завдають ударів по місту Вовчанськ.

За інформацією речника ОСУВ "Хортиця" Назара Волошина, російська армія проводить наступальні операції штурмовими групами на північний захід від Липців, а також намагається просуватися в районах, які відокремлені від району на північ від Липців, де російські війська намагалися досягти певних успіхів.

Генеральний штаб ЗСУ підтвердив, що противник має тактичні успіхи, обстановка залишається складною та динамічно змінюється.

Утім, Сили оборони України діють на підготовлених оборонних рубежах, йде вогневе ураження із завданням зірвати повністю ворожий наступ та знищити ворога, який вклинюється в нашу оборону. Також ухвалили рішення про посилення українських бойових підрозділів у цьому районі.

Для наступу у прикордонні на півночі Харківської області російські окупанти залучили обмежений контингент. Загалом там зосереджено, за різними оцінками та відомостями, від 35 до 50 тис. особового складу армії РФ. Цього угруповання недостатньо для проведення широкомасштабних наступальних дій на території Харківщини та для спроб захоплення самого міста Харків.

Читайте також:
Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ
У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн
Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону
Росія допомогла КНДР відновити економіку Росія допомогла КНДР відновити економіку