USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Довгострокові гарантії безпеки для України від ЄС: Зобов'язання лишатимуться в силі і будуть переглянуті не пізніше ніж через 10 років

Документ містить 10 сторінок, в яких перераховуються дев’ять форм допомоги у сфері безпеки та оборони
Євросоюз

Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

Європейський Союз пообіцяв довгострокову безпекову підтримку України, запевнивши Київ у наданні додаткової зброї, військової підготовки та іншої допомоги на роки. Проєкт, про який вперше повідомили минулими вихідними, містить зобов’язання ЄС щодо безпеки перед Україною, які офіційні особи сподіваються виконати в червні або липні, пише Reuters.

Цей документ є частиною ширших зусиль партнерів України, спрямованих на надання гарантій того, що вони будуть підтримувати Київ у довгостроковій перспективі без кінця у війні проти вторгнення Росії та без найближчої перспективи членства в Євросоюзі чи НАТО.

"Ці зобов’язання допоможуть Україні захистити себе в довгостроковій перспективі, стримувати акти агресії та протистояти спробам дестабілізації. План ЄС має на меті як заспокоїти Україну, так і дати потужний сигнал Росії про те, що ми продовжуватимемо підтримувати Україну попри все", – сказав речник зовнішньополітичного відомства Єврорейського Союзу Пітер Стано.

Документ містить 10 сторінок, в яких перераховуються дев’ять форм допомоги у сфері безпеки та оборони, які ЄС продовжить надавати, включаючи поставки зброї, навчання солдатів, співпрацю оборонної промисловості та допомогу в розмінуванні.

У проєкті документа Євросоюзу йдеться, що зобов’язання залишатимуться в силі, "під час просування Україною свого європейського шляху" та будуть переглянуті не пізніше ніж через 10 років. У гарантіях не вказано вартість чи кількість майбутньої допомоги. Деталі запропонованих заходів повинні бути узгоджені окремо між 27 державами – членами ЄС, які також надають власну двосторонню допомогу Україні.

"У документі також мовиться, що Євросоюз погодився надати цього року 5 мільярдів євро (5,40 мільярда доларів) до фонду військової допомоги Україні. Але ЄС не обіцяє те саме на наступні роки", –  пише видання.

Посли 27 країн – членів Європейського Союзу обговорювали текст у Брюсселі минулого місяця, і, за словами дипломатів, зараз він є основою для обговорень з Україною. Вісім союзників Києва, включаючи Британію та членів ЄС, таких як Німеччина та Франція, підписали власні гарантії безпеки з Україною в останні місяці.

Водночас офіційні особи наголошують, що такі угоди не є те саме, що пакт про взаємну оборону між країнами НАТО. Скоріше це зобов’язання надати Україні зброю та іншу допомогу для зміцнення її власної безпеки та стримування будь-якого майбутнього вторгнення.

Що передувало?

Наприкінці червня минулого року країни Євросоюзу  погодилися надати Україні безпекові гарантії. Під час переговорів три нейтральні держави наполягали, що блок окремо не повинен давати гарантій, а лише взяти зобов'язання щодо безпеки.

Ще сім країн ЄС відмовляються укладати двосторонні угоди з Україною – серед них Словаччина, Угорщина, Хорватія, Болгарія, Кіпр та нейтральні держави Ірландія, Австрія та Мальта. Швейцарія і Туреччина, які не входять до ЄС, також не хочуть погоджувати безпекову угоду з Україною.

У річницю повномасштабного вторгнення РФ Україна підписала безпекові угоди з Італією та Канадою. Зокрема, Канада виділить понад 2 млрд доларів допомоги. А з Італією оборонна допомога триватиме до кінця 2024 року.

А 23 лютого президент України Володимир Зеленський і прем'єрка Данії Метте Фредеріксен у Львові підписали документ про гарантії безпеки між країнами. У першу чергу у 2024 році військова підтримка Данії становитиме щонайменше 1,8 млрд євро. Також Данський фонд на підтримку України виділив 8,5 млрд євро на підтримку нашої держави у 2023–2028 роках.

Згодом 1 березня президент України Володимир Зеленський з прем’єр-міністром Нідерландів Марком Рютте підписали двосторонню безпекову угоду між країнами.

Читайте також:
У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн
Кешбек за купівлю українських товарів може запрацювати вже у вересні Кешбек за купівлю українських товарів може запрацювати вже у вересні
З початку року реєстр лудоманів зріс у два рази, що на 18% більше попередніх років З початку року реєстр лудоманів зріс у два рази, що на 18% більше попередніх років
Ізраїль відклав введення платних електронних віз для українців на п'ять місяців Ізраїль відклав введення платних електронних віз для українців на п'ять місяців