USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Щодо заступника МОН Винницького проведуть службове розслідування: Знайшли порушення, пов’язане з корупцією

Комісія Кабміну, яка проводитиме розслідування, має запропонувати, як реагувати на таку ситуацію
Михайло Винницький
Михайло Винницький
Джерело: відкриті джерела

Кабінет міністрів України ініціював проведення службового розслідування стосовно заступника міністра освіти і науки України Михайла Винницького. Міністерство освіти і науки тим часом винесло на розгляд уряду проєкт про його розпорядження, повідомили "УП. Життя" в Національному агентстві з питань запобігання корупції (НАЗК) та у МОН.

Зокрема, керівник департаменту моніторингу і контролю за виконанням актів законодавства про конфлікт інтересів та запобігання корупції Олександр Шульга зазначив, що у Винницького виявили порушення з ознаками корупції.

"Нещодавно Кабмін поінформував нас, що пан Винницький є співвласником товариства з обмеженою відповідальністю "Експоплаза". Відповідно до закону, протягом 60 днів після призначення на посаду він мав передати корпоративні права в управління. Однак він зробив це на пів року пізніше. Швидше за все, вже після того, як хтось звернув йому на це увагу", – зауважив посадовець.

Також додав, що це порушення вимог закону "Про запобігання корупції". І, зважаючи на це, Кабмін доручив скликати комісію для проведення службового розслідування. Шульга пояснив, що таке порушення не є корупційним, однак пов’язане з корупцією.

"Порушення є більш дрібним і передбачає лише дисциплінарну відповідальність – догану або звільнення з посади. Теоретично можна розглядати і звільнення з посади заступника міністра освіти, але тут треба врахувати серйозність порушення. Таке рішення має ухвалити прем’єр-міністр", – сказав чиновник.

Крім того, комісія, яка проводитиме розслідування, має запропонувати, яким чином реагувати на це, щоб не допустити таких помилок у майбутньому, чи наполягати на тому, щоб притягнути заступника міністра до відповідальності.

Що кажуть у МОН?

Тим часом у відомстві на запит видання поінформували що до складу комісії можуть увійти представники Мінʼюсту, Міністерство внутрішніх справ, Мінекономіки, Мінфіну, Мінцифри, НАЗК, Національного агентства України з питань державної служби, Національної поліції та Державної податкової служби.

На накладення дисциплінарної відповідальності існують обмеження: якщо минуло більше як рік з моменту вчинення правопорушення, застосувати її не зможуть.

"За нашими підрахунками, в липні 2024 року цей термін спливає. Якщо до цього часу ніхто не ухвалить жодного рішення, то потім це вже не можна буде зробити. Комісія підіб’є підсумки, але накласти дисциплінарне стягнення буде неможливо. Тобто після цього покарання вже не загрожує", – підсумував Шульга.

Журналісти також зверталися до Михайла Винницького за коментарем, проте не отримали відповіді.

Що відомо про Винницького?

Михайло Винницький  - український освітній і громадський діяч, заступник міністра освіти і науки, викладач, автор низки наукових розвідок, досліджень, інтелектуальної публіцистики, консультант. Має тривале членство (понад 40 років) у скаутській організації "Пласт".

Експерт з управління продажем і консультант з організаційного розвитку багатьох українських компаній. Бере активну участь у реформі вищої освіти. Під час Революції Гідності був постійним коментатором англомовних ЗМІ, здійснював аналіз поточних подій у своєму блозі "Думки з Києва" (Thoughts from Kyiv).

У травні 2023 року Кабінет Міністрів призначив Михайла Винницького заступником міністра освіти і науки, і відповідає за вищу освіту. Є викладачем соціології у Києво-Могилянській академії, а також у Могилянській та Львівській бізнес-школах (УКУ).

Протягом 2015-2020 років був радником міністра освіти і науки України та працював над розробкою та впровадження програм доктора філософії.

З 2019 по 2022 Винницький обіймав посаду керівника Секретаріату Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти.

Новини за темою: Школярі мають навчатись 12 класів, бо університет – це місце освіти дорослих, – заступник очільника МОН

До речі, 55% українців хочуть якнайшвидшого покарання корупціонерів, навіть якщо це відбуватиметься з порушенням законів. Про це свідчать результати опитування "Як треба карати корупціонерів", яке проводили наприкінці 2023 року.

Читайте також:
ВАКС зобов'язав НАБУ відкрити справу проти голови ВАКС зобов'язав НАБУ відкрити справу проти голови "Укренерго" Кудрицького за підозрою у корупції
Підозру за хабар у 170 тис доларів отримав другий прокурор Підозру за хабар у 170 тис доларів отримав другий прокурор
В Україні новий навчальний рік розпочнеться другого вересня В Україні новий навчальний рік розпочнеться другого вересня
Нова шкільна програма Нова шкільна програма "Захисту України": Учні тепер вивчатимуть OSINT та керування дронами