USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

ЄС остаточно схвалив "торговельний безвіз" для України

Таким чином, ліберальний режим торгівлі з Україною триватиме до 5 червня 2025 року
Україна - ЄС
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Європейський Союз остаточно схвалив "торговельний безвіз" для України. Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль у Telegram.

"Це безмитна та безквотна торгівля ще на рік. Важлива підтримка для наших виробників, експорту та економіки. Продовжуємо інтеграцію до ЄС в прискореному темпі", – написав він.

Таким чином, ліберальний режим торгівлі з Україною триватиме до 5 червня 2025 року. Проте із запобіжниками для захисту інтересів європейських фермерів.

У рамках заходів, спрямованих на захист інтересів європейських фермерів, ЄС може задіяти аварійні обмеження для особливо чутливих сільгосппродуктів: птиці, яєць, цукру, вівса, крупи, кукурудзи та меду. Учасники переговорів погодилися продовжити базовий період, який використовується як основа для застосування цього автоматичного захисту.

Однак у разі, якщо імпорт цих продуктів перевищить середній обсяг імпорту, зареєстрований у другій половині 2021 року, а також упродовж 2022-го і 2023 років, умови поставок буде переглянуто.

Крім того, Європейська комісія зобов’язалася посилити моніторинг імпорту зерна, зокрема, пшениці.

Як було раніше?

Такі заходи вперше набули чинності 4 червня 2022 року і потім продовжувалися, востаннє – до 5 червня 2024 року.

У багатьох країнах Європейського Союзу цього року періодично відбуваються масові акції протесту сільгоспвиробників, вони невдоволені тим, що агропродукція безмитно надходить з України.

Читайте також:
У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн
Кешбек за купівлю українських товарів може запрацювати вже у вересні Кешбек за купівлю українських товарів може запрацювати вже у вересні
З початку року реєстр лудоманів зріс у два рази, що на 18% більше попередніх років З початку року реєстр лудоманів зріс у два рази, що на 18% більше попередніх років
Ізраїль відклав введення платних електронних віз для українців на п'ять місяців Ізраїль відклав введення платних електронних віз для українців на п'ять місяців