USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Важкі бої у Харківській області: Росіяни зайняли шість сіл і підійшли до Вовчанська

Окупанти намагаються захопити Глибоке, щоб вийти до Липців
ЗСУ
ЗСУ
Джерело: Володимир Зеленський

В Харківській області росіяни окупували Стрілечу, Пильне, Красне, Борисівку, Огірцеве та Плетенівку. Про це свідчать дані DeepState.

У районі населеного пункту Липці, за даними DeepState, росіяни зайняли села Стрілеча, Красне, Пильна, Борисівка. Вони переходять в червону зону.

Окупанти намагаються закріплятися в населених пунктах Мороховець, Олійникове, Лук'янці, Зелене. Тривають бої за Глибоке, яке є останнім населеним пунктом перед основним завданням для росіян в цьому районі – зайняти Липці.

В районі міста Вовчанськ війська РФ зайняли села Плетенівка, Огірцеве та рухаються в бік Вовчанська. Намагаються закріпитися в селах Гатище, Стариця, Бугруватка. Біля останніх двох сьогодні було помічено велику кількість піхоти, тривають бої.

Також проєкт повідомляє, що окупанти підібралися до північних околиць Вовчанська, намагаються закріпитися, тривають бої. Українські бійці зустрічають ворога вогнем.

За інформацією DeepState, ситуація продовжує ускладнюватися. Ворог заводить поступово на нашу територію все більше сил, безперервно заходить піхота, просувається групами до населених пунктів і намагається там закріплятися.

На підтримці працює техніка в невеликій кількості, артилерія, авіація, а також присутня велика активність БПЛА і РЕБ. Сили оборони намагаються зупинити ворога, наносять ураження.

"Хоч і головна задача ворога – відведення уваги з інших ділянок, але без введення резервів ситуація може стати вкрай жахливою. Ворог це розуміє і теперішня ситуація все більше змушує Сили Оборони встрягати в цьому районі", – йдеться у повідомленні проекту.

Вчора ввечері, 11 травня, Центр спеціального призначення Нацгвардії "Омега" повідомив, що захисникам України довелося відійти з декількох своїх позицій, у результаті чого один населений пункт повністю перейшов під контроль військ РФ. Точаться важкі бої за Глибоке.

У вечірньому відеозверненні президент Володимир Зеленський сказав, що оборонні операції українських військових тривають в районі сіл Стрілеча, Красне, Мороховець, Олійникове, Лукʼянці, Гатище, Плетенівка.

"Наші війська вже другу добу ведуть там контрударні дії, захищаючи українську територію", – зазначив глава держави.

ISW пояснив, навіщо росіянам Вовчанськ

У Харківській області російські війська, імовірно, намагаються швидко ізолювати простір бойових дій на схід від річки Сіверський Донець і захопити Вовчанськ – напрямок просування, який, можливо, на думку російського командування, може загрожувати українському угрупуванню, яке обороняється на Куп’янському напрямку.

ISW має геолокаційні знімки за 11 травня, на яких зафіксовано руйнування росіянами мосту через дамбу Сіверського Донця в Старому Салтові (на південний захід від Вовчанська), а також удар по мосту через річку Вовча, що з’єднує Тихе та Вовчанські Хутори (обидва на захід від Вовчанська).

Аналітики припускають, що окупанти знищили мости з метою ізолювати українські сили, які діяли по обидва боки водних об’єктів, щоб не дати їм підтримати оборону поблизу Вовчанська.

Спроби Росії знищити українські наземні лінії зв’язку (GLOC) на південний захід і схід від Вовчанська вказують на те, що російські сили, ймовірно, зосередяться на захопленні Вовчанська замість того, щоб намагатися обійти населений пункт або розширити фронт далі на схід уздовж кордону між Росією та Україною.

В Інституті припускають, що окупанти також можуть мати намір застосувати наступальні дії під Вовчанськом, щоб натиснути на оперативний тил українських сил, які обороняються від атак РФ на Куп'янському напрямку, і відвести українські підрозділи, які обороняються в районі Куп'янська.

Російський плацдарм у Вовчанську мало допомагає російським зусиллям просунутися до Харкова, хоча, можливо, росіяни думають, що плацдарм у цьому населеному пункті міг би дозволити їм почати наступальні операції в напрямку Великого Бурлука.

ISW зазначає, що просування Росії далі на південь від Вовчанська вимагатиме довгих переїздів по відкритій місцевості – спроможності, яку російські війська не продемонстрували за останні півтора року боїв в Україні.

Авіаудар по Вовчанську – бомба впала на приватний будинок

Російські війська зранку, 12 травня, обстріляли Вовчанськ, скинувши на місто авіабомби. Є загибла та поранені.

"Сьогодні вранці ворог продовжував завдавати ударів керованими авіабомбами по житловим кварталам міста Вовчанська", – йдеться у повідомленні ДСНС Харківської області.

Так, за даними рятувальників, під один з ударів потрапила одноповерхова житлова будівля.

"Під завалами знаходилась родина з чотирьох осіб та потребувала допомоги", – зазначили у ДСНС.

Рятувальники з-під уламків зруйнованих конструкцій визволили двох братів: чоловіків 1979 і 1983 р.н. та транспортували їх до медичного автомобілю.

"Господар оселі, чоловік 1956 року народження зміг самостійно вибратись з-під руйнацій ще до прибуття рятувальників. Нажаль його дружина, жінка 1950 р.н. загинула під уламками конструкцій будинку", – додали у відомстві.

Крім того, в результаті обстрілів знищені та частково зруйновані десятки приватних та багатоповерхових житлових будівель.

Аналітики Американського інституту вивчення війни вважають, що "обмежені зусилля, які зараз вживають російські окупанти, не свідчать про те, що йдеться про широкомасштабну наступальну операцію з метою оточити та захопити Харків".

Читайте також:
Цього року в ряди ВМС стане флагман Цього року в ряди ВМС стане флагман "Гетьман Іван Мазепа": Як його застосовуватимуть
Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька
З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна
Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі